Hadd szóljon!

Petíció és eltérő álláspontok – önállósodna a Puck Bábszínház magyar társulata

Az Én vagyok Pinokkió című előadás premierjét 2017 júniusában tartotta a bábszínház magyar társulata, Călin Mocanu rendezésében

Önálló magyar bábszínház létrehozásában látja a megoldást a Puck Bábszínház román és magyar tagozata közötti feszültségekre Vadas László rendező, volt magyar tagozatvezető, illetve Urmánczi Jenő bábszínész.

A két alkotó kedden sajtótájékoztatón ismertette, hogy petíciót indítanak az önálló intézményért, illetve arról beszéltek, hogy szerintük rendszerszintű diszkrimináció érhető tetten a magyar társulattal szemben. Varga Ibolya, a magyar tagozat jelenlegi megbízott vezetője örül az önálló bábszínház kezdeményezésének, ugyanakkor az indokokkal nem ért egyet.

Varga Ibolya

A Kolozsvári Rádió reggeli műsorának vendégei kedd reggel, a sajtótájékoztató előtt Vadas László és Urmánczi Jenő voltak, szerda reggel pedig Varga Ibolyát kapcsoltuk. Az alábbiakban a két álláspontot foglaltuk össze, a cikk végén mindkét beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható.

Vadas László és Urmánczy Jenő elmondása szerint az intézmény román vezetősége gyakorlatilag ellehetetleníti a magyar társulat működését. Ez senki ellen nem támadás, de másképp nem lehet, rendszerszintű problémákról van szó – mondták.

Varga Ibolya ezzel szemben úgy vélte, nincs diszkrimináció az intézményben, főleg nem abban a formában, ahogy az a petícióban szerepel. Mesterségesen generáltnak tartotta a “román-magyar” konfliktust, azt mondta, hagyományosan jó a kapcsolat a két társulat között.

Urmánczi Jenő

Urmánczi Jenő bábművész szerint a színészek és a technikai személyzet meg van félemlítve, mindennapos megalázó, diszkrimináló helyzet áll fenn. Azt mondta, szakmai szempontból értékes előadást csak pályázati pénzekből tudtak színpadra állítani tavaly óta, most is megvan a pályázati pénzük, de “az igazgató nem engedi”.

Varga Ibolya erről úgy nyilatkozott, hogy a bábművész Apropó egyesülete úgy pályázott előadásokra és eszközbeszerzésre, hogy nem szóltak előtte, nem kötöttek megállapodást a Puck bábszínházzal, így pedig nem lehet az intézmény nevében pályázni. Továbbá az egyesület pedig nem ismertette a konkrét programokat, amelyeket ebből az összegből megvalósítana. A két alkotó által kifogásolt költségvetésről – 15 ezer lejből kell színpadra állítaniuk két előadást, a roman társulatnak pedig 65 ezer lej jut erre – azt mondta, ez nincs így, több projektre van még pénz, illetve volt olyanra is félretéve, amelyet aztán a járványhelyzet hiúsított meg.

“A magyar társulatnak sosem volt döntési joga, csak javaslati. Olyan emberek döntenek az előadásokról, akik nem ismerik a magyar mese- és drámairodalmat, egyáltalán a kultúrát” – jelentette ki Vadas László. Példának hozta fel az azóta elmaradozott, közös karácsonyi műsorokat, amikor rácsodálkoztak a betlehemezési szokásokra, vagy arra, hogy magyar nyelvterületen nem a Télapó hozza az ajándékot.

Vadas László

Urmánczi Jenő és Vadas László szerint problémás, hogy meghatározott idejű szerződéseket ajánlanak a magyar tagozatvezetőknek, akik aztán sűrűn is váltották egymást. Mindketten elutasították azt a feltételezést, hogy egy önálló magyar bábszínházat “saját érdekeik számára” akarnának felhasználni, hanem úgy gondolják, “csak így lehet előre menni”. A különálló társulat szakmaiságban meg fog látszani, bárki is lesz a vezető – mondták.

Urmánczi Jenő arról is beszélt, hogy hétfő este fenyegető hangnemű levelet kapott a román vezetőségtől, és nem tartja kizártnak, hogy elveszíti az állását. Mint elmondta, korábban is előfordult, hogy nem csak a meghatározott időre szóló szerződéseket nem hosszabbították meg véleménykülönbség miatt, hanem végleges, meghatározatlan idejű szerződéssel dolgozó színész és társulatvezető is elvesztette az állását, emiatt perben is állnak az igazgatóval. “A bábszínházon belül megfélemlítés, fenyegetettség van. Soha egyik igazgató alatt sem voltunk egyenlő felek, de ez a jelenlegi mandátum alatt tarthatatlan lett” – mondta.

Varga Ibolya szerint ő maga a példa arra, hogy nem rúgnak ki senkit a véleménye miatt, ő is “ellenzéknek” tartja magát az igazgatóval szemben, de emiatt nem tapasztalt retorziót – mondta. A megbízott társulatvezetői tisztséget is csak azért fogadta el, hogy ideiglenesen legyen valaki. “Két órában alkalmaztak, de nem két órát dolgozom” – jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy felmerült, hogy miként lehet ilyen munkát részmunkaidőben ellátni.

Emanuiel-Simion Mureșan-Petran, a Puck Bábszínház igazgatója a Maszolnak ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy intézményvezetői mandátuma alatt soha nem részesítette hátrányos megkülönböztetésben a magyar tagozatot, és fegyelmi eljárást, illetve rágalmazási pert helyezett kilátásba a bábszínész és a rendező ellen.

A Puck Bábszínház fenntartója a Kolozs Megyei Tanács, amelyet Urmánczi Jenő szerint több alkalommal megkerestek a problémákkal, de konkrét lépésekre eddig nem volt példa. Üdvözölték ugyanakkor, hogy az RMDSZ városprogramjába bekerült a bábszínház ügye, és remélik, hogy ha meg tudják mutatni, hogy a közösség számára is fontos ez, akkor történhet előrelépés. Az önálló magyar intézmény ötletét Varga Ibolya is örvendetesnek nevezte, szerinte ez régi téma és korábban is voltak már rá próbálkozások.

Hallgassa meg a Vadas Lászlóval és Urmánczi Jenővel készült beszélgetésünket az alábbi lejátszóra kattintva:

A Varga Ibolyával készült beszélgetés itt hallgatható vissza:

Beszélgetőtárs: Ferencz Zsolt

Webcikk: Sebők Tímea

Articol editat de kristalybea, 19 augusztus 2020, 14:10

Mese #48: A jegesmedve
Főoldal szerda, 20 március 2024, 18:16

Mese #48: A jegesmedve

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #48: A jegesmedve
Megmutatni a rádiót az interneten
Főoldal szerda, 20 március 2024, 16:44

Megmutatni a rádiót az interneten

Ünnepi hetünk szombat reggeli Hangolójában azokkal beszélgettünk, akik a rádió hangjait láthatóvá teszik: azokat a kollégákat hívtuk...

Megmutatni a rádiót az interneten
Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Főoldal szerda, 20 március 2024, 16:24

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak

A gyerekek és fiatalok ingyen látogathatják a közintézményként működő múzeumokat és tárlatokat a szenátus által elfogadott...

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Főoldal szerda, 20 március 2024, 15:54

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel...

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Főoldal szerda, 20 március 2024, 14:44

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában

A Termini magyar–magyar regionális nyelvi szótárról tartott előadást Benő Attila nyelvész, a BBTE Bölcsészettudományi Karának...

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában
Főoldal szerda, 20 március 2024, 13:35

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács

Több mint egymillió eurót fordít a közúti biztonság növelésére a Kolozs Megyei Tanács. Uniós forrásokból elektromos útfelfestő...

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács
Főoldal szerda, 20 március 2024, 11:08

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon

A Román Rádiótársaság podcast-sorozatot indított YouPlusEU 2024 címmel, az Európai Parlament támogatásával. Ebben a részben arról...

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon
Főoldal kedd, 19 március 2024, 17:23

Mese #47: A hold és a vízhordó leány

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #47: A hold és a vízhordó leány