Hadd szóljon!

Melyek a legjobb idei úticélok – már ha lehet majd utazni?

Az idei nyáron a koronavírus elleni oltáskampány adhatja vissza reményünket a külföldi nyaralások iránt – olvasható a digi24 hírportálon.

Fotó: Dancs Artur

Az Európai Parlament szerdán tette közzé a vakcina-útlevéllel kapcsolatos terveit, amely lehetővé tenné a beoltott Uniós állampolgárok szabad utazását a kontinensen. Ettől függetlenül több ország saját terveken dolgozik. Izland például a beoltott lakosai számára elsőként saját igazolást vezetett be. A többi ország szintén egyéni megoldásokon gondolkodik: Svédország, Dánia, Portugália, valamint Spanyol- és Görögország is saját, beoltottságot igazoló okiratot tervez bevezetni.

A European Best Destinations (EBD), vagyis a Legjobb Európai Úti Célok nevű weboldal a járványhelyzet alakulása és a vakcina-útlevelekkel kapcsolatos álláspontok alapján állította össze azoknak az Uniós országoknak a nyaralóhelyeit, amelyek 2021 nyarán kedvező választások lehetnek.

Fotó: Dancs Artur

A European Best Destinations 8 országot ajánl a beoltott, nyaralni vágyó személyeknek. Összeállításukban a városnézés mellett tengerparti nyaralásoknak lehetőséget adó úti célokat is találhatunk. Habár az utazással kapcsolatos szabályok Európában napról napra változnak, a beoltott turistákkal szemben a listán szereplő országok mind enyhíteni vagy feloldani tervezik a korlátozásokat.

Az ajánlott úticélok 15. helyére a svéd fővárost sorolták a weboldal szerkesztői. Az utazási korlátozások enyhítése érdekében Svédország több stratégiát is kipróbált, majd az elsők között vezették be a vakcina-útlevelet nemcsak a turisták, hanem a belföldi tevékenységek számára is. Stockholm a weboldal ajánlása szerint ideális a kulturális események, a gasztronómia vagy akár a szabadidős tevékenységek számára is.

Fotó: Dancs Artur

Görögország már április közepétől megnyitja a határait az Európai Unióból érkező turisták előtt. Az országba azok léphetnek be, akik nem több mint 72 órával az érkezés előtt kiállított negatív koronavírus-teszttel vagy beoltottságot igazoló okirattal rendelkeznek. A beoltott turistákat nem kötelezik karanténra, sem negatív koronavírus-teszt felmutatására. Az EBD szerkesztői az ország legjobb úti céljai közé sorolták Kosz szigetét annak homokos tengerpartjaival és kristálytiszta meleg vizével. Rodosz szigetének középkori romjai és tengerpartjai a felfedező kedvű turistáknak lehetnek különlegesek – olvasható a szerkesztők összeállításában. Az ajánlott úti célok közül a főváros sem maradt ki. Athén történelmi városa számos emlékművet és kulturális látnivalót kínál. A szerkesztők hosszabb vakáció tervezése esetén ajánlják. A Jón-szigetek legnagyobb tagján, Kefalónián április közepétől az éttermek és a kocsmák is kinyitnak. Az összeállítás szerint a sziget hatalmas strandjai miatt kedvező, ezek lehetőséget adnak a biztonságos távolságtartásra. A Kréta szigetén található Réthimno kikötővárost kulturális és gasztronómiai különlegességei miatt találhatjuk a listán. Románia és Görögország múlt héten arról tárgyalt, hogy az egységes vakcina-útlevél megjelenéséig kétoldalú megállapodással tennék lehetővé a turisták beutazását, így Görögország kész elfogadni a román állam által románul és angolul kiállított igazolásokat.

Spanyolország egy úgynevezett utazási folyosón keresztül oldaná meg a turisták fogadását. Az országba viszont itt is csak a beoltott, illetve a negatív teszttel rendelkező turistákat engedik be. A Kanári-szigeteket az utazás, a nap és a tengerpartok szerelmeseinek ajánlják. Az utazási folyosó lehetőséget ad a legszebb sevillai strandok meglátogatására is, amennyiben oltási igazolással rendelkezünk.

A legjobb úti célok közé két dán várost is beválogattak. Koppenhága és Rubjerg Knude fontos turisztikai központok. Az országban februárban kezdték el az oltási igazolások kibocsátását. A turisták Dánia határait is csak negatív teszt-eredménnyel vagy a beoltottságot bizonyító okirattal léphetik át. Az országban a koncerteken való részvételt, vagy az éttermekbe való belépést is ezekhez kötik.

Fotó: Dancs Artur

Horvátország Konavle régiója kék vizű tengerpartjaival és gasztronómiájával szerepel a 15-ös lista legjobbjai között. Az országban alacsony a koronavírusos fertőzöttekről szóló jelentések száma, és készen állnak a beoltott, illetve a negatív teszttel rendelkező turisták fogadására.

A legjobb európai úticélok listájára Izland is felkerült. A dobogóra pedig két portugál szigetet: Madeirát és az Azori-szigeteket sorolták. Az országban elfogadják az Unió országai által kibocsátott oltási igazolásokat, ennek hiánya esetén negatív teszttel lehet az országba látogatni. Az Azori-szigetek a világ első szigetcsoportja, ahol a teljes népességet beoltották, Madeirán pedig a járvány megjelenésétől fogva alacsony a fertőzöttek száma.

A European Best Destinations listájának élén a tavalyi év legmegbízhatóbb úti céljának bizonyult grúz főváros található. Tbiliszit közvetlenül az oltóanyag elérhetővé válása után nyitották meg azon turisták számára, akik bizonyítani tudják, hogy már mindkét dózisát megkapták valamelyik vakcinának.

A felsorolt úti célok közül Sevillába és Izland fővárosába, Reykjavíkba közvetlen járatok indulnak Kolozsvárról. Idén ugyanakkor beindulnak a Lisszabonba tartó menetrend szerinti járatok is. A portugál fővárosból pedig naponta többször indulnak gépek Madeirára és az Azori-szigetekre.

Birtalan Albert összeállítása

Articol editat de kristalybea, 22 március 2021, 17:39

Mese #48: A jegesmedve
Főoldal szerda, 20 március 2024, 18:16

Mese #48: A jegesmedve

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #48: A jegesmedve
Megmutatni a rádiót az interneten
Főoldal szerda, 20 március 2024, 16:44

Megmutatni a rádiót az interneten

Ünnepi hetünk szombat reggeli Hangolójában azokkal beszélgettünk, akik a rádió hangjait láthatóvá teszik: azokat a kollégákat hívtuk...

Megmutatni a rádiót az interneten
Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Főoldal szerda, 20 március 2024, 16:24

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak

A gyerekek és fiatalok ingyen látogathatják a közintézményként működő múzeumokat és tárlatokat a szenátus által elfogadott...

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Főoldal szerda, 20 március 2024, 15:54

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel...

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Főoldal szerda, 20 március 2024, 14:44

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában

A Termini magyar–magyar regionális nyelvi szótárról tartott előadást Benő Attila nyelvész, a BBTE Bölcsészettudományi Karának...

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában
Főoldal szerda, 20 március 2024, 13:35

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács

Több mint egymillió eurót fordít a közúti biztonság növelésére a Kolozs Megyei Tanács. Uniós forrásokból elektromos útfelfestő...

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács
Főoldal szerda, 20 március 2024, 11:08

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon

A Román Rádiótársaság podcast-sorozatot indított YouPlusEU 2024 címmel, az Európai Parlament támogatásával. Ebben a részben arról...

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon
Főoldal kedd, 19 március 2024, 17:23

Mese #47: A hold és a vízhordó leány

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #47: A hold és a vízhordó leány