Hadd szóljon!

Száz kilométer bringázás, plusz egy koszorúzás

A kolozsvári fiatal bringásokat szólítja meg Erdély egyik legpatinásabb civil szervezete, az Erdélyi Kárpát Egyesület– Kolozsvár 1891. A biciklis teljesítménytúrák több mint évtizedes múltra tekintenek vissza, de most sokkal többen és sokkal fiatalabbak kapcsolódnak be a történelmet a természet szeretetével ötvöző akciókba. Nemrég tartották a Vasvári Pál Emlék- és Teljesítménytúrát. Száz kilométeres bringázás után, Körösfőn koszorúzták meg az 1848-as forradalom Gyalui havasokban elesett hősének a kopjafáját.

A biciklis teljesítménytúrák több mint évtizedes múltra tekintenek vissza. Most azonban új formában, sokkal nagyobb léptékű az esemény, rengetegen dolgoznak az akció lebonyolításán, és újabb önkéntesekre is számítanak. A Kolozsvári Magyar Diákszövetség is besegített a szervezésbe. Branea Róbert, a túra vezetője elmondta:

„Nagyon sokan vettek részt a harminc és negyven év közti generációból. Reméljük, hogy közülük több ember kedvet kap, hogy önkéntesként hozzájáruljon az Erdélyi Kárpát Egyesület tevékenységéhez, és hogy aktív szerepet vállaljon, segítsen szervezni ezeket a rendezvényeket. Valójában ez a legjobb népszerűsítő akció, amikor egy sikeres rendezvényt megszervezel, s akkor az emberek felfigyelnek rá, és kedvet kapnak.”

A cikk a fényképek alatt folytatódik.

Az első Vasvári Pál kerékpáros túrát 2001-ben, a székelyjói EKE-vándortábor alkalmával rendezték meg, Vasvári Pál születésének 175. évfordulóján. A kolozsvári EKE azóta minden évben megrendezi a túrát, a körösfői Vasvári-emléknapok keretében, a funtineli csata napjához, július hatodikához legközelebb eső szombaton.

A tizenhatodik kiadásnál tartó túrát mostanig viszonylag kis létszámú biciklis teljesítette. Legfeljebb húszan-harmincan vettek részt. Mostanra azonban fiatalított a csapat, a résztvevőszám is megugrott, több mint nyolcvanan tették meg a száz kilométeres távot az Erdélyi-szigethegységen keresztül, a Kolozsvár–Gyalu–Havasnagyfalu–Bánffyhunyad–Körösfő útvonalon. Az új formátumot új szervezőcsapat alakította ki. Tóthpál Tamás, a túra alapítója elmondta:

„S akkor jött most Branea Robi, aki korszerűsítette az egészet, és a kornak megfelelő követelményekkel, Facebook, internet meg mittudomén, felpumpálta már a tavaly negyvenre a résztvevőket. Úgyhogy az idén – azért, mert már Körösfő sem tudja befogadni a népet – százra tettük a résztvevőket.”

A több mint nyolcvanas létszámú, megfiatalodott mezőny igen színes. Van, aki a jó társaságért indult neki a száz kilométeres távnak, van, aki kihívásként tekint a táv teljesítésére. Gündisch Ágnes, az egyik résztvevő elmondta:

„Nem voltam húsz éve biciklin, és most megcsináltam! Mert ezelőtt egy hónappal a férjem végigcsinálta a Jókai túrát, és mi, a csajok ott csak kísérgettük őket, s akkor most elhatároztuk, hogy mi is kipróbáljuk.”

Az Erdélyi Kárpát Egyesület emléktúrái neves személyiségekhez kötődnek. A mostani az 1848-as forradalom Gyalui havasokban elesett hősének, Vasvári Pálnak állít emléket. A bringázók felkeresik Vasvári Pál halálának feltételezett helyét, a Bélesi tó partján, részt vesznek az itteni, majd a körösfői kopjafánál tartott megemlékezésen. Tóthpál Tamás szerint:

„Egy hagyományt élesztettünk fel, és ugyanakkor egy hagyományt teremtettünk. Mert hát annak idején igaz, hogy ezt felkutatták, de nem kerékpárral. Tehát egy kerékpáros túrát, ami ugyebár mostanára a tizenhatodik évfordulóját érte el.”

Összeállítás a túráról:

 

A túrák hivatalos elnevezése emlék- és teljesítménytúra. Úgy állítják össze az ismertető anyagot, a túra honlapját is meg a túrakalauzt is, hogy az bővítse a résztvevők ismeretanyagát. Az Erdélyi Kárpát Egyesület megfiatalodott csapattal folytatja a biciklis túrázást, jó lehetőséget teremtve bárkinek az önkénes munkára, a kolozsvári bringás-társadalmon való segítésre. A soron következő kirándulás Kós Károlynak állít emléket.

kolozsvári rádió/Szilágyi Szabolcs

Articol editat de Szilágyi Szabolcs, 7 július 2016, 10:07 / actualizat: 8 július 2016, 13:39

Megmutatni a rádiót az interneten
Hangoló szerda, 20 március 2024, 16:44

Megmutatni a rádiót az interneten

Ünnepi hetünk szombat reggeli Hangolójában azokkal beszélgettünk, akik a rádió hangjait láthatóvá teszik: azokat a kollégákat hívtuk...

Megmutatni a rádiót az interneten
„Beszélgetni szeretek még emberekkel”
Hangoló szombat, 16 március 2024, 15:18

„Beszélgetni szeretek még emberekkel”

Németh Attila népzenei műsorokat, Arcélt szerkeszt, Dalpostát vezet, de korábban faluműsort, sőt, férfimagazint is...

„Beszélgetni szeretek még emberekkel”
„Olyan szép, hogy két hobbimról szól két műsor”
Hangoló szombat, 16 március 2024, 11:18

„Olyan szép, hogy két hobbimról szól két műsor”

Papp Levente Kolozsvár első sulirádióját alapította, utána más rádióknál is kipróbálta magát, majd a Kolozsvári Rádiónál landolt,...

„Olyan szép, hogy két hobbimról szól két műsor”
Egykori tudósítóink mesélnek
Hangoló péntek, 15 március 2024, 11:13

Egykori tudósítóink mesélnek

1954-ben négy tartománynak szóltak a Kolozsvári Rádió műsorai: Kolozsvár, Nagyvárad, Nagybánya és a Magyar Autonóm Tartomány...

Egykori tudósítóink mesélnek
Hangoló csütörtök, 14 március 2024, 17:12

Boldog technikusokat, kincskeresésre fel!

A Kolozsvári Rádió 70. születésnapja apropóján koccintsunk műszaki munkatársaink egészségére is! Majd csodakuckós-rádiós emlékekkel...

Boldog technikusokat, kincskeresésre fel!
Hangoló csütörtök, 14 március 2024, 15:14

Hetvenkedő emlékek – amikor meglepetés érte a kollégá(ka)t

A Kolozsvári Rádió 70. születésnapja apropóján olyan helyzeteket gyűjtöttünk egy csokorba, amikor valamelyik kollégának – vagy akár...

Hetvenkedő emlékek – amikor meglepetés érte a kollégá(ka)t
Hangoló szerda, 13 március 2024, 14:34

Korán kelnek és hallgatókat lelnek – egykori Hangolósok a Hangolóban

Forrai Szerénke, Fodor Edina és Varga-Mihály Márton a 70 éves Kolozsvári Rádió más-más időszakában volt a reggeli műsor vezetője. Most...

Korán kelnek és hallgatókat lelnek – egykori Hangolósok a Hangolóban
Hangoló kedd, 12 március 2024, 13:33

„A meseműsor lehetőség a lelkemnek arra, hogy kikandikáljon”

Sántha Emőke kollégánk már többször szerepelt vendégként műsorainkban: hol daloskönyvet ír és ajzol, hol néprajzi gyűjtést végez....

„A meseműsor lehetőség a lelkemnek arra, hogy kikandikáljon”