Itt szól a rádió!

Tervekkel és bizonytalansággal teli évadkezdés a kolozsvári színháznál

Hat bemutatót tervez a 2023–2024-es évadra a Kolozsvári Állami Magyar Színház, elsőként Lars Norén kortárs svéd drámaíró Démonok című színművét láthatja a közönség.

Tompa Gábor az évadnyitó gyűlésen, augusztus 14-én. Fotó: Biró István/KÁMSZ

Novemberben két hetes fesztivál házigazdái lesznek, december közepére pedig gyermekelőadással készülnek. Közben három fiatal csatlakozott a társulathoz: Pánczél Lilla és András Gedeon Marosvásárhelyen, Daradics Hannah pedig Kolozsváron végezte a főiskolát. Mindezekről a sétatéri színház emeleti előcsarnokában tartott évadnyitó sajtótájékoztatón számolt be Tompa Gábor igazgató. Mint mondta, továbbra is nagy a bizonytalanság a színház és opera épületének tervezett felújítása körül; jelenleg úgy tűnik, ebben az évadban még nem kell kiköltözniük.

Az anyagi nehézségek ellenére kitartanak az Európai Színházi Unió (UTE) sorrendben 20. fesztiváljának megszervezése mellett, ahol a tervek szerint a 230 éves magyar nyelvű színjátszást és a stúdióterem megnyitásának 15. évfordulóját is megünneplik.

November 4. és 19. között összesen 11 előadással vendégszerepelnek Kolozsváron az UTE tagszínházai – így a szaloniki székhelyű Észak-Görögország Nemzeti Színháza, a Prágai Városi Színház, a Szolnoki Szigligeti Színház, a Luxemburgi Nemzeti Színház, a ljubljanai székhelyű Szlovén Nemzeti Drámai Színház, a Krakkói Helena Modrzejewska Nemzeti Színház, a Teatro di Roma, a szófiai Sfumato Theatre Laboratory, a portói São João Nemzeti Színház és a belgrádi székhelyű Jugoszláv Drámai Színház –, a helyi társulat pedig 5 produkciójával (Elektra, Rokonok, Rómeó és Júlia, Édes Anna, Démonok) teszi teljessé a fesztivál kínálatát.

Az Európai Színházi Unió 20. fesztiválját övező előzményekről és a jelenlegi helyzetről Tompa Gábor rádiónknak is nyilatkozott.

A Démonok olvasópróbája. Fotó: Kiss Gábor/KÁMSZ

Lars Norén svéd szerző Démonok című művét Nuno Cardoso, a Portói Nemzeti Színház művészeti vezetője viszi színre, ez lesz az évad első premierje. A kolozsvári közönség korábban már két olyan előadást is láthatott, amelyek az ő nevéhez kapcsolódnak: a Danton halálát és a Salemi boszorkányokat, ugyanakkor a novemberi UTE Festen is lesz egy produkció, amelyet szintén Nuno Cardoso jegyez.

A Démonok bemutatóját október 19-én, csütörtökön este 7 órától tartják a színház stúdiótermében. Lars Norén drámája magyar nyelven most először lesz látható, Patat Bence fordításában. Mint kiderült, nagyszínpadi előadás helyett a rendező ezúttal egy intimebb előadásban gondolkodott, Lars Norén szövegeivel pedig már korábban is volt alkalma dolgozni. Úgy fogalmazott: miközben napjainkban háborúkkal és hatalmas problémákkal szembesülünk, nem is gondolunk bele abba, hogy a legtöbb erőszak, amit elkövetünk, azt a négy fal között, gyakorlatilag egymással követjük el. Ez pedig, mint mondta, a félelemre vezethető vissza, valamint arra, hogy nem tudunk egymással beszélni, senki sem bízik a másikban.

Az előadásban két házaspár jelenik meg, ezeket Imre Éva, Szűcs Ervin, Pethő Anikó és Bodolai Balázs alakítja, a díszletet F. Ribeiro, a jelmezeket pedig Bocskai Gyopár tervezte; zeneszerző: Micha Mendel, koreográfus: Roldy Harrys. A színészek nincsenek könnyű helyzetben, mint mondták, egyrészt rengeteg szöveggel van dolguk, másrészt pedig érzelmileg sem könnyű. Szűcs Ervin úgy fogalmazott: olyan emberi problémákat kell megjeleníteniük, amelyek egyetemesek, úgyhogy inkább arra kell törekedniük, hogy eljátsszák azokat, nem föltétlenül megélniük kell.

Tompa Gábor igazgató a rendező választásáról, majd az évad további alakulásáról is beszélt.

Az évad második bemutatóját december 16-ra tervezik: Hans Christian Andersen A fülemüle című meséjéből Tasnádi-Sáhy Péter adaptációjában készül gyermekeknek szóló előadás (rendező: Traian Savinescu). Majd Friedrich Schiller Stuart Mária címú drámáját a szlovén Diego de Brea viszi színre, tervezett bemutató: 2024 márciusában.

Jövő májusra két premiert is időzítenének: ekkor mutatnák be Albert Camus A félreértés című tragédiáját Mihai Măniuțiu rendezésében, Tompa Gábor pedig a kortárs norvég író, Jon Fosse I Am the Wind című művét viszi színre. Az évad ifjabb Vidnyánszky Attila harmadik kolozsvári rendezésével zárul, ezzel kapcsolatban egyelőre zajlanak az egyeztetések. Tompa Gábor elárulta: Hamvas Béla főműve, a Karnevál című regényének adaptációja az egyik opció, ugyanakkor az is felmerült, hogy a neves kolozsvári színházigazgató és filmrendező, Janovics Jenő életéről, munkásságáról szóló, újonnan készülő szövegkönyv alapján készüljön előadás.

Ferencz Zsolt összeállítása

Szerkesztő: kristalybea, 2023 október 3, 12:44

Mese #48: A jegesmedve
Főoldal szerda, 2024 március 202024 március 20, 18:16

Mese #48: A jegesmedve

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #48: A jegesmedve
Megmutatni a rádiót az interneten
Főoldal szerda, 2024 március 202024 március 20, 16:44

Megmutatni a rádiót az interneten

Ünnepi hetünk szombat reggeli Hangolójában azokkal beszélgettünk, akik a rádió hangjait láthatóvá teszik: azokat a kollégákat hívtuk...

Megmutatni a rádiót az interneten
Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Főoldal szerda, 2024 március 202024 március 20, 16:24

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak

A gyerekek és fiatalok ingyen látogathatják a közintézményként működő múzeumokat és tárlatokat a szenátus által elfogadott...

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Főoldal szerda, 2024 március 202024 március 20, 15:54

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel...

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Főoldal szerda, 2024 március 202024 március 20, 14:44

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában

A Termini magyar–magyar regionális nyelvi szótárról tartott előadást Benő Attila nyelvész, a BBTE Bölcsészettudományi Karának...

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában
Főoldal szerda, 2024 március 202024 március 20, 13:35

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács

Több mint egymillió eurót fordít a közúti biztonság növelésére a Kolozs Megyei Tanács. Uniós forrásokból elektromos útfelfestő...

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács
Főoldal szerda, 2024 március 202024 március 20, 11:08

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon

A Román Rádiótársaság podcast-sorozatot indított YouPlusEU 2024 címmel, az Európai Parlament támogatásával. Ebben a részben arról...

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon
Főoldal kedd, 2024 március 192024 március 19, 17:23

Mese #47: A hold és a vízhordó leány

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #47: A hold és a vízhordó leány