Élő Kolozsvári Rádió

Gazdag program a TIFF magyar napján

10 film és ugyanennyi sajátos vízió alkotja a 23. TIFF Magyar Film Napja nevű válogatását.

tiff magyar nap

Szerkesztő: Sebők Tímea, 2024 június 12, 14:37

Június 19-én, szerdán Kolozsvár legfontosabb filmszínházai magyar filmeket vetítenek – közölte a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál.

10 film és ugyanennyi sajátos vízió alkotja a 23. TIFF Magyar Film Napja nevű válogatását. A vetítések nagyrészén jelen lesznek a filmek alkotói is, akik közönségtalálkozókon vesznek részt. Helyszínekre bontva mutatjuk be a filmeket:

Elfogy a levegő

A Magasmentésben (r. Fésős András) Bogdan Dumitrache alakítja a főszerepet, egy öngyilkosokat mentő tűzoltót, aki kezdi elveszíteni saját magát és főképp a fiát. A 21:00 órakor, a Diákművelődési Házban kezdődő vetítésen részt vesz Fésős András és Takáts Andrea színésznő.

Az Elfogy a levegő (r. Moldovai Katalin) rendkívül ismerős történetet mesél el, forrása egy Romániában megtörtént, valós esemény: egy tanárnő Arthur Rimbaud verseit tanítja a diákjainak, és kiegészítő életrajzként a figyelmükbe ajánl egy filmet, amely a költő és Paul Verlaine kapcsolatáról szól. Amikor erről egy konzervatív gondolkodású apa tudomást szerez, a tanári etikett megsértésével és homoszexuális propaganda terjesztésével vádolja meg a tanárnőt. A vetítés június 19-én, szerdán 12:15-kor kezdődik a Sapientia egyetemen.

[Műsorunk az Elfogy a levegő c. filmről itt hallgatható meg.]

Budapest peremén, egy kis erdőben, improvizált házikóban él két ember, akit a társadalom kivetett magából: egy 60 éves hajléktalan és egy 19 éves transz lány. Harmóniában élnek egymás mellett, de a biztonságos környezet elhagyásakor minden alkalommal intoleranciába ütköznek. A Fanni kertje (r. Somogyvári Gergő) vetítésére a rendező társaságában lehet beülni 22:15-kor, a Sapientia egyetemen.

Szintén egy erős és valószerűtlen, generációkon átívelő barátságról mesél a Valami madarak (r. Hevér Dániel): Béla öregotthonba kerül, de feltett szándéka bebizonyítani, hogy egyedül is boldogul, Zoé pedig egy lázadó kamaszlány, akit közmunkára ítéltek. A filmet 15:45-től, a Tisztikörben vetítik Hevér Dániel rendező és Kertész Zsanett forgatókönyvíró jelenlétében.

Mesterjátszma

Egy sakkjátszma apropóján kapcsolódik össze két olyan történet, amelynek látszólag semmi köze egymáshoz: az ’56-os forradalom végnapjaiban egy fiatal pár elcsípi az utolsó, Budapestről induló menekültvonatot, egy katolikus papot pedig a kommunista titkosszolgálat vallat a Vatikán elrejtett kincseiről. Erről szól a Mesterjátszma (r. Tóth Barnabás), amelyet 20:45-től lehet megnézni a Iulius parkban, szabadtéri vetítésen.

A What’s Up, Doc? versenyszekcióba is beválogatott Kix (r. Révész Bálint, Mikulán Dávid) másfél órába sűríti egy budapesti utcagyerek életének egy jelentős szakaszát: problémás családból származik, nehezen boldogul az iskolában, és kénytelen idő előtt felnőni. Hogy milyen ugyanazt a témát követni 12 éven át? Ezt és sok mást is megtudhatsz maguktól a rendezőktől a 23:00 órakor, a Művész moziban kezdődő vetítés utáni közönségtalálkozón.

Gyerekeknek szánt alkotóműhelyt tartani érkezik egy kis faluba egy fiatal rendező, csakhogy azon kapja magát, hogy a helyi közösséget átható korrupciós ügyekben kezd el nyomozni, ráadásul dokumentumfilmet forgat magáról a korrupt polgármesterről. A jó szándék nem mindig elégséges ahhoz, hogy a dolgok jóra forduljanak – erre jöhetsz rá a Nyersanyag alapján. A film rendezője, Boross Martin és operatőre, Bálint Dániel jelen lesz a június 19-én, 19:45-kor kezdődő vetítésen, a Sapientián.

A rendszerváltás után a hajdani szovjet blokkban élők végre bárhova eljuthattak, feltéve, hogy volt pénzük az utazásra. Három fiatal leleményes megoldással állt elő: leoldották a kék Pelikan-tintát a vonatjegyekről, hogy aztán egy másik célállomás nevével helyettesítsék a feliratot. Valódi üzletet csináltak ebből, de persze rövidesen lebuktak. Erről mesél a Kék Pelikán (r. Csáki László), egy ötletes és energikus animációs film, amelyet 17:45-től lehet megnézni a Sapientián.

Lefkovicsék gyászolnak

A Lefkovicsék gyászolnak (r. Breier Ádám) érzelmes és csupa humor családi film, amely a MiniTIFF válogatásba is bekerült. Főszereplője egy bokszedző és a fia, akik évekkel ezelőtt megszakították a kapcsolatot egymással. A Breier Ádám részvételével zajló vetítés 15:30-kor kezdődik a Florin Piersic moziban.

[Műsorunk a Lefkovicsék gyászolnak c. filmről itt hallgatható meg.]

Négy jóbarát egy teljesen szokványos névnapi köszöntés apropóján ül össze, amikor alaposan elrejtett ellenérzések, frusztrációk és vágyak törnek a felszínre. Hol is kezdődhetett ez az egész? Az egyik pár szeretné átíratni a gyermekét a másik páros lakcímére, hogy ezáltal jobb iskolába kerülhessen be. A Kálmán-nap (r. Hajdu Szabolcs) vetítése 17:30-kor keződik a Győzelem moziban, ahol jelen lesz Gálovits Zoltán gyártásvezető és Bántó Csaba, a film operatőre.

Jegyeket online ide kattintva lehet vásárolni.

Megkapták a végleges eredményeket a nyolcadikosok
Hírek kedd, 2024 július 92024 július 9, 15:25

Megkapták a végleges eredményeket a nyolcadikosok

A dolgozatok óvások utáni újrajavítását követően 0,1 százalékkal 74,5 százalékra nőtt azoknak a nyolcadikosoknak az aránya, akik...

Megkapták a végleges eredményeket a nyolcadikosok
Szatmárnémeti Utcazene Fesztivál
Hírek kedd, 2024 július 92024 július 9, 11:30

Hétvégén ismét utcazenével telik meg Szatmárnémeti

Július 12-14. között várja az érdeklődőket Szatmárnémeti egyik legszínesebb és leglátványosabb rendezvénye, az immár tizedik...

Hétvégén ismét utcazenével telik meg Szatmárnémeti
Maroshévíz
Hírek kedd, 2024 július 92024 július 9, 09:58

Egész éjszaka szivattyúzták a vizet Maroshévízen

A hétfő esti felhőszakadás nyomán Maroshévíz utcáit elárasztotta a víz, a Hargita és Maros megyei tűzoltók a egész éjszaka azon...

Egész éjszaka szivattyúzták a vizet Maroshévízen
Melegünk lesz a következő két hétben is
Hírek kedd, 2024 július 92024 július 9, 08:43

Melegünk lesz a következő két hétben is

Kánikulára számíthatunk a következő két hétben, helyenként a 38 Celsius-fokot is elérő maximumokkal, jelentős esőre nincs kilátás...

Melegünk lesz a következő két hétben is
Hírek péntek, 2024 július 52024 július 5, 08:25

Nagyot nyert a Labour a nagy-britanniai választásokon

Rishi Sunak konzervatív párti brit miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatában elismerte, hogy az eddigi legnagyobb ellenzéki erő, a...

Nagyot nyert a Labour a nagy-britanniai választásokon
Hírek csütörtök, 2024 július 42024 július 4, 14:01

Iohannis és Ciucă is üzent az amerikai nemzeti ünnepen

A román-amerikai barátság erősebb, mint valaha – írta csütörtökön az Klaus Iohannis az Egyesült Államok függetlenségének napja...

Iohannis és Ciucă is üzent az amerikai nemzeti ünnepen
Hírek csütörtök, 2024 július 42024 július 4, 12:45

Románia 12,5 millió eurót kap az Eb-n való szerepléséért

Az AS spanyol sportlap adatai szerint a Román Labdarúgó-szövetség 12,5 millió eurót kap az UEFA-tól a román válogatott szerepléséért a...

Románia 12,5 millió eurót kap az Eb-n való szerepléséért
Hírek csütörtök, 2024 július 42024 július 4, 11:00

Megvan az államfő- és a parlamenti választások dátuma

A koalíció vezetői csütörtöki tanácskozásukon megállapodtak a következő választások menetrendjéről. Eszerint az...

Megvan az államfő- és a parlamenti választások dátuma