Hadd szóljon!

Zenetér: Háry János visszatért

Hary_Janos_plakatHáry János a „legöregebb” címszereplő a Kolozsvári Magyar Operában: kalandjaival indított 1948-ban az újonnan létesült önálló Magyar operatársulat, s Kodály daljátéka utóbb is hangsúlyos helyen állt a magyar zenés színpadon: Háry az idők során rövidebb-hosszabb szünetek után, különböző eladói változatokban mindig visszatért ide.

Nem ajánlatos tehát Háryról túlságosan hosszú időre megfeledkezni Kolozsváron, és jól van ez így. A Magyar Opera mindenkori vezetősége fontosnak tartotta, hogy minden generáció megismerhesse a soha végbe nem vitt csuda tetteit mesélgető Háryt, aki azonban, a zeneszerzőt idézve, semmiképpen sem lódító, nem is nagyot mondó mesehős, hanem a kisemmizett magyar nép vágyait valóra váltó vitéz.
Tavaly májusban Szabó Emese rendezésében Háry hosszabb szünet után ismét visszatért a Magyar Operába, a napokban pedig újabb szereplők is sikeresen bemutatkoztak a Kodály daljátékban.

Titokzatos, kortalan figura…

„Háry egy mai figura éppen ezért az előadásban ő nem öreg, inkább egy titokzatos, kortalan ember, aki kíváncsi az életre, kalandjai pedig megsokszorozzák a kérdőjeleket -mondja Szabó Emese, aki úgy véli: a daljáték színrevitelében semmi sem szabhat határt a képzeletnek.”

 

A februári előadáson Jankó Zsolt, a májusi bemutatón pedig Kulcsár Szabolcs vezényelte a daljátékot. Utóbbinak meggyőződése, hogy nem lehet elég korán kezdeni az ismerkedést Háryval.

„Gyermekkorom első zenei élménye, amire emlékszem, még a lemezborítóra is emlékszem, éppen a Háry János, Ferencsik lemeze, még a borítójára is emlékszem. Voltak részek, amelyeknél a lemezjátszó tűjét kicsit arrább vittem, más részeket viszont „lyukasra” hallgattam. Nagyon fontos, hogy az ember úgy nőjön fel, hogy idejében megismerje és szokja ezt a világot, a népzenének a klasszikus műben feldolgozott világát. Jóformán gyermekkorom óta vágyom arra, hogy elvezényeljem…”

 

 

„Megdobogtatja a szívet”

 

Háry derűsre, bizakodóra hangolja a mindenesti kocsmai ücsörgéseket, hiszen jóízű borozgatás közben fantasztikus meséivel kalandossá, győzelmessé, szépségessé varázsolja a múltat. A címszerepet alakító énekesnek érzékeny határvonalon kell egyensúlyoznia az ihlető népi eredeti és a feldolgozás között, ugyanakkor a szólam huszárosan vitézi jellegét is hoznia kell.

„Most a Háryban élek: beleszerettem, hajtott a kíváncsiság, nagyon örültem annak, hogy Kodály ezzel a művel a népzenét bevitte az operába, ez nagyon foglalkoztatott, sokat olvastam is erről. Tetszik ez a világ, tetszik, ahogy megszólal, és úgy érzem, hogy aki a Háryt hallgatja és kicsit is magyar, annak megdobban a szíve” — mondja Sándor Csaba, aki a napokban mutatkozott be a daljáték címszerepében:

 

„Tiszta hangvétellel — tiszta lelkülettel”

 

A májusi bemutatón a címszerepet Sándor Árpád alakította. Ő is úgy véli: Háryt csakis a legtisztább hangvétellel és tiszta lelkülettel szabad alakítani.

„Hogyha az ember énekelt már egy viszonylag nehéz repertoárt, akkor nem könnyű visszatérni az egyszerűhöz, pontosan ebben van a titok: ezeket a csodálatos népdalokat csak a legegyszerűbb módon, a legtisztább hangvétellel és tiszta lélekkel szabad megszólaltatni. 4-5 éves koromban egyszer csak rajzoltam egy Háry Jánost, egy fura figurát.
Lehet, valahol még megvan, s ha előkerül, szívesen szembe néznék gyermekkori kreációmmal”.

 

 

„Sok benne a melodráma, így időnként egész zenekart kell ‘átkiabálni’, márpedig ezt követően nem könnyű ismét megtalálni az énekhangot. Különben azt szokták mondani, hogy Örzse a mezzo-szerepek gyöngye, én pedig ugyebár szoprán vagyok, de a vezetők bíztak bennem és remélem, hogy ez a szerep tud még fejlődni.”– mondja az Örzsét alakító Egyed Apollónia.

 

Hary_mesel

 

Háry új környezetét különben a jelenlegi Nagyabony is ihlette– árulta el Szabó Emese

 

A jelmezek vonzóak, fantáziadúsak, szellemesek. (Bevallhatom, szigorúan zárójelben, hogy kedvencem a kétfejű sas és Marci kocsis megjelenése). Ezek is Szabó Emese alkotásai.

 

 

„Természetes, hogy legyen két Háry Jánosunk, lehet több is, ambícióm volt a Háry János újrarendezése, mivel úgy gondolom, operaházunk repertoárjából nem hiányozhat ez a cím” — mondja Szép Gyula. Az opera igazgatója fontosnak tartja, hogy minden generáció megismerhesse a Háryt.

 

Azt pedig ugyebár mindenki tudja, hogy „nincs oly vitéz a földön, mint Háry bátya volt…”:
egyetlen mozdulattal átlendíti a határon a határőr házikót,
meglovagolja a táltos Lucifert,
legyőzi Napóleónt, Krucifix generális pedig önként átadja neki rangját, s ha akarná feleségül vehetné a császárleányt is.

Érdemes kicsit „belépni” a történetbe, hiszen a nagyabonyi csárdában vélhetően finom a borocska, összeszokott a mindenesti mesét is váró társaság, de főképpen a fantasztikus kalandokért érdemes csatlakozni a borozgatókhoz, hiszen az utolsó korty után is megmarad az illúzió, hogy álmok adott esetben akár valóra is válhatnak.

Szerkesztette: Benkő Judit
Munkatárs: László Tibor
Fényképezte: Szabadi Péter, Mátyás-Péter Győző

Articol editat de benko, 25 február 2016, 22:25 / actualizat: 26 február 2016, 12:47

Schoolnews pont csoport diákújság
Műsorok hétfő, 27 május 2024, 14:55

Médiatudatosság diákoknak

SchoolNews címen újságírásról és tartalomgyártásról szóló képzési programot hirdetett a PONT csoport kolozsvári középiskolás...

Médiatudatosság diákoknak
Tóközi Református Óvoda
Műsorok szombat, 25 május 2024, 08:30

Huszonötödik születésnapját ünnepli a Tóvidéki Református Óvoda

Megalakulásának 25. évfordulóját ünnepli május 25-én, szombaton délelőtt 11 órától a Tóvidéki Református Óvoda, egyházi és világi...

Huszonötödik születésnapját ünnepli a Tóvidéki Református Óvoda
Jézus Krisztus Szupersztár Novák Péter
Műsorok péntek, 24 május 2024, 14:28

„Minden nap egy halált, minden nap egy feltámadást!”

„Minden nap egy halált, minden nap egy feltámadást! – erre is taníthat bennünket Jézus 2000 éves története. Vagy egy másik...

„Minden nap egy halált, minden nap egy feltámadást!”
epreskerti majális
Műsorok péntek, 24 május 2024, 12:50

Vasárnap irány Szamosújvár, déltől Epreskerti majális!

Vasárnap délben startol a VI. Epreskerti majális Szamosújváron, délután 4 óráig onnan közvetít a Kolozsvári Rádió. Hét óra a...

Vasárnap irány Szamosújvár, déltől Epreskerti majális!
Műsorok péntek, 24 május 2024, 12:19

Még hétfőig ajánlhatjuk fel adónk 3,5 százalékát

A magánszemélyek május 27-ig, azaz hétfőig ajánlhatják fel adójuk 3,5%-át valamelyik civil szervezetnek vagy egyháznak. A felajánláshoz...

Még hétfőig ajánlhatjuk fel adónk 3,5 százalékát
Műsorok csütörtök, 23 május 2024, 17:27

Előadás a 110 éves magyar animációról Kolozsváron

Idén 110 éves a magyar animáció. A magyar animáció kezdeteiről tart előadást Kolozsváron Bartók István budapesti irodalomtörténész,...

Előadás a 110 éves magyar animációról Kolozsváron
Műsorok szerda, 22 május 2024, 17:49

Életmentő bizakodás

Naponta tornászik, örömmel végez kerti munkát, a Liverpoolnak drukkol. Számokban így lehetne jellemezni: 15 évesen kerül lágerbe, 80...

Életmentő bizakodás
Műsorok szerda, 22 május 2024, 17:30

Milyen volt az idei eperszezon?

Végéhez közeledik az eperszezon. Már vannak gazdák, akik lezárták az idei szezont, de az általános idényzárást jövőhét első napjaira...

Milyen volt az idei eperszezon?