Élő Kolozsvári Rádió

Miki Mukitól a Cifra palotáig – szív-lélek gyermekműsorok a Kolozsvári Rádióban

Mi fán terem a Miki Muki? Hát a Cifra palota mióta nyitogatja a kapuit? Gyermekműsoraink egykori és jelenlegi házigazdáival beszélgettünk.

Gyermekműsor szinte mindig volt a Kolozsvári Rádióban, a rendszerváltás előtt talán leghosszabb ideig Bújj, bújj, zöld ág címmel jelentkezett, de volt még Rügybontó és Csodakuckó is. Ami a rendszerváltás utáni évtizedeket illeti, valamivel könnyebb a dolgunk, ha elkezdünk kutatni a gyermekműsorok után – elvégre a házigazdáik, szerkesztőik mondhatni karnyújtásnyira vannak, ugyanakkor a tíz, húsz, harminc évvel ezelőtt készült műsorok is valamivel elérhetőbbek a korábbiaknál.

De vajon mi mozgatta agyban, és mi mozgatta lélekben a szerkesztőket? Márkus Etelkával, Juhász Évával, Sántha Emőkével és Csatári Melindával eredtünk a Miki Muki és a Cifra palota nyomába.

A Miki Muki megnevezést egy román technikus javasolta. Márkus Etelkának is tetszett az ötlet, aztán a gyerekeknek is elnyerte a tetszésüket, mint ahogyan az elképzelés is: a szerkesztő néni igyekezett rávezetni őket arra, hogy ahogyan rajzolnak vagy festenek, ugyanúgy rádióműsort is tudnak együtt készíteni.

Elmentem egy osztályba vagy egy óvodás csoportba, és akkor a gyerekekkel közösen találtuk ki a témákat. Ezeket ők javasolták: volt olyan, hogy az állatokról beszélgettünk, de komolyabb témák is adódtak, a betegségről és a halálról is szó esett.

A tévé és a rádió különválásával, a ’90-es évek közepén Juhász Éva vette át a gyermekműsor készítését Márkus Etelkától, majd a 2000-es évek elején indult a Cifra palota.

Nem volt könnyű az elején, mert valahogy úgy kellett csinálni, hogy közben szolgáljam is ezt a nemzedéket, a kicsiket ezzel a műsorral. Ugyanakkor azt is tudom, hogy bár mi, felnőttek kicsiknek szoktuk nevezni a gyerekeket, ők nagyon bölcsek és okosak. Rengeteget tanultam én is ebben az időszakban, illetve hát még mindig szerkesztem a műsort…

Sántha Emőke a hírszerkesztés mellett készíti a Cifra palotát, elmondása szerint mindig is jól megfért egymás mellett a két műfaj.

Mese is mindig volt benne. Én egy időben rovatosítottam, volt benne monda is, különleges állatokról szóló kisebb jegyzetek, és persze zene is. A Cifra palota történéseit próbáltam kötni a jeles napokhoz is, összeszedni olyan mondákat, legendákat, amelyek ezekhez köthetők, és persze a nagyobb ünnepek is helyet kaptak a Palotában.

A 2000-es években egy darabig hárman készítették a Cifra palotát, Csatári Melinda már egy korábbi alkalommal úgy fogalmazott: „szívesen szerkeszti a Hétköznapok igazsága című szociális műsort is, mégis úgy gondolja, utóbbival ellentétben, ahol hazaviszi más emberek problémáit, a gyermekműsor derűt, szeretetet adott neki.”

Nagyon sok mindenről beszélgettünk a gyerekekkel. Volt olyan műsor, ahol a nagyszülők és az unokák közötti kapcsolatot boncolgattuk, máskor mesterségekről, állatokról vagy éppen a világításról beszélgettünk. Arról, hogy mi a különbség a falusi és a városi lét között, a babák lelkéről és arcáról, hogy ki a gazdag, hogy milyen egy veszekedés, velük ki verekszik – és ezt mind meg tudtam oldani óvodásokkal és kisiskolásokkal.

Összeállításunk a lejátszók bármelyikére kattintva meghallgatható.

Szerkesztő: Ferencz Zsolt

Articol editat de kristalybea, 6 december 2021, 16:18

Mesetár …
Cifra Palota - Mesetár hétfő, 22 június 2015, 08:00

Mesetár …

… kis és nagyszülőknek, embercsemetéknek … Kedves mindennemű ősök. A Mesetárat az önök segítségére és gyerekeik...

Mesetár …