Hadd szóljon!

SZKT – pillanatképek egy politikai vitából

Marosvásárhelyen ülésezett az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa, amelynek többek között a kormányzati részvétel kérdéséről kellett végleges döntést hoznia. A Szövetségi Állandó Tanács korábban két tartozkodástól eltekintve,  teljes egyetértésben a kilépésre szavazott. Az SZKT szombaton Kelemen Hunor RMDSZ elnök politikai beszámolóját, illetve az ezzel együtt nagyjából négy és fél órát kitevő hozzászólásokat, állásfoglalásokat követően túlnyomó többséggel, 3 ellenszavazattal és 7 tartozkodással megerősítette a SZÁT döntését. A szövetségi fórumon hangsúlyos téma volt a sepsiszentgyörgyi Mikó Kollégium ügye, illetve Markó Attila helyzete is. Hangfelvételeinken ezúttal minden vágás nélkül, eredetiben hallgathatják meg a képviselői álláspontok legmarkánsabb vonulatait, árnyalatait érzékeltető hozzászólásokat.

Kelemen Hunor politikai vitaindítójában így érvelt a kilépés mellett:

A szövetségi elnök politikai beszámolója

DSCF3558„…felnőtt egy olyan teljes nemzedék, amelynek tagjai már a rendszerváltás után születtek, számukra az a természetes, ami számunkra elérendő cél volt, és a cél és az a perspektíva, ami számunkra talán nem is látszik. Mások a viszonyítási alapjaik, a gazdasági válság idején váltak felnőtté és az ő életükben a bizonytalansági tényező teljesen más, mint a szüleik és nagyszüleik életében. Ők nem elfordultak a politikától, hanem nem is fordultak még soha a politika irányába. Őket nem vissza kell nyernünk, hanem meg kell nyernünk, meg kell tudnunk szólítani. És ha őszintén beszélünk, akkor ki kell mondanunk: ott vannak azok, 25 év után, és nincsenek kevesen, akik ilyen vagy olyan ok miatt eltávolodtak tőlünk, nem hisznek a politikában, nem hisznek a politikusokban, nem hiszik már azt, hogy a politika értük van. És ezért sohasem ők a hibásak. 25 év után biztosan szükség van újratervezésre, mert változik a világ körülöttünk és a változás minket sem kerül el, bennünket sem kímél.”…”2014 a politikai premierek esztendejének is nevezhető. Történt néhány olyan esemény, amely a rendszerváltást követő huszonötödik esztendőben újdonságnak számít. Azt még korai lenne megítélni, hogy ezeknek pontosan milyen következménye lesz, milyen mértékű változásokat hoznak a társadalom életében, illetve a romániai magyarság jövőjében. Engedjék meg, hogy röviden szóljak azokról a politikai premierekről, amelyekről az imént beszéltem.

Év elején nem teljesen váratlanul felbomlott az a nagykoalíció, amely az utolsó parlamenti választásokat követően egy esztendeig hetvenszázalékos többséggel rendelkezett, de egyetlen jelentős elvárásnak sem tudott eleget tenni. Az USL koalíció felbomlása önmagában még nem újdonság, hisz ebben az országban számtalan koalíció létezett és szűnt meg, közel húsz éve koalíciós kényszerekből jönnek létre és működnek több-kevesebb sikerrel Románia kormányai.

Ami viszont premiernek számít, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség először vállal kormányzást a Szociáldemokrata Párttal. Volt nekünk már egy parlamenti együttműködési tapasztalatunk, de a közös kormányzás előzménytelen.

A második premier, hogy először indult két magyar jelölt a romániai államfőválasztáson. Amennyiben ezt a választást csak a magyar-magyar verseny egyik újabb fejezetének tekintenénk, akkor az a jó hír, hogy a belső arányok nem változtak. Az már más lapra tartozik, hogy valaki lead 217 ezer támogató aláírást és kap 52 ezer szavazatot, ezzel is el kell számolni. Innen is köszönetet kell mondanom azoknak, akik ebben a választási kampányban tevőlegesen részt vettek és köszönetet mondok azoknak, akik az első fordulóban szavazataikkal támogattak, támogatták a Szövetség programját.

A harmadik premier Klaus Iohannis nagyarányú győzelme és államfővé választása. A kommunizmus bukása után először választanak egy nem román etnikumú és nem ortodox vallású embert az ország élére. Ennek a következményeiről ma még túl korai lenne beszélni.

Negyedik premier az RMDSZ Állandó Tanácsának a javaslata, amiről ma az SZKT-nak szavazással döntenie kell, hogy kilépünk a kormányból, vagy sem. Ennek sincs így ebben a formában előzménye, hisz nem éles koalíciós konfliktus eredményeképpen, nem is bizalmatlansági indítvány megszavazását követően hagyjuk el a kormányt, hanem a mi belső elemzésünk konklúziójaként hoztuk meg ezt a döntést, és javasoljuk az SZKT-nak ennek megszavazását. 

A teljes beszámoló

 

Hozzászólások

DSCF3568Tánczos Barna

„…valószínű, hogy jó volt az a döntés amikor a romániai magyarok belátására bíztuk azt, hogy kire szavazzanak a második körben. Részesei voltunk mi is annak a hullámnak, annak a cunaminak, amely végigsöpört a romániai politika partjain és amely egy olzan váratlan eredményt hozott, amelyre talán még a győztes sem számított. Ez a hullám annak a reménynek a kifejezője, amely az elmúlt 25 év lezárásához kapcsolódik. Ahhoz a politikához, amelyet mi is, a román pártokkal együtt, az elmúlt 25 évben folytattunk. És nagy valószínűséggel fordulópont lesz a romániai politikai elit életében, a romániai pártok életében és az RMDSZ  életében is egy új fejezetnek az elindítását kell jelentse…”

A teljes hozzászólás

 

DSCF3574Frunda György

„Az a tény, hogy a Szövetség döntő pillanatokban az emberek okosságára, belátására hagyta a döntést, több mint hiba! Politikai szövetség, párt azért vezeti a közösséget, hogy nehéz pillanatokban megadja az irányvonalat. Akkor, amikor Traian Băsescu felfüggesztéséről beszéltünk, nem az emberek okosságára kellett volna bízni a döntést, hanem mi kellett volna megmondjuk: igen vagy nem…”

„Kilépünk a koalícióból…Miért? Azért, mert kedvében próbálunk járni szavazóink egy részének…Jól tesszük, vagy rosszul? Én azt hiszem, hogy rosszul!”

A teljes hozzászólás

 

DSCF3578

Borboly Csaba

„…együtt kell dolgoznunk a megválasztott államelnökkel, már csak azért is, mert a mi magyar szavazóink is megszavazták és esetenként 70-80 százalékos többséggel. Itt szeretnék pontosítani: én nem azt mondtam és nem azt mondom, hogy a liberális párttal vagy a demokrata párttal…én azt mondtam, hogy az államelnökkel. Ő lesz az államelnök az elkövetkező 5 évben, kell keresnünk az együttdolgozást, hisz mandátuma van a magyar választóktól is.”    

A teljes hozzászólás

 

DSCF3589Verestóy Attila

„Énnekem nincsenek kételyeim, hogy az SZKT megerősíti a SZÁT döntését. Megszületett a gyerek, énszerintem koraszülés volt- nem vártuk meg a 9 hónapot- így a gyerek nem lesz egészen életképes, ha nem segítjük. „

 

A teljes hozzászólás

 

DSCF3592Hegedűs Csilla

„Már teljesen tiszta számomra, hogy miért van szükség a Nőszervezetre az RMDSZ-ben! Akárhogy számolom, márciustól decemberig- ez 10 hónap, tehát a túlhordás esete forog fenn!  És a túlhordás nem csak a gyereknél, hanem a kormányzásnál is! …”

„Azért vagyunk kormányon – amikor ott vagyunk – mert számunkra ez egy olyan eszköz, amivel az erdélyi magyar közösség érdekeit tudjuk szolgálni. És most az erdélyi magyar közösség megmondta nekünk, hogy mit akar! Elmondta, hogy nem akarja, hogy azzal a párttal, amelyiknek az elnökére nem szavazott, mi továbbra is együtt kormányozzunk!”

A teljes hozzászólás

 

DSCF3599Eckstein Kovács Péter

„Van Kolozsváron egy haverem – Marcinak hívják egyébként- ilyen öreg rosszcsont, régi haver, leültünk kávézni s azt mondja: Te Péter, mi történik, az RMDSZ kilép a kormányból? Az RMDSZ hallgat a választóinak a szavára? Mi történt, talán csak nem tértek vissza a régi szép idők?!”

 

A teljes hozzászólás

 

DSCF3609Antal Árpád

„…ki kell mondani 25 év után, hogy nem sikerült megteremtenünk azokat a jogi-intézményes garanciákat, amelyek megvédik magyar nyelvünket, megvédik a himnuszunkat, megvédik a szimbólumainkat…” 

Verestóy Attila szenátor úr koraszülésről beszélt, mert 8 hónap után léptünk ki a kormányból. Hogyha már családtervezésről beszélünk, akkor lehet, hogy inkább azt kellene kimondani, hogy védekezni kellett volna 8 hónappal ezelőtt…”

A teljes hozzászólás

 

DSCF3614Horváth Anna

„A kormányzás nem önmagáért kell legyen! Azt hiszem, a kérdés az, hogy bármilyen áron, bármilyen kormányzásban részt kell-e vegyünk vagy egy legalább a hatékonyság lehetőségét magában hordozó kormányzásban? És ha a válasz a második, akkor azt kell megkérdeznünk magunktól, hogy volt-e, van-e ebben a pillanatban valamiféle racionális garanciája annak, hogy kormányban maradva valamilyen szintű hatékonyságot tudunk felmutatni azzal a koaliciós partnerrel, akivel az elmúlt 8 hónap olyan hatékonysággal működött, amilyennel működött…”

A teljes hozzászólás

 

Szerkesztő, riporter: Papp-Zakor András

 

 

Articol editat de Papp-Zakor András, 14 december 2014, 00:10 / actualizat: 14 december 2014, 9:51

Aláírták a kolozsvári valamint a Iaşi-i regionális sürgősségi kórházra vonatkozó építési szerződéseket
Ajánlatok szerda, 28 február 2024, 11:24

Aláírták a kolozsvári valamint a Iaşi-i regionális sürgősségi kórházra vonatkozó építési szerződéseket

Bukarestben, a Victoria-palotában szerdán megtartott eseményen jelen volt Marcel Ciolacu miniszterelnök, az egészségügyi miniszter,...

Aláírták a kolozsvári valamint a Iaşi-i regionális sürgősségi kórházra vonatkozó építési szerződéseket
Megerősítik a román hadsereget
Ajánlatok csütörtök, 22 február 2024, 09:24

Megerősítik a román hadsereget

A Legfelsőbb Védelmi Tanács tegnapi ülésén a román hadsereget megerősítő intézkedéseket rendelt el és az ország kiberbiztonságát...

Megerősítik a román hadsereget
Indul az F2F-Fiatalok a fiatalokért mentorprogram harmadik kiadása
Ajánlatok csütörtök, 22 február 2024, 09:09

Indul az F2F-Fiatalok a fiatalokért mentorprogram harmadik kiadása

Megnyílt a jelentkezés az F2F-Fiatalok a Fiatalokért ingyenes vállalkozói mentorprogram harmadik kiadására – közölte a Kreatív...

Indul az F2F-Fiatalok a fiatalokért mentorprogram harmadik kiadása
Kibertámadás miatt nem működik több kórház informatikai rendszere
Ajánlatok hétfő, 12 február 2024, 11:54

Kibertámadás miatt nem működik több kórház informatikai rendszere

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint hétfő délelőtt országszerte 15-20 kórháznak vannak problémái a Hippokratész elnevezésű...

Kibertámadás miatt nem működik több kórház informatikai rendszere
Ajánlatok hétfő, 12 február 2024, 08:49

Újabb csalásra figyelmeztet a rendőrség

A közösségi oldalakon terjedő újabb csalási módszerre hívja fel a figyelmet a...

Újabb csalásra figyelmeztet a rendőrség
Ajánlatok csütörtök, 8 február 2024, 08:55

Polgármester: a huzat miatt omlott le egy Szeben megyei iskola álmennyezete

A huzat miatt omlott le a Szeben megyei Ladamos községhez tartozó Alamor falu általános iskola egyik osztálytermének galambok által...

Polgármester: a huzat miatt omlott le egy Szeben megyei iskola álmennyezete
Ajánlatok csütörtök, 8 február 2024, 08:46

Elfogadták Kolozs megye költségvetését

Elfogadták a Kolozs Megye Tanács és az alárendelt intézményeinek idei...

Elfogadták Kolozs megye költségvetését
Ajánlatok kedd, 6 február 2024, 11:05

Klaus Iohannis teljes felépülést kívánt III. Károlynak

Teljes felépülést kívánt Klaus Iohannis államfő III. Károly brit királynak, akit rákbetegséggel...

Klaus Iohannis teljes felépülést kívánt III. Károlynak