Listen Live Kolozsvári Rádió

Szerethető „történet” régizenével és fesztiválteával. A Régizene Fesztiválon hallottuk (1.)

Szerethető „történet” régizenével és fesztiválteával. A Régizene Fesztiválon hallottuk (1.)

Articol editat de benko, 29 július 2017, 12:34

Az idén kilenc naposra bővült fesztiválra nyolc országból érkeztek előadók és együttesek, hogy 22 koncerten adjanak „kóstolót” repertoárjukból. Idén is próbált és nagy sikerrel koncertezett a Barokk fesztiválzenekar és önálló koncerttel mutatkozott be a Fesztiválkórus is. rendezvény végén pedig nemcsak táncra perdítették, hanem meg is teáztatták a hallgatóságot. Tehették, hiszen idén illatos újdonságként volt kóstolgatható a fesztiváltea. Régizenés összefoglalónk első részében főképpen az idei fesztivál újdonságaira figyelünk.

„Az egész város szurkol a fesztiválnak…”

„Fontos, hogy megmaradjanak meg a kapcsok, ne veszítsük el a kapcsolatot a korábbi fesztiválokkal. Fontos az erdélyi magyar zene, erdélyi kéziratok hangsúlyosabb beemelése a nyári akadémia oktatásába, anyagába, és a koncertek műsorába is, hiszen ez tudja megadni a fesztivál specifikumát. Növekvőben a Régizene Fesztivál híre, ugyanakkor a helybéliek saját ünnepüknek érzik, s ennek megfelelően ünneplik is évről évre a fesztivált. A fesztivál a város mindennapjaiba is beszivárog. Gyakran megszólítanak az úton az emberek, érdeklődnek a fesztivál alakulásáról, kíváncsiak, hogy milyen együttesek jönnek, lesznek-e jó fellépők, sőt, már év elején messze földről érkeznek levelek, jelzések, hogy sokan szabadságukat időzítik a fesztivál idejére. Szóval, szurkol a város a fesztiválnak.” – mondja Ferencz Angéla, a fesztivál menedzsere. A Hargita Megyei Kulturális Központ vezetőjével a rendezvény hagyományairól és újdonságairól is beszélgettünk.

 

Filip Ignác a fesztivál művészeti igazgatója elmondta: fontosnak tartják a hazai együttesek bátorítását, a külföldi régizenészek közül pedig a nemzetközi élvonalba tartozókat igyekeznek bemutatni a fesztiválon, lehetőleg évről évre új együttesek meghívása révén. A fesztivál művészeti igazgatója szerint aki szívesen hallgat minőségi régizenét, annak feltétlenül érdemes évente egy jót fesztiválozni Csíkszeredában.

„Régizenében lehet igazán megtanulni énekelni…”

Először jelentkezett a fesztiválon önálló koncerttel a csíkszeredai Fesztiválkórus, amely nem kizárólag a fesztivál idején működik: a főpróbán megtudtuk, hogy ez az együttes már hónapokkal előbb megkezdte a közös próbákat. Énekkel dicsérni című koncertjén 16. század végi, a nyugat-európai protestáns liturgiában használt többszólamú művek mellett gregorián tételek is elhangzottak. A Fesztiválkórus Csíkszereda mellett Székelyudvarhelyen is koncertezett Ványolós András és Szabó András vezényletével.

Énektechnikai szempontból nagyon fontos hogy régizenével is találkozzon egy kórus: régizenében lehet igazán megtanulni énekelni – mondja Ványolós András. Az együttes társkarnagya fontosnak tartja, hogy a helyi erők is megmutatkozzanak a fesztiválon,  megmutassák az értékeiket, s azok is beépüljenek a fesztiválba, akik szeretnek énekelni.

Hegedűs a… moziban

Kis híján Hegedűs a háztetőn-t írtam, hiszen a népszerű musical alapján ez a társítás bizonyára mindenkinek ismerősen cseng. Ezúttal azonban a hegedűs, esetünkben Béres Melinda a moziban lépett fel.

A fesztivál éjszakai koncertjei ugyanis úgy tűnik, „kinőtték”  a Mikó vár rendhagyó helyszíneit, a bástyatornyokat. Így hát új helyszínen, a Csíki Moziban élvezhettük idén a Béres Melinda fellépését. A neves kolozsvári hegedűművész Telemann 12 szólófantáziáját adta elő a Csíki Moziban, amely a fesztivál új helyszínként hangulatos és barátságos akusztikájú koncertteremnek bizonyult.

Receptje titkos, illata férfias

Az új koncerthelyszín mellett a fesztiválnak egy finoman illatozó újdonsága is volt, Macalik Ernő biológus titkos recept alapján kevert fesztiválteája. A Festival Tisana Ferencz Angéla szerint a gyógynövények tisztasága, illetve a készítő szakmai hírneve révén egyszerre hívta fel a figyelmet a helyi értékekre.

Felszabadult tanulás

A Régizene Fesztivál programja tehát idén elsődlegesen jubileumok köré építkezett: a koncertműsorok a Reformáció 5oo. évfordulója mellett Claudio Monteverdi születésénak 450., Kájoni János halálának 330., illetve Georg Philipp Telemann halálának 250. évfordulójára is összpontosítottak.

Kerek évfordulóhoz érkezett a fesztivál keretében működő  Régizenei Nyári Egyetem is, hiszen idén már a tizedik alkalommal zajlott keretében az oktatás. Nyáridőben, amikor iskolások, egyetemisták még éppen csak barátkoznak a vakáció hangulatával, furcsának tűnhet egyetemi dolgokról beszélni. Pedig tény, hogy a Régizene Fesztivállal párhuzamosan zajló Régizenei Nyári Egyetemre nagy kedvvel érkeznek a résztvevők. A neves, nemzetközileg elismert régizene-együttesek tagjaiként is ismert mesterkurzus-oktatók közreműködésével zajló nyári egyetem évente dönti meg a rekordokat a jelentkezők számát tekintve: idén például már nyolcvannál is több diák vett részt a kurzusokon, amelyeken reneszánsz táncoktól mondjuk régizenére alkalmazott kritikáig, csembalótól viola da gambáig vagy lantig sok mindent lehetett tanulni. A kolozsvári Szabó Anikó pedig reggelenként nemcsak a résztvevőket táncoltatta meg, hanem mindenkit aki táncos kedvvel ébredt. A Régizenei Nyári egyetem résztvevői idén is utcazenéltek, esténként , koncertek előtt is jelentkeztek egy-egy összeállítással, a kurzus végén pedig két részes koncerten mutatták be a hét folyamán tanultakat.

A Márton Áron gimnázium díszterme július 14.-én délelőtt és délután egyaránt zsúfolásig megtelt, s ha volt is időnként némi drukk, végeredményben érezhetően az volt a legfontosabb, hogy megmutassák mit tanultak, mit tudnak.

A koncertet követően véletlenszerűen mikrofonvégre kapott egyetemisták bárkit meggyőznek arról, hogy a nyári egyetemen Jó hangulatban, felszabadultan lehet hasznos dolgokat tanulni: még régi idők embereinek életviteléről is sok hasznos információt szerezhettek.  Mánya Balázs, Rémán Roland Róbert,  Simon Imre Hunor, Ferencz Tihamér és Pop Stefán Krisztián segítségévelvázolunk rögtönzött hangulatképeta tizedik Régizenei Nyári egyetem hangulatáról.

Dupla tokkal, dupla lelkesedéssel

A Régizene Fesztivál idei kiemelt vendégegyüttesei között volt az Ensemble Cantilene, amelynek létformája mintegy a Nyári akadémia távlatait, perspektíváit is megmutatja, hiszen tagjai többnyire a Fesztiválzenekar művészei, akik alkalmanként modern hangszereiket korhűekre cserélve is kedvvel muzsikálnak. A Cantilene  igazi nemzetközi együttes: a művészek Magyarországról, Hollandiából, Németországból jönnek össze a közös muzsikálások kedvéért. Még nagyon fiatal: tavaly létesült, s ebben fontos szerep jutott a nemzetközi hírű fuvolaművésznek Anneke Boeckenek.

A Cantilene tagjai muzsikálni kívánnak: nyitottan korszakokra, stílusokra, semmiképpen sem kizárólagosan, egyetlen „katulyába” bezárkózva. Számukra a zenekari muzsika mellett igazi örömzenélést jelent a régizene.

Lesták Bedő Eszter hegedűművész szerint jól megfér párhuzamban a barokk és a modern hegedű: mindössze dupla tokra van szükség, amúgy meg olyan, mintha két különböző gépkocsit vezetne.

 

Szerkesztő-riporter: Benkő Judit
Fotók: Ádám Gyula, Puskás Renáta

„Utóhang”:
Kedves barátaim/hallgatóim, egyelőre ennyit sikerült fesztivál hallgatózásaimból összefoglalni a Kolozsvári Rádióban. Most kis időre szabadságon leszek, de utána feltétlenül folytatása következik!

Mese #48: A jegesmedve
Címlap szerda, 20 március 2024, 18:16

Mese #48: A jegesmedve

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #48: A jegesmedve
Megmutatni a rádiót az interneten
Címlap szerda, 20 március 2024, 16:44

Megmutatni a rádiót az interneten

Ünnepi hetünk szombat reggeli Hangolójában azokkal beszélgettünk, akik a rádió hangjait láthatóvá teszik: azokat a kollégákat hívtuk...

Megmutatni a rádiót az interneten
Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Címlap szerda, 20 március 2024, 16:24

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak

A gyerekek és fiatalok ingyen látogathatják a közintézményként működő múzeumokat és tárlatokat a szenátus által elfogadott...

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Címlap szerda, 20 március 2024, 15:54

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel...

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Címlap szerda, 20 március 2024, 14:44

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában

A Termini magyar–magyar regionális nyelvi szótárról tartott előadást Benő Attila nyelvész, a BBTE Bölcsészettudományi Karának...

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában
Címlap szerda, 20 március 2024, 13:35

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács

Több mint egymillió eurót fordít a közúti biztonság növelésére a Kolozs Megyei Tanács. Uniós forrásokból elektromos útfelfestő...

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács
Címlap szerda, 20 március 2024, 11:08

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon

Idén június 6-a és 9-e között európai parlamenti választások...

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon
Címlap kedd, 19 március 2024, 17:23

Mese #47: A hold és a vízhordó leány

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #47: A hold és a vízhordó leány