Élő Kolozsvári Rádió

Zenetér: Újévi „pezsgés”

Telt házakkal, lelkes tapsokkal hálálja meg a nagyérdemű az újévi zenés szórakoztatást. A főképpen bécsies ritmusokban pergő zenés évkezdés népszerűsége továbbra is töretlen: az új esztendő első napjaiban ( no jó, heteiben) mindenhol a világon hagyományszerűen hozzátartoznak a kínálathoz a Strauss-örökzöldek is. Ezt nemcsak filharmóniáink vezetői, hanem a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója is tapasztalhatta. Én pedig remélem, hogy a zeneterezők is „vevők”  az újévi bécsies hangulatokra.


Az Új esztendő relativitása

Dinu_Lipatti_filharmonia_ujevi_koncert

Persze, Önök most egy legyintéssel elintézhetnek, mondván, hogy hol van már az Új év? És jogosan. Tény, hogy kissé régecskén volt már január első napja. Csakhogy nem kevésbé tény az is, hogy mifelénk egyszer magához kell térnie a világnak ahhoz, hogy zenekarok közreműködésével újévi hangulatba ringassa magát. Zenei intézményeink ezt figyelembe véve nem fuserálják el az időzítést, de az új esztendő fogalmát kicsit kitágítva évről évre tapasztalhatjuk, hogy a keringők, vagy polkák és egyéb ritmusok mindig „időben vannak”.
Bécsben persze szó sem lehet késlekedésről: ott magától értetődik, hogy az újévi koncert időpontja csakis január elseje lehet. Én pedig fogadni mernék (és biztosan megnyerném a fogadást!),  hogy nincs közöttünk olyan zeneterező, aki január elsején délre össze ne szedte volna magát legalább annyira, bármennyire kirúgott is a hámból Szilveszterkor, hogy a fotelből hallgassa a Bécsi filharmonikusokat, akiknek nagy sikerű újévi koncertje világviszonylatban mindenfelé rányomja bélyegét a zenés évkezdésre.

Évről évre tapasztalhatjuk, hogy mifelénk is örömmel fogadja a hallgatóság az elsődlegesen a Strauss-dinasztia zenéjén alapuló műsorokat. Szatmárnémetiben például magától értetődik az újévi koncert megduplázása, és a közönség mindkét estén együtt ünnepel a zenekarral- mondotta Fátyol Rudolf, a Dinu Lipatti Filharmónia igazgatója Rácz Évának.

 


Szatmárnémetihez hasonlóan, Marosvásárhelyen is szükséges a két újévi hangverseny. Itt viszont mindent kizárólag a Strauss-ok zenéjére tesznek fel, a minőség garanciája pedig egyebek mellett a Bécsben tevékenykedő karmester – tudtuk meg  Vasile Cazan igazgatótól. Riporter Boér Károly, a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztője.


Ha hiszik, ha nem, Nagyváradon nem is elég a szimpla repeta. Itt éppenséggel három koncertre volt szükség-tudta meg Rácz Éva Tódor Albert igazgatótól.


A Kolozsvári Magyar Opera társulata is bőségesen gondoskodott a nagyérdemű szórakoztatásáról az új esztendő első estéin, ugyanis nemcsak az évbúcsúztató kabaréból, hanem az újévi koncertből is lehetőséget biztosít a repetára. Szép Gyula igazgató szerint a közönség igényli a szórakoztatást. Ezt a Strauss család és barátai című újévi koncert is bizonyította, amelynek keretében Horváth József vezényletével az elmaradhatatlan keringők és polkák mellett swingesre vett Kék Duna és a világsikerű Monti-csárdás is szerepelt a kínálatban.

 

Magyar_Opera_Ujevi_ koncert_n
Az újévi koncert karmestere, akárcsak az előző években idén is Horváth József volt, és a műsor összeállítójaként ő „szavazott” a Strauss és barátai témára is. Riporter László Tibor.

 

A koncertmester és a Monti-csárdás…

Az est egyik legsikeresebb mozzanata volt a Monti-csárdás,  és nemcsak a mű rendkívüli népszerűsége okán.
Barabás Sándor koncertmester szólistaként is oly magától értetődő virtuozitással szólaltatta meg a művet, mintha örökösen zenekarokkal szólózna. Teljesítményét Szép Gyula igazgató is büszkén értékelte:

 

 

Barabas_Sandor_nDe nemcsak az igazgató és a hallgatóság ünnepelte kitörő lelkesedéssel Barabás Sándort. Hadd áruljuk el azt is, hogy előadás után  kollégái  kitörő tapsviharral, őszinte szeretettel gratuláltak koncertmesterüknek, aki úgy véli:  zenekari muzsikusnak eleve kihívás a színpadi jelenlét, mivel ott „meg kell csillogtatni valamit.”

 

Bécsi hangulatok, bécsi párhuzamok

A bécsi filharmonikusoknál az Aranyteremben túlzás nélkül minden tökéletes: a szemeket a San Remói virágcsodák, a füleket a neves karmesterek által garantált tökéletes hangzás „kényezteti”, idén Zubin Mehta, aki egyszerű, pontos gesztusokkal, szelíd mosollyal „uralta” muzsikusait.

[youtube height=”366″ width=”650″]https://www.youtube.com/watch?v=uo_SAR4kBAc[/youtube]

László Tibor szünetben megpróbálta kifürkészni: hallgatóságunk mennyire érzi versengésnek a bécsi hangversennyel jóformán elkerülhetetlenül adódó párhuzamot.


Albert Annamária:

„Az újévi hangulat addig tart, ameddig akarjuk.”

 

 

László Tibor a felnőttek között az egyik legapróbb zenekedvelőt is mikrofonvégre kapta

 

 

Belloni_n

Belloni, a bűvész is „kóstolgatta” az újévi hangulatot.

 

 

 


A bécsies párhuzamokra a karmester is elkerülhetetlenül figyel:


Hogy mikor jön el az idő, amikor nem lesz az Újévi koncertek végén Radetzky induló? És eljön-e egyáltalán valaha? Valószínűleg még messze van. A műsorvezetők, Szeibert István és P. Rusu Gbriella a jövő évi koncertre is meghívtak bennünket. Horváth József tud már erről valamit, de egyelőre meglehetősen titokzatos.

Arra azonban fogadni mernék, hogy Radetzky-indulóval fog véget érni.

 

Szerkesztette: Benkő Judit
Munkatárs: Boér Károly, Marosvásárhelyi Rádió, László Tibor, Rácz Éva

Articol editat de benko, 20 január 2015, 22:14 / actualizat: 25 január 2015, 15:53

Dokumentumfilmek galoppja
Kontűr szerda, 11 október 2023, 08:25

Dokumentumfilmek galoppja

Kilenc éve ugyanazt a célt szolgálja a Filmgalopp: teret biztosítani a fiatal alkotóknak filmjeik bemutatására a szakma és a nagyközönség...

Dokumentumfilmek galoppja
Csak az eszünk megmaradjon… – Egressy Zoltánnal a Jolka harangjáról
Kontűr csütörtök, 5 október 2023, 13:27

Csak az eszünk megmaradjon… – Egressy Zoltánnal a Jolka harangjáról

A Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten találkozhatott a közönség Egressy Zoltán József Attila- és Szép Ernő-díjas íróval, aki Jolka harangja...

Csak az eszünk megmaradjon… – Egressy Zoltánnal a Jolka harangjáról
Vetró András, a gáthősök szobrásza
Kontűr szerda, 20 szeptember 2023, 12:42

Vetró András, a gáthősök szobrásza

“Csak akkor áll valami, nem csak az épület, a szobrod is, ha a belső gyöngyszemed, a legdrágábbat beépíted abba” – vallja Vetró...

Vetró András, a gáthősök szobrásza
Illusztrátorok nagycsaládja – Koloratúra kiállítás
Kontűr kedd, 12 szeptember 2023, 15:09

Illusztrátorok nagycsaládja – Koloratúra kiállítás

Nagyon sokan a Szivárvány és Napsugár gyermekirodalmi folyóiratok olvasása közben nőttünk fel. A két kiadvány tartalma, képanyaga...

Illusztrátorok nagycsaládja – Koloratúra kiállítás
Kontűr szerda, 6 szeptember 2023, 14:39

Egy szín, mint száz – és legyen az a citromzöld

Darvay Tünde Napocska új életet álmodik régi talált faanyagokra: tálakra, lapítókra, ajtó- és ablakkeretekre festi fel a kékek és...

Egy szín, mint száz – és legyen az a citromzöld
Kontűr kedd, 15 augusztus 2023, 12:28

Látogatóban Pánczél Évi birodalmában

Halkszavú, zárkózott személyiség, aki a mindennapokban teszi a dolgát, kreatívan, szorgalmasan. A rajzolás régóta egyfajta alternatív...

Látogatóban Pánczél Évi birodalmában
Kontűr szerda, 26 július 2023, 17:27

A gyerekeknek szinte mindenről lehet mesélni, csak nem mindegy, hogyan

Négy gyerek- és ifjúsági irodalomban alkotó szerzőt mutatunk be a Kontűrben, akikkel a 2. SepsiBookon ismerkedtünk...

A gyerekeknek szinte mindenről lehet mesélni, csak nem mindegy, hogyan
Kontűr kedd, 18 július 2023, 19:39

Beszédes kisplasztikák humorral – alkotójukról is, rólunk is

Harminchat év után ismét szülőföldjén, Erdélyben állított ki Benczédi Ilona...

Beszédes kisplasztikák humorral – alkotójukról is, rólunk is