Hadd szóljon!

Bejegyzett élettársi kapcsolat, pro és kontra

Csoma Botond és Szabó Ödön, az RMDSZ parlamenti képviselői a Kolozsvári Rádióban ütköztették álláspontjukat a bejegyzett élettársi kapcsolatokra vonatkozó törvénytervezet végleges elutasítása kapcsán.

A kezdeményezés célja az volt, hogy szabályozza a civil élettársi kapcsolat jogi kereteit, leszögezve az alapelveket, a hatásokat, valamint azokat az eljárásokat, amelyeket az illetékes szerveknek kellene alkalmazniuk. A tervezetet 229 képviselő elutasította, 57-en támogatták, hatan pedig tartózkodtak.

Csoma Botond parlamenti képviselő rádiónknak kifejtette: egyrészt azért foglalt állást a törvénytervezet mellett, mert létezik ez a jelenség a társadalomban, „tehát nagyon sokan de facto élettársi kapcsolatban élnek Romániában, és nincs lehetőségük semmilyen formában törvényesíteni ezt a kapcsolatot”.

Ezt a problémát próbálta orvosolni a törvénytervezet, és úgy gondolom, hogy ha létezik egy probléma a társadalomban, akkor a törvényhozásnak feladata azt megoldani. Mert hogyha két ember együtt él, de ennek nincs törvényes kerete, akkor például nagyon nehezen tudnak hitelt felvenni. Ha közösen szeretnének ingatlant vásárolni, hiteligénylés esetén csak akkor számolják be mindkét félnek a keresetét, ha ennek a de facto kapcsolatnak van valamilyen törvényes kerete. Ha pedig egyikük kórházba kerül és segítségre szorul, törvényes kapcsolat híján nagyon nehéz a kórházi ápolással kapcsolatos adminisztratív ügyeket lefolytatni.

A beterjesztett jogszabály „a felnőtt korú román állampolgárságú személyek” megfogalmazást tartalmazza, ezért aztán vita alakult ki arról, hogy csak a nem azonos nemű párokra vonatkozik-e, vagy pedig az azonos neműekre is.

A jogszabály valóban nem tesz különbséget ilyen értelemben, vonatkozhat a heteroszexuálisokra és a homoszexuálisokra egyaránt. Azt viszont fontos tudni, hogy nagyon sokan heteroszexuálisok élnek de facto kapcsolatban, akik nem akarnak a házasság intézményével élni – a heteroszexuálisok közül jelenleg körülbelül 400 ezren élnek Romániában ilyen de facto kapcsolatokban –, és nem tudják semmilyen formában törvényesíteni a kapcsolatukat. – tette hozzá Csoma Botond.

Szabó Ödön parlamenti képviselő elmondta, miután az RMDSZ az elmúlt hetekben, kongresszusi dokumentumai sorában éppen a család intézményét és annak megerősítését nevezte meg legfontosabb pillérként, egy ilyen törvénytervezet elfogadása nem egy jó út.

Egy olyan viszonynak a kodifikálása, amelyben ha ma együtt vagyunk, az rendben van, de az sem számít, ha holnap már nem vagyunk együtt, vagy hogy a gyerekek egyedül nőnek-e fel vagy sem, én azt gondolom, hogy ez nem egy járható út. A törvénykezésnek valóban rendelkeznie kell sok mindenről, de a törvénytanács egy 18 oldalas dokumentumban három alapdolgot fogalmazott meg. Egyrészt azt, hogy a közerkölcsnek megfelelő módon kell szabályozni bizonyos kérdéseket, és ez a többségnek a dolga. Az látszik, hogy ez ma valamilyen formában ezt a többséget jelenti: tehát nem egy kicsi többséget, hanem egy nagy többséget, háromnegyednél is nagyobb többséget a parlamentben. Fontos még elmondani, hogy ezeknek a személyeknek lehetőségük van hivatalosítani a kapcsolatukat, mégpedig a házasság intézményén keresztül. Tehát van egy ilyen jogi norma, aminek megvan a hivatalos formája, ha két ember együtt akar élni: el lehet menni az önkormányzathoz, és házasságot lehet kötni. Ez az a szabályozás, amelyet a jelenlegi törvénykezés Romániában elfogad – és nemcsak Romániában, hiszen nem vagyunk egyedül. Hat másik uniós ország hasonlóan vélekedik, és ebben nincs egy egységes európai norma, ami kötelezné bármelyiket is, ez ugyancsak le van írva a törvénytanács dokumentációjában.

Én úgy gondolom, hogy a gyereknek stabilitásra van szüksége, nem egy olyan helyzetben kell felnőnie, és hogy azt kellene lassan normalitásnak tekintenünk, hogy nincs házastársi viszony, nincs házasság. Ezt a modellt erőltetni, vagy azt mondani, hogy a feltétlen normalitás része, véleményem szerint téves irány. Főleg akkor, ha ezeknek az úgynevezett laza szabályoknak köszönhetően egész Európa demográfiai problémái csak növekedtek. Azok a gyerekek, akik házasságban, apával és anyával nőnek fel, én azt gondolom, hogy az összes pszichológus által jelzett kutatások szerint harmonikusabb felnőttkort tudnak megélni, mintha csak egy szülővel élnének. Nyilván, ez a helyzet létezik, nekik is kell támogatást nyújtani, védelmet biztosítani, hiszen van, aki önhibáján kívül kerül ilyen helyzetbe. Általános elvként viszont a családot kell erősíteni, s ez nyilvánvalóan egy értékrend-választás is egyébként, mindazok részéről, akik ezt támogatjuk.

A teljes beszélgetés meghallgatható az alábbi lejátszóra kattintva.

Műsorvezető: Ferencz Zsolt

Képek: rmdsz.ro

Articol editat de kristalybea, 29 szeptember 2021, 15:36 / actualizat: 30 szeptember 2021, 13:34

Mese #48: A jegesmedve
Főoldal szerda, 20 március 2024, 18:16

Mese #48: A jegesmedve

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #48: A jegesmedve
Megmutatni a rádiót az interneten
Főoldal szerda, 20 március 2024, 16:44

Megmutatni a rádiót az interneten

Ünnepi hetünk szombat reggeli Hangolójában azokkal beszélgettünk, akik a rádió hangjait láthatóvá teszik: azokat a kollégákat hívtuk...

Megmutatni a rádiót az interneten
Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Főoldal szerda, 20 március 2024, 16:24

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak

A gyerekek és fiatalok ingyen látogathatják a közintézményként működő múzeumokat és tárlatokat a szenátus által elfogadott...

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Főoldal szerda, 20 március 2024, 15:54

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel...

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Főoldal szerda, 20 március 2024, 14:44

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában

A Termini magyar–magyar regionális nyelvi szótárról tartott előadást Benő Attila nyelvész, a BBTE Bölcsészettudományi Karának...

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában
Főoldal szerda, 20 március 2024, 13:35

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács

Több mint egymillió eurót fordít a közúti biztonság növelésére a Kolozs Megyei Tanács. Uniós forrásokból elektromos útfelfestő...

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács
Főoldal szerda, 20 március 2024, 11:08

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon

A Román Rádiótársaság podcast-sorozatot indított YouPlusEU 2024 címmel, az Európai Parlament támogatásával. Ebben a részben arról...

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon
Főoldal kedd, 19 március 2024, 17:23

Mese #47: A hold és a vízhordó leány

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #47: A hold és a vízhordó leány