Listen Live Kolozsvári Rádió

„Partnerek a fegyelmezett kötetlenségben”. Bemutatjuk a Partiumi Egyetem Énekkarát

„Partnerek a fegyelmezett kötetlenségben”. Bemutatjuk a Partiumi Egyetem Énekkarát

Articol editat de benko, 30 május 2018, 14:30 / actualizat: 3 július 2020, 12:56

Első alkalommal indult erdélyi turnéra nemrég a Partiumi Egyetem Énekkara. Ennek utolsó állomása volt a kolozsvári koncert, amelyet mi is meghallgattunk a Farkas utcai református templomban.

Spirituális élmény

Nagyszabású, több estés vendégszereplésről lévén szó, természetesen kíváncsiak voltunk, milyen hangulatban vág neki a turnénak az együttes, úgyhogy indulás előtt felhívtuk telefonon Kovács Gábor karnagyot, aki igazi spirituális élményt ígért a koncertek hallgatóságának.

 

Hangtárunk tehát a napokban a Partiumi Egyetem Énekkarának felvételeivel gazdagodott, így ezek révén nemcsak a kolozsvári előadást, hanem a turné hangulatát is is feleleveníthetjük. Képzeletben üljük be máris a Farkas utcai Református templomba és hallgassuk a Partiumi Keresztény Egyetem zene szakos hallgatóinak vegyeskarát. Kovács Gábor vezényletével Alessandro Scarlatti: Exultate Deo című műve hangzik el.

Feltétlen bizalommal

Megkezdődik a koncert és gyorsan nyilvánvalóvá válik, hogy szemvillanásokból is értik egymást a fiatal dalosok és karnagyuk. Nem csoda, hiszen a Partiumi Egyetem Énekkara és Kovács Gábor, a karnagyot idézve „partnerek a fegyelmezett kötetlenségben”. Az együttes fellépését ugyanis több szempontból is kötetlen, ám fegyelmezett szabadság jellemezte: ebben a csapatban láthatóan éppúgy énekelheti szólamát kottából, mint kívülről a dalos, és a kórusmegjelenésnek is megvan a fekete alapot fantáziaszerüen színező piros színfoltok asszimmetrikusan vonzó szabadsága. Először erről beszélgettünk koncert után Kovács Gábor karnaggyal, aki elárulta: kapcsolata az énekkarral a kölcsönös és feltétlen bizalmon alapul. A karnagy szerint a turné a kórus belső fegyelmét is erősítette, bár bizhattak a sikerben, mivel előzőleg a próbákon óriási munkát végeztek.

„Boldog és büszke vagyok, mert a színpadi viselkedés kötetlenségét megengedhetjük magunknak. Ez természetesen a feltétlen bizalmon alapul: lehet velük alkotni, így lehetséges hogy soha kétszer egyformán meg nem szólalnak meg a kórusművek. Hihetetlenül biztonságosnak érzem a kapcsolatunkat annak ellenére, hogy az órarendben furcsa mód éppen az összpróba nem szerepel kötelező módon.”

„A magyar zeneszerzők a legjobbak a világon”

„Ha nem is éppen mindenben, de a kórusművek komponálásban biztosan” – Kovács Gábor az Europa Cantat egyik karnagyát idézi, és nyilvánvalóan ő maga is tökéletesen egyetért az értékeléssel. Nem véletlen, hogy a PKE énekkarának műsorán hangsúlyos helyen állnak a magyar kórusművek.

[youtube height=”366″ width=”650″]PLACE_LINK_HERE[/youtube]

Lászlóffy Zsolt Te Deum töredéke a karnagy szerint alaposan megdolgoztatta az együttest. A müvet a nagyváradi koncert műsorából idézzük.

 

Kocsár Miklós Jó szánút címü kórusmüvét Kányádi Sándor verse ihlette:

Bemutatkozások

Az erdélyi turné koncertjei két leendő karnagy számára is bizonyítási lehetőséget jelentettek: Antal Zsuzsa és Szopos Zoltán megmutathatta, hogy a diploma ugyan nincs még a kezükben, de mindketten „állják a sarat” a kórus élén: előbbi Roberto Bongiovanni Panis Angelicus, utóbbi Csajkovszkij Pater Noster című művét vezényelte.

Varázslatos turné

Szeretetteljes és inspiráló fogadtatásban, igazi ünneplésben volt része a kórusnak, s a fiatalok a változó helyszínek eltérő akusztikájában is remekül feltalálták magukat.

„Az éjjelek és nappalok némiképpen relatívvá váltak, és mindenképpen jó csapatépítőnek is bizonyult a turné.” árulta még el a karnagy, akitől azt is megtudtuk: sörös „ügyekbe” nincs beleszólása, a kórus dolgaiban azonban szigorúan megköveteli a fegyelmet.

 


Kovács Gábor
2016. őszétől vette át az énekkar irányítását. Vezetésével 2017-ben, a makedóniai Ohridban, a nemzetközi kórusversenyen 1. helyezést ért el, és két különdíjban is részesült az együttes.
A Régi táncdal az énekkarok mindenkori kedvence. Bárdos Lajos művét a PKE Énekkara is nagy kedvvel szólaltatta meg.


Szerkesztő-riporter: Benkő Judit

Fotók: Nagy-Hintós Diana

Utóhang:
Éppen csak véget ért az első erdélyi turné, s a Partiumi Egyetem Énekkara ismét útra kelt, ezúttal azért, hogy nemzetközi „porondon” bizonyíthasson: Prijedorban, a Zlata Vila versenyen 9 énekkar közül került ki győztesen. Összeállitásunk végén olvassuk el azt az „útinaplót”, amelyet Fodor Attila, a PKE tanszékvezetője küldött, aki amint azt műsorunkban is hallhattuk, jó példát mutat hiszen maga is énekel a kórusban.

A PKE Énekkara a 18. Prijedori Nemzetközi Kórusfesztiválon

A 2017-es Ohridi Nemzetközi Kórusfesztiválon nyújtott kiváló – több díjjal is elismert –
teljesítményének köszönhetően a PKE Énekkara meghívást kapott egy újabb nemzetközi megmérettetésre, a Bosznia-Hercegovinában található Prijedorba, melyre 2018. május 10-12. között került sor. Ezt megelőzően, kórusunk nagyszabású erdélyi hangversenykörúton vett részt mely nagymértékben hozzájárult a versenyre való sikeres felkészüléshez.
A Prijedori Nemzetközi Kórusfesztivált kimagaslóan professzionális szervezés jellemezte. Nagy örömmel tapasztaltuk meg a helyiek vendégszeretetét: sok mosolyban, elkötelezett szurkolókban és igen bőséges ellátásban volt részünk. Meglepő, hogy az ország, szerényebb anyagi lehetőségei ellenére is milyen sokat áldoz a kultúrára.
A meghívásos alapú versenyre közel harminc énekkarból nyolcat választottak ki, a mezőnyt két csoportban négy-négy kórus alkotta. A PKE Énekkarát leszámítva valamennyien szláv nyelvterületről érkeztek Oroszországtól Csehországig – közöttük több zeneakadémiai együttes – ahogyan a háromtagú zsűri is. A három napon át tartó megmérettetés több lépésben zajlott elsőként a közönségdíjért majd a szakmai díjakért végül pedig a gálaműsör a fesztivál nagydíjáért.
A versenyre Kovács Gábort karnagy egy közel húsz perces, meglehetősen összetett bármilyen énekkar számára komoly technikai és művészi kihívást jelentő, s ugyanakkor annak sokoldalúságát megmutatni képes műsort állított össze. Repertoárunkban több magyar kórusmű, valamint egy kötelező szerb nyelvű darab is szerepelt.
Megérkezésünk napján, rövid pihenést követően körbevezettek a városban, majd este több vetélytársunk mellett egy múzeumban, valamint a város utcáin mutattuk be repertoárunk egy részét. Sőt, egy rögtönzött közös éneklésre is sor került karnagyunk, Kovács Gábor vezényletével.

A következő nap délelőttjén meghallgattuk a másik csoport énekkarainak szakmai versenyét majd este a közönségdíjért énekeltünk. Az utolsó versenynap megfeszített volt. A délelőtt zajló szakmai versenyen énekkarunk kimagasló teljesítményt nyújtott így bejutott az esti gálaműsorba, ahol újra megmutathatta kiváló színvonalát. Ennek elismeréseként a későre nyúló díjátadón Kovács Gábor karnagy egy aranydíjat vehetett át a kórus képviseletében, valamint a zsűri különdíját egy huszadik századi zenemű legjobb előadásáért (Gyöngyösi Levente: Laudate Dominum). Így a PKE Énekkara sorozatban immár másodszor nyert arany- és különdíjat egy nemzetközi megmérettetésen.

Fellépéseink kapcsán többen kiemelték a produkciók zeneiségét az egységes hangszínt és a tiszta, minőségi hangzást. A mezőnyhöz viszonyítottan közepes méretű – huszonnyolc tagú – énekkarunk látványához képest – a személyes visszajelzések szerint – a hallgatóság szokatlanul intenzívnek és felemelőnek találta az akusztikai és művészi élményt.
Ezúton is köszönjük a Partiumi Keresztény Egyetemnek és a Pro Universitate Partium Alapítványnak, valamint a Partiumi Egyetem Alapítványnak a kiszállás költségeiben nyújtott szíves támogatást!

 

Mese #48: A jegesmedve
Címlap szerda, 20 március 2024, 18:16

Mese #48: A jegesmedve

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #48: A jegesmedve
Megmutatni a rádiót az interneten
Címlap szerda, 20 március 2024, 16:44

Megmutatni a rádiót az interneten

Ünnepi hetünk szombat reggeli Hangolójában azokkal beszélgettünk, akik a rádió hangjait láthatóvá teszik: azokat a kollégákat hívtuk...

Megmutatni a rádiót az interneten
Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Címlap szerda, 20 március 2024, 16:24

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak

A gyerekek és fiatalok ingyen látogathatják a közintézményként működő múzeumokat és tárlatokat a szenátus által elfogadott...

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Címlap szerda, 20 március 2024, 15:54

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel...

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Címlap szerda, 20 március 2024, 14:44

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában

A Termini magyar–magyar regionális nyelvi szótárról tartott előadást Benő Attila nyelvész, a BBTE Bölcsészettudományi Karának...

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában
Címlap szerda, 20 március 2024, 13:35

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács

Több mint egymillió eurót fordít a közúti biztonság növelésére a Kolozs Megyei Tanács. Uniós forrásokból elektromos útfelfestő...

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács
Címlap szerda, 20 március 2024, 11:08

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon

Idén június 6-a és 9-e között európai parlamenti választások...

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon
Címlap kedd, 19 március 2024, 17:23

Mese #47: A hold és a vízhordó leány

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #47: A hold és a vízhordó leány