Hadd szóljon!

Feltalálni a jövőt: a hologram

hologram_kártyaHa elővesszük bankkártyánkat, jobb oldalt ezüst színű, háromdimenziós kis képet látunk. Hasonló biztonsági  jellel találkozhatunk a CD-ken, illetve a bankjegyeken. Pár évvel ezelőtt még rácsodálkoztunk a kazettákon megjelenő  kis ábrára, ma már annyira megszokott, hogy észre sem vesszük. Például  bankkártya használatakor, eszünkbe se jut, hogy feltalálója, magyar, neve Gábor Dénes.

A hologramok hamisíthatatlanok, tökéletes másolatot róluk csak az eredeti hologram segítségével lehet készíteni. Ezért leggyakrabban biztonsági azonosítási jelként használják, de forgalmazzák dísztárgyként, a tárgy szerkezetéhez tökéletesen hű, nagyméretű hologramot is készítenek, sőt, a sci-fi filmekből ismert színes holofilm a valóságban is létezik. Információtárolási sajátosságai miatt felhasználási területe jóval szélesebb a tudományokban, és a szó szoros értelemben vett háromdimenziós képrögzítésnél sokkal több lehetőség rejlik benne.

Gábor_Dénes„A jövőt nem lehet előre megjósolni, de a jövőnket fel lehet találni.” – az idézet Gábor Dénes természettudós, villamosmérnöktől való. Magyar származású brit állampolgárként a holográfiát  68 évvel ezelőtt, 1947-ben találta fel, felfedezését két görög szóval illette, holo azt jelenti „egész”, „teljes”, „hiánytalan”, az utótag, a gramma jelentése pedig „felirat”, „irat”. A holográfia azonban csak 1960. után, a lézer felfedezését követően terjedt el. Gábor Dénes 1971-ben fizikai Nobel-díjat kapott találmányáért. Nevét viseli a magyarországi Gábor Dénes Főiskola, amelynek a határon túl több nagyvárosban is van kihelyezett tagozta, és róla nevezték el a 72071 Gábor kisbolygót.

Bárdos Mária

Articol editat de bardosmaria, 31 március 2015, 12:24 / actualizat: 12 június 2015, 16:54

Összehajtogatva érkezett az űrbe: a holdautó
Magyar ötlet – világsiker kedd, 3 március 2015, 14:05

Összehajtogatva érkezett az űrbe: a holdautó

Az első négykerekű, kormánnyal vezethető holdautó 1971-ben érkezett a Holdra az Apollo–15-tel. Elődje a Szovjetunió által egy évvel...

Összehajtogatva érkezett az űrbe: a holdautó