Élő Kolozsvári Rádió

Sajtóklub-kerekasztal: A szabad sajtó dilemmái

Cseke Péter1848-ban a sajtószabadság rendkívül fontos volt, mert az osztrák monarchiában nagyon szigorú volt a cenzúra, és a szabad sajtó intézményrendszerének kialakításával lehetett volna a társadalmat is modernizálni… 1990 után rá kellett jönnünk, hogy gazdasági cenzúra is létezik. (dr. Cseke Péter)

 

 

Ujvari IldikoEgy újságot akkor lehet kiadni, ha van rá pénz… a „legtisztább” helyzet az, ha az újságot az előfizetői, vásárlói tartják fenn, nem valamely vállalkozás vagy politikai párt… De ha az előfizetők, vásárlók tartják fenn, ez is meghatározó a lap tartalmára nézve. Felvállalom-e azt, hogy arról írjak, amit  szívesen olvasnak, de amiről úgy gondolom, hogy tartalmilag gyenge vagy bulvártéma? (Újvári Ildikó)

 

Makkay JózsefTermészetesnek tartom azt, hogy sokszínű a sajtó. Akkor van baj, ha ezt a sokszínűséget próbálják korlátozni…  Azt a lapot vásárolja meg az ember, amely őt érdekli. Bőséges a választék, a romániai magyar sajtóban is 60-70 nyomtatott lap van, ami nagyon nagy teljesítmény az egyre zsugorodó magyar közösséghez képest. Inkább abban látom a gondot, hogy nincs pénz, és az igényes műfajok – például az oknyomozó riport – eltűntek a sajtóból. (Makkay József)

 

A sajtószabadság sikereiről és buktatóiról,  cenzúráról és öncenzúráról  szervezett kerekasztal-beszélgetést a Sajtóklub  március 15-én, a magyar sajtó(szabadság) napján. Vendégeim voltak Újvári Ildikó, a Szabadság főszerkesztője, Makkay József, az Erdélyi Napló főszerkesztője és dr. Cseke Péter sajtótörténész, egyetemi tanár.

A magyar sajtó napja 1990-ben alapított, minden év március 15-én megtartott ünnep. A sajtószabadság napja is. 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit, a 12 pontot és a Nemzeti dalt. 1848. március 15-én hirdették ki a polgári sajtószabadságot, majd április 11-én törvénybe is foglalták, ez hatalmas fordulatot jelentett a korábbi, rendkívül szigorú cenzúra időszakához képest.

Ma született a magyar szabadság, mert ma esett le a sajtórul a bilincs… ” – kommentálta  lelkesen a történteket Petőfi  aznapi naplóbejegyzésében.

FOTP_2016_CenterSpreadMap_final_no_labels_740pxVendégeimmel arról is beszélgettem, hogyan élték meg azt a hasonlóképpen euforikus korszakot, amikor 1989 decemberében egy talán még kegyetlenebb és szigorúbb cenzúra negyven éves uralma után ismételten lehullt „a sajtórul a bilincs”, és hogyan értékelik az azóta eltelt több mint két és fél évtizedet.

Vajon a sajtószabadságnak csak politikai korlátai lehetnek, vagy legalább ilyen fontos a gazdasági tényező, és ma már világszerte nagy konszernek monopolizálják a sajtót, vagyis az állami és „pártalapú”  korlátozás helyére a cégek, a pénzhatalom korlátozó tevékenysége lép, és a sajtó szabadsága  szükségszerűen szabadosságot, a bulvársajtó szabadságát is jelenti?

Kitértünk a washingtoni székhelyű Freedom House évenként kiadott  Freedom of the Press (A sajtó szabadsága) című jelentésére is, amely szerint Románia és Magyarország sajtója „részben szabadnak” minősül. Vajon miért?  A szervezet 0 és 100 közötti sajtószabadság-indexe annál alacsonyabb, minél szabadabb egy ország sajtója. Az index három komponensből áll:  az első a sajtó működésének jogi környezetét értékeli, a második a politikait, a harmadik pedig a gazdasági környezetetre vonatkozik. Ha egy ország indexe 30-nál nem magasabb, akkor ott a sajtó szabadnak minősül a Freedom House szerint, a 31 és 60 közötti index azt jelzi, hogy a sajtó részben szabad, míg a 60 fölötti mutató a sajtószabadság hiányára utal.

A lejátszóra kattintva a műsor rövidített-szerkesztett változatát hallgathatják meg (Mihály István)

1848-12-pont.szerk.Sajtoklub 2017.03.15

Articol editat de mihaly.istvan, 16 március 2017, 12:04 / actualizat: 22 május 2017, 14:49

Sajtóklub: Nyári és őszi filmtettekről, Filmgaloppról, Filmtettfesztről
Interjú kedd, 17 augusztus 2021, 14:32

Sajtóklub: Nyári és őszi filmtettekről, Filmgaloppról, Filmtettfesztről

Jakab-Benke Nándor főszerkesztővel Mihály István beszélgetett Filmgaloppról, Magyar Napokról, Filmtettfesztről, és nem...

Sajtóklub: Nyári és őszi filmtettekről, Filmgaloppról, Filmtettfesztről
Sajtóklubban Benkő Levente történész, szerkesztő
Interjú kedd, 3 augusztus 2021, 11:22

Sajtóklubban Benkő Levente történész, szerkesztő

A Művelődés új főszerkesztője nemrég ünnepelte 60. születésnapját. Fiatalos lendülettel doktorál, tele van tervekkel. És persze...

Sajtóklubban Benkő Levente történész, szerkesztő
Sajtóklub: „Reggel a lovakat elvitték a háborúba”
Interjú kedd, 15 június 2021, 11:26

Sajtóklub: „Reggel a lovakat elvitték a háborúba”

Ludvig Daniellával új könyvéről és a Teleki-ikrek kalandos életéről beszélgetett Mihály...

Sajtóklub: „Reggel a lovakat elvitték a háborúba”
Vírust szimatolók
Interjú csütörtök, 13 május 2021, 21:10

Vírust szimatolók

Rövidesen kutyák vehetik át az érkező utasok koronavírus-szűrését a Nagyszebeni Nemzetközi...

Vírust szimatolók
Interjú kedd, 27 április 2021, 12:29

Sajtóklub: Kalotaszegi tudós Németországban

Máthé Gabriell mesterségesintelligencia-szakértővel a németországi vírushelyzetről, kutatásairól és kínai élményeiről is...

Sajtóklub: Kalotaszegi tudós Németországban
Interjú péntek, 12 március 2021, 11:48

A politikum esete a Nép Ügyvédjével

„Érted haragszom, nem ellened” – József Attila. Avagy a Nép Ügyvédjének...

A politikum esete a Nép Ügyvédjével
Interjú kedd, 9 március 2021, 13:15

Sajtóklub: Mire jó a nő(nap)?

A Kolozsvári Rádió két egykori szerkesztője, Bódizs Edith és Szuszámi Zsuzsa volt a...

Sajtóklub: Mire jó a nő(nap)?
Interjú vasárnap, 28 február 2021, 14:32

Ameddig az ember locsol, törölgeti a leveleket, elfelejti a többi problémáját

Miért érdemes a szobanövényekkel vesződni, illetve lehetséges-e a járvány közepén egy új vállakozást...

Ameddig az ember locsol, törölgeti a leveleket, elfelejti a többi problémáját