Élő Kolozsvári Rádió

Ebeink – kiből lesz a legjobb barát?

Fajkutya vagy keverék eb? Ismerőstől vagy menhelyről? Szempontok a négylábú családtag(ok) kiválasztásához.

fotó: Sipos Zoltán

fotó: Sipos Zoltán

 

Mostanság, amikor egyre többen és gyakrabban buzdítanak kutyák, macskák örökbefogadására – lásd mondjuk Radu Țermure Kolozsvár melletti menhelyének kilakoltatással fenyegetett ebeit, cicáit – sokakban felmerül a kérdés: mekkora kockázat ismeretlen hátterű állatot bevenni a családba?

A kérdésről hosszú beszélgetést folytattunk Madaras Péter kolozsvári állatorvossal, aki nap mint nap kutyákkal dolgozik, fajtiszta ebek és utcáról behozott keverék kóborok egyaránt pacientúrájának részei.

 

KUTYAESZMÉNYÜNK ÉS A JÖVENDŐBELI

„Úgy gondolom, hogy első sorban minden ember megszeret egy formát… egy bizonyos alkatú kutyába »beleszeret« még nagyon-nagyon korán. Valószínűleg egy ilyen imprint dolog ez és belekerül. És sokszor eszébe jut, vagy hogyha ahhoz hasonlót lát, akkor nagyon szeretné hazavinni […] ennek ellenére azt mondom, hogy egy olyan szociális helyzetben, amelyikben nagyon sok kutya élete függ tőlünk – azért mert elszaporodtak a kutyák a mi gondatlanságunk miatt, a rendszer gondatlansága miatt – nagyon szép dolog menhelyről választani egy kutyát!”

 

„Még akkor is, ha az én kedvenc fajtám a labrador és szeretném azt, ha lenne egyszer egy labradorom, a gyerekeimmel egy labrador játszana, és hogyha a gyerekeim is ezt szeretnék, akkor mégis le lehet ülni velük és meg lehet beszélni azt, hogy: nézzétek meg, van egy hely a városban, amit sintértelepnek vagy menhelynek nevezünk, ahová begyűjtik azokat a kutyákat, akiknek nincs gazdájuk. Mint egy árvaház…és milyen jó lenne, ha ezek nem bezárva, egy ketrecben kéne éljenek és milyen jó lenne, ha nem kellene elaltassák őket végleg, azért mert már nincs hova tenni őket, és hazavinnénk egy ilyen anyátlan, apátlan, gazdátlan kutyát, aki alig várja hogy foglalkozzanak vele, hogy játszodjanak vele, hogy sétáltassák, etessék, fésüljék, fürösszék…”

 

PEDIGRÉS ÉS „NÉPI SARJADÉK” – SZAVATOLT JELLEM KONTRA ZSÁKBAKUTYA?

fotó: Veterinarius

fotó: Veterinarius

„Személyes véleményem az, hogy körülbelül ugyanakkora zsákbamacska. Lehet, hogy most ezzel felháborítottam néhány kutyatenyésztőt, de nem egy esetben találkoztam kennelből származó nagyon félős kutyákkal vagy nagyon agresszív kutyákkal. Tehát ez genetika…”

 

KÖLYKÖT VAGY FELNŐTTET: EZ ITT A KÉRDÉS

Mikor kezdjünk kölyökkel, akinek „a kártyáit már mi keverjük” – még ha genetikailag nem is mi osztottuk – és mikor felnőttel?

„Általában fiatalabb házasok vagy kisgyerekesek, azok kiskölyköt fognak választani […] mindenképpen jó! És azért jó, hogy nem vagyunk egyformák s nem akar mindenki kölyökkutyát, mert így esélye van az idős kutyának, a felnőtt kutyának is.”

fotó: Angyalosi Beáta

fotó: Angyalosi Beáta

 

 

KI AZ EGÉSZSÉGESEBB?

fotó: Veterinarius

fotó: Veterinarius

fotó: Veterinarius

fotó: Veterinarius

Egy menhelyi eb „sokat látott” életében, kórokozók tekintetében is. Vannak, akik az ilyen jellegű hozománytól tartanak. Mások pontosan abban bíznak, hogy a keményebb életfeltételek, változatosabb genetikai háttér ellenállóbbá tette őket, mint a zárt körben szaporított, „arisztokratikus degenerációnak” kitett fajkutyákat. Hol az igazság?

„Az igazság minden kutya esetében más, de az biztos, hogy vannak szabályok: ha a menhelyről választasz kutyát, akkor első utad egy állatorvoshoz vezessen, aki megvizsgálja rendesen, megnézi, hogy nincs-e esetleg valami olyan betegsége, amit te is elkaphatsz tőle […] beadjuk azokat a szükséges védőoltásokat, amiket ők valószínűleg nem kaptak meg, de valószínű, hogy immunissá váltak már azokra a betegségekre. Tudvalevő az, hogy ha vért akarunk adni egy szopornyicában szenvedő kiskutyának, hogy megmentsük, akkor a legjobb egy menhelyi kutyától vért venni, mert biztos, hogy azok már immunisak ezekre a betegségekre!”

 

 

ZÁRSZÓ: POFONOK, MELYEKBE MAGUNK FUTUNK BELE

fotó: animalso

fotó: animalso

Amikor valaki kutyát hoz a családba, a leggyakoribb csapda, amelybe belefut az, hogy tudatosan vagy tudat alatt nem annyira kutyában mint inkább státusszimbólumban gondolkodik. Márpedig az eb élőlény, aki akkor lesz az ember legjobb barátja, ha számolunk sajátosságaival, igényeivel, de a magunk lehetőségeivel is!

„Olyan is volt, hogy valaki bejött egy frissen vásárolt beagle-el, – ami nem tudom, három hónapos volt (?) és már ráköltött egy vagyont mióta megvette és elhozta pórázostól, kutyakönyvestől, maradék kutyakajástól – letette az asztalra és azt mondta: csináljatok vele, amit akartok, nekem ez nem kell!!!”

 

Webcikk: Papp-Zakor András

Articol editat de papp.zakor.andras, 16 június 2017, 15:01 / actualizat: 5 július 2020, 19:00

Szilveszteri hírkabaré natúr körítéssel
Bundások és tollasok szombat, 31 december 2022, 19:37

Szilveszteri hírkabaré natúr körítéssel

Az év utolsó hírösszefoglalójába valami rendhagyó dukál. Ami azért hozza az eltelt év témáit. Ez lett belőle, velük és...

Szilveszteri hírkabaré natúr körítéssel
Stealth vadászunk, „Dr. Bubó”
Bundások és tollasok csütörtök, 8 december 2022, 16:30

Stealth vadászunk, „Dr. Bubó”

Nesztelenek, puhák, kerekdedek, de a zsákmányra szuroksötétben is csalhatatlan pontossággal csapnak le. Mitikus figurákként amúgy a...

Stealth vadászunk, „Dr. Bubó”
Fűszeres birsalmalekvár
Bundások és tollasok szerda, 2 november 2022, 10:12

Fűszeres birsalmalekvár

Finom, vitamindús, illatos, aromás a birs, amelyből finom lekvár is...

Fűszeres birsalmalekvár
Bolha az eb, avagy bundában rovarok, tudat alatt Tamási
Bundások és tollasok csütörtök, 27 október 2022, 22:10

Bolha az eb, avagy bundában rovarok, tudat alatt Tamási

Bolha valahol Nagyenyeden láthatta meg a napvilágot, a Bethlen Gábor Kollégium bentlakásának udvarán hozta össze mostohácskából...

Bolha az eb, avagy bundában rovarok, tudat alatt Tamási
Bundások és tollasok hétfő, 22 augusztus 2022, 19:53

„Szabadság, teknős elvtárs!”, avagy tekenyővel az ismeretlenbe

„A” teknős sokak első társállata. Dekoratív, néha mozog, ott a lakásban, állat. Igaz, nem kéri a simogatást, a labdát sem...

„Szabadság, teknős elvtárs!”, avagy tekenyővel az ismeretlenbe
Bundások és tollasok kedd, 19 július 2022, 16:42

Valaki jár a ház előtt. A kérdés, hogy medv-e?

Úgy tűnik, hogy a medvék csaknem évtizede amolyan örökzöld témává léptek elő nálunk, bár világjárvány és háború egy időre...

Valaki jár a ház előtt. A kérdés, hogy medv-e?
Bundások és tollasok csütörtök, 5 május 2022, 20:20

„Családom és egyéb állatfajták” két szobában, a hatodikon

„Társállat tömbházlakásban?! Na nem!” – mondták legtöbben egykoron, például szüleink zöme is. Pedig sok jó állat (és...

„Családom és egyéb állatfajták” két szobában, a hatodikon
Bundások és tollasok kedd, 18 január 2022, 20:42

Füttyös alpesi hétalvók

Általában a havasokkal asszociáljuk, bár a magashegyi létre csak a család egyik ága rendezkedett be. A mormotákról van szó, akik...

Füttyös alpesi hétalvók