Élő Kolozsvári Rádió

Hetedikesek üzenete június elsején: ma ismét legyen mindenki gyerek!

Egy csapat hetedikes diák kereste fel nemrég a Kolozsvári Rádiót, akik gyermeknapra készítettek bejátszásokat.

Szerkesztő: Sebők Tímea, 2024 június 1, 08:00

A teljes csapat

A gyermeknap is családi ünnep, akárcsak a karácsony és a húsvét; ilyenkor finom ebédre vagy vacsorára gyűl össze a család apraja-nagyja, és persze a fagyi sem marad el.

Jó hangulatú ugrókötelezések, bújócskázások, szaladgálások is kapcsolódnak június elsejéhez, meg még sok minden más. Hetedikes diákok beszélgetéséből tudjuk mindezt, meg még azt is, hogy az ember ilyenkor nyugodtan lehet önző – legalább 18 éves koráig!

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) kolozsvári képzési központjának diákjai múlt szombaton jártak a Donát úti stúdióban, Varga Adrienn, a Fiatal Tehetség Program régióvezetőjének vezetésével. Miután beszéltünk nekik picit az idén 70 éves Kolozsvári Rádióról és a működéséről, a rádiózásban rejlő lehetőségekről, kihívásokról, arra biztattuk őket, hogy szerveződjenek kisebb csoportokba.

Képzeljék el, hogy gyermeknap van, és ők azok, akik e jeles ünnep reggelén köszöntik a hallgatókat. Ők, akik nemrég léptek át a gyermekkor képzeletbeli kapuján, és hovatovább benne járnak a tinédzserkorban, mi mindent osztanának meg a hallgatósággal? Találják ki, hogy miről beszélgetnének egymás között, ki lesz a riporter és kik az interjúalanyok, majd fogjanak hozzá, engedjék szabadjára a fantáziájukat is – valami ilyesmit mondtunk nekik.

Szép eredmények születtek, a beszélgetéseket pedig, amelyek készültek, most közkinccsé tesszük, egy-két ajándékkal is megtoldva – hisz verset írtak, énekeltek, könyvet és rajzfilmet is ajánlottak.

Három Áron is tagja volt a Nagyra nőtt gyerekek csapatának, egyikük versírói talentumait is megcsillogtatta.

A Nagyra nőtt gyerekek

A Nagyra nőtt gyerekek csapatának tagjai: Gergely Soma, Kiss-Lőrincz Áron (Apáczai Csere János Elméleti Líceum), Lakatos Áron, Lőrincz Áron (János Zsigmond Unitárius Kollégium) és Sebi Vilmos (Dési 1-es számú Általános Iskola).

A LegoFriends csapatával folytatjuk, akik gyermekkoruk meseolvasási és rajzfilmnézési szokásaiba is beavatnak, Vuk és Bori is előkerül.

LegoFriends

A LegoFriends tagjai: Asztalos Bíborka (János Zsigmond Unitárius Kollégium), Barra Hanna, Bíró Anett, Fodor Éva és Szőcs Anna (Báthory István Elméleti Líceum)

Sokféleképpen lehet köszönteni a hallgatókat egy reggeli műsorban, a MEPSZ csapata ezzel is megpróbálkozott, ráadásul sikerrel. És legyenek újra gyerekek! – a lányok ezt kívánják mára a felnőtteknek is.

A MEPSZ

A MEPSZ tagjai: Balog Eszter, Székely Petra (Báthory István Elméleti Líceum), Hărșan-Fárr Mira (Apáczai Csere János Elméleti Líceum) és Koncz Krisztina Száva (János Zsigmond Unitárius Kollégium).

Hărșan-Fárr Mira énekelt is a beszélgetés után:

Önök tudták, hogy ebben az évben a Real Madrid és a Borussia Dortmund játszik egymás ellen gyermeknap estéjén a Bajnokok Ligája döntőjében? A fiúk várakozásuknak is hangot adnak.

A RealRadio

A RealRadio csapatának tagjai: Fehér Mátyás, Szentgyörgyi Tamás (Apáczai Csere János Elméleti Líceum), Tatár Dániel (Református Kollégium), Felszegi Imre (Kemény Zsigmond Elméleti Líceum, Szamosújvár), Vladár Zorán (Báthory István Elméleti Líceum).

Aki finoman terelgette a szárnybontogatásokat, formálta a foglalkozások menetét: Ferencz Zsolt

Egy meg egy könyv az kettő vagy három?
Hangoló kedd, 2024 október 152024 október 15, 12:59

Egy meg egy könyv az kettő vagy három?

Faljuk a könyveket egész héten a Hangolóban. Kedden a nagy nap van a találkozásokban is, de a stúdióban is az volt. Az Erdélyi Könyvfaló...

Egy meg egy könyv az kettő vagy három?
Egész héten faljuk a könyveket!
Hangoló hétfő, 2024 október 142024 október 14, 12:01

Egész héten faljuk a könyveket!

„A küldetésünk, hogy becsempésszük az olvasás szeretetét az iskolások szívébe az Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték segítségével”...

Egész héten faljuk a könyveket!
kórusok éjszakája kolozsvár
Hangoló hétfő, 2024 október 142024 október 14, 08:08

Balról megzenésített vers, jobbról madrigál

Kórusok éneke lengte be szombat este Kolozsvár belvárosát. Ekkor zajlott ugyanis a Kórusok Éjszakája, amelyet itt először szerveztek meg,...

Balról megzenésített vers, jobbról madrigál
Szatmár Megyei Múzeum
Hangoló péntek, 2024 október 112024 október 11, 13:00

Foglalkozásokat is tartanak az új kiállítások körül a Szatmár Megyei Múzeumban

Hosszú ideig tartó felújítás után, május végén ismét megnyitotta kapuit a Szatmár Megyei Múzeum történelmi részlegének épülete. A...

Foglalkozásokat is tartanak az új kiállítások körül a Szatmár Megyei Múzeumban
Hangoló csütörtök, 2024 október 102024 október 10, 12:22

Kezdődnek a rendszeres programok az Erdélyi Hagyományok Házában

A nyolctagú, korzikai Ensemble Tavagna együttes is fellép Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza következő koncertjén. Vasárnap este 6...

Kezdődnek a rendszeres programok az Erdélyi Hagyományok Házában
Hangoló kedd, 2024 október 82024 október 8, 13:16

„Nekünk az első mindig is a Szent Mihály-templom marad!”

A szászalmádi erődtemplom lett a nyertes, a kolozsvári Szent Mihály-templom pedig a dobogó harmadik helyén végzett az Europa...

„Nekünk az első mindig is a Szent Mihály-templom marad!”
Hangoló hétfő, 2024 október 72024 október 7, 11:31

Filmgalopp – nyertes filmek alkotói a mikrofon előtt

A Filmtettfeszt-Erdélyi Magyar Filmszemle versenyének közönségdíját Eröss Henrietta vehette át Az én lányom című filmjéért, ugyanakkor...

Filmgalopp – nyertes filmek alkotói a mikrofon előtt
Hangoló péntek, 2024 október 42024 október 4, 11:36

Nagyszabású Gulág-Gupvi konferencia Kolozsváron

Az október 9-e és 12-e között zajló eseményt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara és a Gulág- és Gupvikutatók...

Nagyszabású Gulág-Gupvi konferencia Kolozsváron