Élő Kolozsvári Rádió

Székelyföldért, szórványért – megvannak az idei EMKE-díjasok

Szűk körben, a nagyközönség számára online közvetítéssel tartja meg évfordulós rendezvényeit az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE).

A szombati programban táblaavató is szerepel, a tisztújító közgyűlés után pedig átadják az erdélyi Oscarként is emlegetett EMKE-díjakat. A járványhelyzet kedvezőtlen alakulása miatt két alkalommal kellett elhalasztaniuk a végül most szombatra időzített eseményeiket. Ugyanis hagyományosan az EMKE 1885. április 12-i alakulásához legközelebb eső hétvégén tartják az ünnepséget, ez idén április 4-én lett volna. A koronavírus-járvány első hulláma miatt ezt először júniusra, majd november 7-re halasztották.

Az idei tisztújító közgyűlést elektronikus szavazás útján tartják meg, az eredményt szombaton délelőtt közlik honlapjukon (emke.ro) és Facebook-oldalukon.

Az EMKE 2020-ban ünnepli fennállásának 135. évfordulóját, ennek jegyében emlékeznek arra, hogy a főtitkári, illetve ügyvezető elnöki, majd rövid ideig elnöki tisztjét betöltő Sándor József 75 éve hunyt el. E két jelentős évforduló tiszteletére emléktáblát avatnak az 1906 és 1945 között az EMKE irodájának is helyet adó reformátusok sarokházának nevezett épület kapualjában (Magyar / 21. Dec. 1989 utca 37. szám). Az esemény szombaton fél 2-kor kezdődik. Széman Péter EMKE-elnök köszöntője után Dávid Gyula, az EMKE tiszteletbeli elnöke avató beszédét felolvassa Széman Emese Rózsa, amelyet az emléktábla megáldása követ.

Az erdélyi Oscarnak is nevezett, a közművelődés különböző területein kiemelkedő tevékenységet folytató szakemberek kitüntetésére szolgáló EMKE-díjakat idén a Kolozsvár-Alsóvárosi Református Egyházkerület templomában (Kétágú templom) adják át, szombaton 14 órai kezdettel. Az avatást és a díjkiosztó gálát a járványügyi intézkedések értelmében szűk körben, csak a meghívottak részvételével tartják meg, a nagyközönség számára online közvetítésben a Facebook-oldalukon.

EMKE-díjat vehet át mások mellett a Kolozsvári Rádió külső munkatársa, Zsigmond Enikő geológus és a Marosvásárhelyi Rádió csapata is. A nekik szánt díjakról Ferencz Zsolt beszélgetett Széman Péter EMKE-elnökkel a Hangolóban; az interjú az alábbi lejátszóra kattintva hallgatható meg.

A díjazottak listája

1. Balázs Ferenc-díj – a Mészkői Unitárius Egyházközség részére, épített és szellemi örökségének őrzéséért és közkinccsé tételéért.

2. Gr. Bánffy Miklós-díj – Dimény Levente részére.

3. Bányai János-díj – Szabó Árpád Töhötöm néprajzkutató részére, gazdasági antropológiai kutatásaiért és intézményvezetői munkásságáért.

4. Janovics Jenő-díj – a Marosvásárhelyi Rádió magyar szerkesztősége részére, a magyarságért, valamint a közművelődés terén végzett munkájuk elismeréseképpen.

5. Kallós Zoltán-díj – Fazakas János részére, a néptánchagyományok továbbadását szolgáló több évtizedes oktatói és közművelődési munkássága elismeréseképpen.

6. Kőváry László-díj – Zsigmond Enikő részére, ismeretterjesztő írásai, színes túratérképei, valamint a székelyföldi borvízpalackozó üzemek elindításában végzett tevékenysége, kimagasló geológusi munkássága elismeréseként.

7. Gr. Kun Kocsárd-díj – Balázs-Bécsi Attila, a TÉKA Alapítvány elnöke részére, az intézményalapító, szórványiskolát és -kollégiumot létrehozó és működtető tevékenysége elismeréseképpen.

8. Monoki István-díj – Bedő Melinda részére, a modern könyvtári infrastruktúra megteremtésében elért eredményeiért, könyvtárosképzés, közösségépítés és kistelepülési könyvtárfejlesztés terén végzett odaadó munkájáért.

9. Nagy István-díj – Lőfi Gellért részére, az erdélyi magyar kórusmozgalomban, a magyar közösség érdekében kifejtett kiemelkedő művészi és kiváló, önzetlen oktatói tevékenysége elismeréseképpen.

10. Poór Lili-díj – Fincziski Andrea színművész részére, példaértékű és szerteágazó alkotói tevékenysége elismeréseként, érzékenységgel és szenvedéllyel megélt valamennyi szerepéért.

11. Spectator-díj – Bodolai Gyöngyi részére, több évtizedes munkásságáért, különös tekintettel a mezőségi szórványközösségek életét bemutató írásaiért, valamint kiemelkedő egészségügyi szakcikkeiért.

12. Szolnay Sándor-díj – Sánta Csaba részére, a kortárs szobrászatban kifejtett kimagasló munkássága, a groteszk irányába nyitó, modern vonalú egyedi formavilágának létrehozása elismeréseképpen.

Életműdíjban részesül Egyed Ákos történész, akadémikus, író, tudományosság terén, az EME megújításában és a KAB létrehozásában végzett munkája elismeréseképpen, valamint Cseke Péter író, egyetemi oktató, az írói tevékenysége, valamint az ifjú nemzedékek nevelésében végzett munkája elismeréseképpen.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület a Román Televízió Bukaresti Magyar Nyelvű Adása beindulásának 50. évfordulója alkalmából, a szerkesztőség munkájának elismeréseként díszoklevelet adományoz.

Az EMKE tiszteletbeli tagjává választották a Brassó megyei szórványban, valamint az EMKE elnökségben kifejtett kiemelkedő munkássága elismeréseként Házy Bakó Esztert, valamint a romániai magyar civil életben végzett munkájáért, népzenészként és operaigazgatóként az erdélyi magyar zenekultúra terén, valamint a civil szervezetek támogatásában kifejtett sokrétű közművelődési tevékenységéért az EMKE társadalomszervezési alelnökét, Szép Gyulát.

Articol editat de kristalybea, 2 november 2020, 12:43

Mese #48: A jegesmedve
Címlap szerda, 20 március 2024, 18:16

Mese #48: A jegesmedve

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #48: A jegesmedve
Megmutatni a rádiót az interneten
Címlap szerda, 20 március 2024, 16:44

Megmutatni a rádiót az interneten

Ünnepi hetünk szombat reggeli Hangolójában azokkal beszélgettünk, akik a rádió hangjait láthatóvá teszik: azokat a kollégákat hívtuk...

Megmutatni a rádiót az interneten
Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Címlap szerda, 20 március 2024, 16:24

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak

A gyerekek és fiatalok ingyen látogathatják a közintézményként működő múzeumokat és tárlatokat a szenátus által elfogadott...

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Címlap szerda, 20 március 2024, 15:54

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel...

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Címlap szerda, 20 március 2024, 14:44

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában

A Termini magyar–magyar regionális nyelvi szótárról tartott előadást Benő Attila nyelvész, a BBTE Bölcsészettudományi Karának...

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában
Címlap szerda, 20 március 2024, 13:35

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács

Több mint egymillió eurót fordít a közúti biztonság növelésére a Kolozs Megyei Tanács. Uniós forrásokból elektromos útfelfestő...

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács
Címlap szerda, 20 március 2024, 11:08

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon

Idén június 6-a és 9-e között európai parlamenti választások...

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon
Címlap kedd, 19 március 2024, 17:23

Mese #47: A hold és a vízhordó leány

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #47: A hold és a vízhordó leány