Listen Live Kolozsvári Rádió

„Újrateremtettünk egy csodát”: dalostavasz kórusminősítésekkel

„Újrateremtettünk egy csodát”: dalostavasz kórusminősítésekkel

Articol editat de benko, 9 május 2018, 22:08 / actualizat: 3 július 2020, 13:36

A tavasz itt már elképzelhetetlen a fesztivál nélkül: a tizedikre kilenc kórus mellett egy fúvószenekar is érkezett, kínálatában pedig az énekkarok minősítési lehetősége mellett a kórusmozgalom jelenlegi helyzetét feltérképezni próbáló szakmai értekezlet is szerepelt. A X. Tavaszi Kórusfesztivál (ápr. 21.- 23.) derűsen vidám alaphangulatát már a rendezvényt megelőző felvonulás megteremtette, amelyen az együttesek élén nem kevesebb, mint négy lovas lépkedetţ no meg a Brahmsra, illetve „Csárdáskirálynősre” hangolt fúvósmuzsika, amelyet a budapesti Keil Ernő fúvószenekar szólaltatott meg.
Mester Zoltán, a Bernády Közművelődési Egylet elnöke hangulatos, parafrázisokban bővelkedő köszöntője zajos sikert aratott, ugyanakkor számadatokban is gazdag volt: jóelőre pontosan megtudhatta belőle a népes a hallgatóság, hogy Kodályt ezúttal hat Bárdos Lajost öt Bartókot három, Makkai Gyöngyvér marosvásárhelyi zeneszerzőt két zenemű képviseli a programban. További kilenc zeneszerző, köztük Márkos Albert egy-egy műve került idén az együttesek műsorába. Ezek azonban természetesen csupán számok. A legfontosabb talán az, hogy a fesztiváligazgató Fülöp Juditot idézve, a rendezvény tíz év alatt mindig meg tudott újulni, s így lényegében egy csodát sikerült az évek folyamán újrateremteni Szovátán.

Csakis pozitívan!

A siker egyik titka nagy valószínűséggel a pozitív ráhangolódásban rejlik. Még akkor is, ha a jó hangulatot kötelező módon, „parancsszóban” adta ki énekkarának, az Intermezzo kamarakórusnak a szervezés idejére a karnagy – árulta el Fülöp Judit, a kórusfesztivál igazgatója.

Ezüsttel, arannyal, bronzzal – a minősítés szempontjai

A részvető énekkarok közül négy együttes megmérettetésre is vállalkozott: azaz minősítést is igényeltek. A Tavaszi kórusfesztivál egyik büszkesége ugyanis a minősítés lehetősége, amelyet a magyarországi Kóta neves szakemberei biztosítanak. A rendezvény keretében kiemelt jelentőséggel bír az énekkarok minősítése, hiszen ahogyan Fülöp Judit fesztiváligazgatótól is hallottuk, az együttesek vágynak arra, hogy helyükeţ színvonalukaţ teljesítményüket valameyles pontossággal behatárolják a jelenlegi kóruséletben. Egy bronz, két ezüst és egy arany-ez volt az idei minősítések mérlege. Idén a Kóta minőségi bizottságában Kutnyánszy Csaba a zsüri elnöke, Mindszenty Zsuzsanna, a Kóta elnöke és Salzer Géza, a Kóta Nemzetiségi szakbizottságának elnöke vállalkozott az embíciózus énekkarok értékelésére.

Szakmai és pedagógusi „szemüveggel”

Az értékelés csakis akkor lehet hiteles, ha a zsűritagok nem csupán a szakmai, hanem a pedagógusi „szemüveget” is hordják: ha tudnak olyan utat mutatni, amelyen a megmérettetésre vállalkozó kórusok tovább tudnak lépni — véli Kutnyánszky Csaba docens, a Liszt Ferenc Zeneakadémia prorektora, a zsűri elnöke.

 

Elemzőbb füllel hallgatja a kórusokat amikor értékelést is kell adni, hiszen zenélést szubjektív momentumok nélkül lehetetlenség értékelni. Márpedig az értékelésnek nem a karnagyok és együttesek „megleckéztetése”, hanem sokkal inkább az, hogy reálisan el tudják magukat helyzeni egy minőségi skálán. Lényeg, hogy a jóra ráerősítve kell eredményesebbé tenni a további munkát – mondja Mindszenty Zsuzsanna, a Kóta elnöke, a zsűri tagja, aki énekkarával, az ELTE Pro Musica Vegyeskarával fel is lépett a fesztiválon.

 

 

 

 

Tóth Guttman Emese, a Romániai Magyar Dalosszövetség elnöke elsődlegesen a felkészülés minőségében látja a minősítés pozitív hatását. A fesztivál keretében megrendezett szakmai értekezlet keretében pedig elsődlegesen azt kívánta érzékeltetni, hogy él a magyar dal Erdélyben.

 

A több ezer szép hangra összpontosítani

Ványolós András karnagy nevével gyakran találkozhatunk kórusberkekben: a Csíkszeredai Réggizene Fesztivál keretében működő Fesztiválkórus, illetve a csíkszeredai Lux aurunque kamarakórus karnagya, utóbbival a Tavaszi Fesztivál egy előbbi kiadásán igényelt már minősítést. Ezúttal a Csíkborzsovai férfikórussal vállalta be a megmérettetést. Tevékenysége a Csíkborzsovai férfikórus élén szép példája a zene szeretetének, a szép éneklés iránti igény működésének, egyúttal a kodályi gondolat mindenkori időszerűségének is: a zene azoké is lehet, akik hajnalban kelnek, állatok sokaságát kell ellátniuk, este a kóruspróbán pedig néha dőlnek el a fáradságtól. De ott vannak, és énekelni kívánnak!

 

Az Orosházi Szokolay Bálint Madrigál Kórus karnagya, Mosolygó Mihály elárulta: számára a boldogság titka az, hogy úgy hozza ki dalosaiból a maximumoţ hogy az ne legyen számukra teher.

 

A résztvevők között egy gyeremekkórus is volţ mitöbb a Székelyhidi Petőfi Sándor Elméleti líceum gyermekkórusa minősítésre is jelentkezett. A kis dalosok bronz fokozatot szereztek Orosz Otília Valéria irányításával, aki úgy érezi: népes gyermeksereggel útra kelni már önmagában nagy kalandot jelent. A minősítés bevállalása számára a kezdet jelenti számukra, amelynek folytatásában is bízik.

 

 

 

 

Zajos sikert aratott a fesztiválon a Mille Domi énekegyüttes (Prága) felszabadult, hangulatos előadása. Dobos Major Zsófia karnagy igazából közgazdász, az együttes fellépése alapján nemigen mondaná meg a hallgató, hogy nem szakképzett karnagy áll az együttes élén. Erről meg is győződhetünk, ha meghallgatjuk a Mille Domi énekegyüttes előadásában például az Új hálaének áldja Istent kezdetű namíbiai dallamot.

 

Tíz évi hallgatás után, az egykori dalosok kezdeményezésére, nagy titokban és óriási lelkesedéssel alakult újra az egykori Camerata-kórus. A női kar különleges ambícióval, szokatlan körülmények közötţ havonta egyszeri maratoni kóruspróbákkal kezdett új kóruséletet a régi karnagy, Orosz Pál József irányításával. Terényi Ede Szarka nóta című vidám kórusművével (is) nagy sikert aratott a Camerata.

 

Fontos, hogy a marosvásárhelyi leendő zenepedagógusok és karnagyok a város zeneszerzőinek műveit is megszólaltassák – véli Orosz Pál József karnagy, aki a fesztiválon a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Szalman Lóránt Vegyeskarával is fellépett. Az együttes műsorában ennek megfelelően hangsúlyos helyen álltak a marosvásárhelyi zeneszerzők kórusművei. Kirobbanó sikert aratott az együttes előadásában Makkai Gyöngyvér marosvásárhelyi zeneszerző Áldás békesség legyen című műve. Ennek megszólaltatásáért Orosz Pál József pár percre átengedte a teret karnagyként a szerzőnek.

 

S hogy merre halad, milyen úton „jár” a Szovátai Kórusfesztivál? Íme, néhány impresszió:

 

Jó hangulatban, szép énekszóban nem volt, finom sörben pedig ezután sem lesz hiány – erről is biztosított búcsúzóul, csak félig-meddig tréfásan a fesztiváligazgató. S hogy a mintegy háromszáz dalosnak az együtténeklés is jól esett, bizonyította Tillai Aurél Valamennyi rózsaszál című kórusművének közös megszólaltatása Kutnyánszky Csaba vezényletével.

Szerkesztő-riporter: Benkő Judit

Fotók: Intermezzo Kamarakórus (Szováta), Szokolay Bálint Madrigál Kórus (Orosháza)

Mese #48: A jegesmedve
Címlap szerda, 20 március 2024, 18:16

Mese #48: A jegesmedve

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #48: A jegesmedve
Megmutatni a rádiót az interneten
Címlap szerda, 20 március 2024, 16:44

Megmutatni a rádiót az interneten

Ünnepi hetünk szombat reggeli Hangolójában azokkal beszélgettünk, akik a rádió hangjait láthatóvá teszik: azokat a kollégákat hívtuk...

Megmutatni a rádiót az interneten
Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Címlap szerda, 20 március 2024, 16:24

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak

A gyerekek és fiatalok ingyen látogathatják a közintézményként működő múzeumokat és tárlatokat a szenátus által elfogadott...

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Címlap szerda, 20 március 2024, 15:54

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel...

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Címlap szerda, 20 március 2024, 14:44

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában

A Termini magyar–magyar regionális nyelvi szótárról tartott előadást Benő Attila nyelvész, a BBTE Bölcsészettudományi Karának...

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában
Címlap szerda, 20 március 2024, 13:35

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács

Több mint egymillió eurót fordít a közúti biztonság növelésére a Kolozs Megyei Tanács. Uniós forrásokból elektromos útfelfestő...

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács
Címlap szerda, 20 március 2024, 11:08

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon

Idén június 6-a és 9-e között európai parlamenti választások...

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon
Címlap kedd, 19 március 2024, 17:23

Mese #47: A hold és a vízhordó leány

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #47: A hold és a vízhordó leány