Hadd szóljon!

Zenetér: Figaróék az Armelen

Dupla lakodalom

„Figaro itt, Figaro ott…” – tudom, persze, ezt a másik Figaro, a Rossinié fújja, aki nem is sejti, hogy eljön majd az idő, amikor nem a gróf, hanem a saját szerelmi ügyeit kell egyengetnie, ezúttal azonban akár a Mozart szereplője is elénekelhetné, hiszen gyors egymásutánban kétszer is lakodalmazik, mégpedig az Armel nemzetközi operaverseny két francia döntősével együtt. Pár napja itthon (jún. 25.), ahol Mozart vígoperája évadzáró előadás volt, szerdán (júl.1.) pedig Budapesten a Thália színházban, s az előadást az Arte Concerts csatorna élőben is közvetíti.

Pozitív tapasztalatok

A kolozsvári évadzáró után meggyőződhettünk arról, hogy pozitív töltetű együttműködés jött létre a Mozart operában, amely érzésem szerint feldobta a művészeket, akik bizakodó várakozással készülnek a budapesti megmérettetésre.

armel_plakat

Szinte hihetetlen, hogy a Kolozsvári Magyar Opera társulatának 1948-as létesülése óta nem volt saját Figarója. Így tehát a Mozart vígopera bemutatója az évad elején hiánypótló volt Kolozsváron –emlékeztetett az évadzáró kapcsán Szép Gyula. Az opera igazgatója László Tibornak elárulta: személyesen is fontosnak érezte, hogy a mű teljes mozarti pompájában” ugyanakkor mindenkori korszerűségében kerüljön színre.

 

Figaro_hazassaga_NovakPeter

Novák Péter Figarójának rendezői elképzelését alapvetően az Armel operafesztivál koncepciója is meghatározta, amely egyszerre hangsúlyozza a hang szépségét és a színészi játék kifejezőerejét.
A rendező úgy véli: az együttműködés két izgalmas francia művésszel igazi kulturális kompatibilitás bizonyítéka is volt.

 

 

Figaro_hazassaga_SLemoinA fiatal francia művészek úgy tűnik otthonosan érezték magukat a produkcióban, a társulatban, sőt a városban is. „Ma már sokkal inkább Almavivának érzi magát, mintsem Figarónak”– mondja Sébastien Lemoine, aki a kolozsvári előadáson debütált a gróf szerepében:

Már régóta „lesi” ezt a szerepet, nem véletlenül, hiszen Almaviva a nagy Mozart baritonszerepek egyike, és már nagyon vágyott arra,hogy előadhassa.
Kihívás ez számára, hiszen évekkel ezelőtt Figarót énekelte, időközben azonban hangja fejlődott, és ma már sokkal inkább Almavivának érzi magát, mintsem Figarónak
Fontos számára ez a debüt, bár vele kapcsolatos érzelmei nem egyértelműek, mivel tudatában van annak, hogy még sok mindent kell tökéletesíteni. Még sok mindent lehet jobban, de mindenképpen nagy öröm, hogy lehetősége volt előadására.

 

Figaro_hazassaga_AmelieRobins

A Susanna szerepében bemutatkozó Amélie Robins az élmény intenzitását hangsúlyozta.

Véleménye szerint a rendezés nagyon eredeti, nagyon izgalmas, megváltoztatja azokat is, akik látják. Követi és jelzi a szereplők fejlődését, akik felfokozott érzelmeket élhetnek át. Nagyon érdekes megoldások vannak benne, őszintén mondhatja, hogy nagyon tetszett neki.

 

 

Figaro_hazassaga_figaro

 

 

 

 

Igényesség és jó éneklés – a címszerepet alakító Sándor Csaba szerint alapjában ez határozta meg a francia művészek fellépését.

 


Figaro_hazassaga_JankoZsoltA francia vendégművészek számára nagyon fontos a karakterek lényegének megragadása és kifejezése. A velük való együttműködés eredményeként sikerült eltérő stílusokat összehangolni hozni – véli Jankó Zsolt az előadás karmestere.

 

 

Armel – lehetőségek, találkozások, versenyhelyzetekarmel

A kolozsvári Figaro tehát az Armel operaverseny keretében szerdán a Thália színházban is bemutatkozik, sőt versenyzik is. Néhány részlet Jankó Zsolttól:

 

 

¼Utat nyithat a világba az Armel…” –  vélik a francia művészek.

Amélie azt mondja, hogy az Armel óriási nemzetközi „kiállítása” operatársulatoknak, operaénekeseknek számos igazgató számára, s mivel az Arte weben is követhető, az általános rálátás révén megnyithatja az utat a versenyzők számára más szerepekben is a nemzetközi operai világ felé.

Lemoine szerint az Armel elsősorban lehetőséget jelent a bemutatkozásra különböző operaházakban,  olyan szerepben, amely fontos az énekes számára. Megismerheti a versenyzőket, illetve más társulatokat is.

 

Novák Péter is bízik első operarendezése sikerében:

 

 

Figaro_hazassaga_jelenetAz Armel program a Tháliában:

Mozart: Varázsfuvola (Alföldi Róbert rendezésében, a Szegedi Nemzeti Színház produkciója)
Donizetti: Calais ostroma (magyarországi bemutató, English Touring Opera)
Mozart: Figaro házassága (Novák Péter első operarendezése, Kolozsvári Magyar Opera)

Annelies van Parys: Private View-t (Hitchcock Hátsó ablak című filmje alapján, Muziektheater Transparant, Antwerpen)
Sergio Rendine: Szigorúan bizalmas (Rimszkij-Korszakov: Mozart és Salieri , Josef Kayetán Tyl Theater, Plzen)

Versenyben a legjobb előadói díjért:

Marléne Assayag (koloratúr szoprán),
Amélie Robins (szoprán),
Ani Sargsyan (mezzoszoprán),
Puja Andrea (szoprán),
Gosha Kowalinska (mezzoszoprán),
Nicholas Merryweather (bariton)
Sébastien Lemoine (bariton)

A produkció az Arte francia-német kulturális televízió internetes közvetítése révén élőben látható/hallható, illetve év végéig megtekinthető a csatorna weblapján. A fesztivál díjait a július 3-i záró előadás után adják át. Az internetes közvetítés nézői szavazhatnak is kedvenc előadásukra!

Figaro_Hazassag_EgyedApolloniaThalia

A grófné (Egyed Apollónia) már készen áll

Mi is sok sikert kívánunk a társulatnak!

Szerkesztette: Benkő Judit
Munkatárs: László Tibor
Fényképezte: Szabadi Péter, Zsigmond Adél, Rancz András, Sébastien Lemoine

Articol editat de benko, 1 július 2015, 12:50 / actualizat: 10 július 2015, 14:34

Kitartás, pontosság és megfontolt viszonyulás
Műsorok péntek, 17 május 2024, 13:04

Kitartás, pontosság és megfontolt viszonyulás

Szekeres Zsolt négy évtizede tevékenykedik a témakörben és ő vette át az öt éve elhunyt Hámos Lászlótól a Magyar Emberi Jogok...

Kitartás, pontosság és megfontolt viszonyulás
Nem lesz sem tenger, sem napfény – A félreértés Kolozsváron
Műsorok péntek, 17 május 2024, 11:56

Nem lesz sem tenger, sem napfény – A félreértés Kolozsváron

A Kolozsvári Állami Magyar Színházban 30 év után újra műsoron A félreértés, Mihai Măniuțiu rendezésében. Az expresszionista nyelvű...

Nem lesz sem tenger, sem napfény – A félreértés Kolozsváron
Válaszúton is lesz vetítés az idei TIFF-en
Műsorok csütörtök, 16 május 2024, 17:25

Válaszúton is lesz vetítés az idei TIFF-en

Június 14. és 24. között 23. alkalommal zajlik Kolozsváron a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál. Összesen 196 filmet vetítenek, ezek...

Válaszúton is lesz vetítés az idei TIFF-en
Mi állhat a Robert Ficót ért támadás hátterében?
Műsorok csütörtök, 16 május 2024, 15:51

Mi állhat a Robert Ficót ért támadás hátterében?

Vádat emeltek csütörtökön a férfi ellen, aki szerdán többször rálőtt Robert Fico szlovák miniszterelnökre. Az őrizetbe vett 71 éves...

Mi állhat a Robert Ficót ért támadás hátterében?
Műsorok csütörtök, 16 május 2024, 15:03

Segítenek eligazodni az egyetemistáknak

Egyetemi felvételi előtt álló diákoknak segít eligazodni az egyetem világában a Felvi.ro oldal, amelyet az Országos Magyar Diákszövetség...

Segítenek eligazodni az egyetemistáknak
Műsorok csütörtök, 16 május 2024, 13:44

Sétafika klub és Alzheimer café

Alzheimer Café címmel több mint két éve rendeznek találkozókat Kolozsváron. Elsősorban azoknak szólnak, akik a betegséggel küzdő...

Sétafika klub és Alzheimer café
Műsorok csütörtök, 16 május 2024, 08:23

Partiumi színházfesztivál székelyföldi vendégekkel

Tizenkettedszer szervezik meg a HolnapUtán Fesztivált Nagyváradon. Ezúttal nem a Festum Varadinum teremti meg a keretet, hanem önállóan áll a...

Partiumi színházfesztivál székelyföldi vendégekkel
Műsorok szerda, 15 május 2024, 18:05

Nemzetközi siker a kolozsvári közgazdászhallgatóknak

Újabb nemzetközi esettanulmány-versenyen szereztek előkelő helyezést a BBTE közgazdász hallgatói. A kolozsvári csapatok ezúttal Bécsben,...

Nemzetközi siker a kolozsvári közgazdászhallgatóknak