Listen Live Kolozsvári Rádió

Tavasz óta nem látott szigorítások Franciaországban és Németországban

Tavasz óta nem látott szigorítások Franciaországban és Németországban

Articol editat de kristalybea, 29 október 2020, 10:01

Fotó: elysee.fr/Twitter

Lakhelyelhagyási tilalom vonatkozik mindenkire Franciaországban, bezárnak a nem létszükségletet kielégítő üzletek és szolgáltató egységek, az egyetemi oktatás online folytatódik, de a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva maradnak – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök. Szerda este élő televíziós beszédében elmondta: a korlátozások legalább december 1-jéig maradnak érvényben.

„El lehet menni dolgozni, orvoshoz, rászoruló hozzátartozót ellátni, vásárolni vagy levegőzni a lakhely közelében” – hangsúlyozta az államfő. Senki nem hagyhatja el viszont a régiót, ahol él, és csak az egy háztartásban élőkkel tartózkodhat együtt, minden egyéb magánrendezvény tilos. Az iskolák nyitva maradnak, a munka folytatódik, az idősotthonok látogathatók.

Emmanuel Macron szerint ha nem vezeti be a kormány újból a szigorú kijárási korlátozásokat, néhány hónapon belül 400 ezren halhatnak bele a koronavírus-fertőzésbe. A nyájimmunitás keresését Franciaország elfogadhatatlannak tartja – mondta.

Emmanuel Macron jelezte, hogy bár a munkába járás engedélyezett lesz, de az otthoni munkavégzés lesz ismét az általános. „A gazdaság nem állhat meg és nem is omolhat össze” – hívta fel a figyelmet az államfő, emlékeztetve arra, hogy a tavaszi karantén 10 százalékos recessziót eredményezett. Az állami hivatalok, a posta, az építkezések, a mezőgazdaság és a gyárak ezért most nem állnak le.

Maszkviselési kötelezettséget mutató tábla Bayonne városában. Fotó: Ksarasola/Wikimedia Commons

A bezárásra kényszerülő kis- és középvállalatoknak – elsősorban a vendéglátásban, az idegenforgalomban és a kulturális ágazatban (színházak, mozik és múzeumok) – a forgalomkiesést havi 10 ezer euróig megtéríti az állam, és a kényszerszabadságra küldött munkavállalók bérét is átvállalja 100 százalékban. A kereskedőkre és a vállalkozókra vonatkozó pénzügyi támogatásokat csütörtök délután sajtótájékoztatón részletezi Jean Castex miniszterelnök.

Az elnök arra is ígéretet tett, hogy a kórházi intenzív ágyak számát a jelenlegi 5800-ról 10 ezerre növelik. A kormány azzal számol, hogy két héten belül a súlyos betegek száma a jelenlegi 3 ezerről 9 ezerre fog emelkedni.

Emmanuel Macron jelezte, hogy az országhatárok nyitva maradnak, de minden belépő külföldi és hazatérő francia számára kötelező lesz az ingyenes szűrés a repülőtereken, a kikötőkben, a vasútállomásokon és a határállomásokon.

Az elnök elmondta: reméli, hogy a karácsonyt és a szilvesztert már mindenki családi körben ünnepelheti, és addigra újranyithatnak az üzletek is.

A koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma óta a legszigorúbb korlátozásokat vezetik be Németországban is, a fertőzésveszéllyel járó kapcsolatok csökkentésének céljával hétfőtől november végéig csaknem teljesen felfüggesztik a többi között a vendéglátóipar és a kulturális szektor működését, a közoktatást és a napközbeni gyermekellátás rendszerét viszont nem állítják le – jelentették be szerdán Berlinben.

A járvány gyorsulása révén a teszttel kiszűrt fertőzések száma már hét nap alatt megduplázódik, az intenzív kórházi kezelésre szorulók száma pedig tíz nap alatt duplázódik – mondta Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.

Képernyőfotó Angela Merkel október 28-i sajtótájékoztatójának videójából

A korlátozások célja az „akut egészségügyi szükségállapot” elkerülése. Ehhez gondoskodni kell arról, hogy a kapcsolatkutatással foglalkozó helyi egészségügyi hatóságok ismét fel tudják tárni és meg tudják szakítani a fertőzési láncolatokat. Ha nem lehet követni a vírus útjait, akkor ellenőrizetlenül terjed tovább, ami gyorsan súlyos következményekhez, egyebek mellett az intenzív osztályok telítődéséhez és gyógyszerhiányhoz vezet – mondta Angela Merkel.

Az egészségügyi hatóságok akkor tudják feltárni valamennyi fertőzési láncolatot, ha a megelőző hét napon kiszűrt fertőződések százezer lakosra vetített száma 50 alatt van. Ezt az állapotot kell ismét elérni – fejtette ki a kancellár.

Angela Merkel a tartományi kormányfők állandó egyeztető fóruma és a szövetségi kormány vezetőinek közös tanácskozása után tartott tájékoztatón kiemelte, hogy „arányos és politikailag vállalható” járványlassító intézkedésekről állapodtak meg, amelyek tartományi határokat átívelően, az egész országban egységesen érvényesek.

A többi között arról is szólt, hogy a korlátozásokkal sújtott vállalkozások és egyéb szervezetek – például színházak vagy sportegyesületek – bevételkiesésének 75 százalékát megtérítik. Az ötvennél több embert foglalkoztató cégek esetében a vállalatok állami támogatásáról szóló európai uniós szabályokhoz igazítják a kártérítés mértékét. A programra tízmilliárd eurót fordítanak.

Lezárt játszótér Berlinben 2020 márciusában. Fotó: Lukas Uhde/Wikimedia Commons

Ezzel kapcsolatban Markus Söder bajor kormányfő, az MPK soros alelnöke aláhúzta: egyedülállóan „nagyvonalú” támogatást biztosítanak az újabb korlátozások kárvallottjainak. Hozzátette, hogy az emberek a járvány erősödése miatt eleve óvatosabbak, így egyáltalán nem az a helyzet, hogy teltházas mozik, vendéglők vagy szállodák működését kell felfüggeszteni négy hétre.

Azonban a korlátozások így is igen súlyosak, de nem lehet tovább várni velük. A „négyhetes terápia” következetes végrehajtása viszont „jó alapot” biztosíthat ahhoz, hogy Németország átvészelje a telet a világjárvány közepette.

Michael Müller berlini kormányzó polgármester – a tartományi rangú főváros kormányának vezetője -, az MPK soros elnöke hangsúlyozta, hogy „minden nap számít”. Az iskolák és óvodák működésének fenntartása azért is kiemelten fontos, mert bezárásuk „drámai társadalmi következményekhez”, például a családon belüli erőszak elharapódzásához vezetne – mondta.

A november 2-tól november 30-ig érvényes szabályok szerint legfeljebb két háztartás tagjai, és maximum tíz ember tartózkodhat együtt magán-, vagy közterületen. A vendéglők csak elvitelre főzhetnek. A kulturális intézmények mellett csaknem teljesen leállítják az idegenforgalmat is, a szállodák csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak. Befagyasztják az amatőr sport intézményrendszerét is. Új korlátozásokat vezetnek be a szolgáltató szektor számos további területén, így például a fodrászokon és a gyógytornászokon kívül valamennyi szolgáltató kényszerszünetet tart, akinek munkájához közvetlen testi kapcsolat szükséges az ügyféllel, vendéggel. A kiskereskedelemben új szabály, hogy az üzlethelyiségekben tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat.

mti

Indul az F2F-Fiatalok a fiatalokért mentorprogram harmadik kiadása
Ajánlatok csütörtök, 22 február 2024, 09:09

Indul az F2F-Fiatalok a fiatalokért mentorprogram harmadik kiadása

Megnyílt a jelentkezés az F2F-Fiatalok a Fiatalokért ingyenes vállalkozói mentorprogram harmadik kiadására – közölte a Kreatív...

Indul az F2F-Fiatalok a fiatalokért mentorprogram harmadik kiadása
Kibertámadás miatt nem működik több kórház informatikai rendszere
Ajánlatok hétfő, 12 február 2024, 11:54

Kibertámadás miatt nem működik több kórház informatikai rendszere

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint hétfő délelőtt országszerte 15-20 kórháznak vannak problémái a Hippokratész elnevezésű...

Kibertámadás miatt nem működik több kórház informatikai rendszere
Újabb csalásra figyelmeztet a rendőrség
Ajánlatok hétfő, 12 február 2024, 08:49

Újabb csalásra figyelmeztet a rendőrség

A közösségi oldalakon terjedő újabb csalási módszerre hívja fel a figyelmet a...

Újabb csalásra figyelmeztet a rendőrség
Polgármester: a huzat miatt omlott le egy Szeben megyei iskola álmennyezete
Ajánlatok csütörtök, 8 február 2024, 08:55

Polgármester: a huzat miatt omlott le egy Szeben megyei iskola álmennyezete

A huzat miatt omlott le a Szeben megyei Ladamos községhez tartozó Alamor falu általános iskola egyik osztálytermének galambok által...

Polgármester: a huzat miatt omlott le egy Szeben megyei iskola álmennyezete
Ajánlatok csütörtök, 8 február 2024, 08:46

Elfogadták Kolozs megye költségvetését

Elfogadták a Kolozs Megye Tanács és az alárendelt intézményeinek idei...

Elfogadták Kolozs megye költségvetését
Ajánlatok kedd, 6 február 2024, 11:05

Klaus Iohannis teljes felépülést kívánt III. Károlynak

Teljes felépülést kívánt Klaus Iohannis államfő III. Károly brit királynak, akit rákbetegséggel...

Klaus Iohannis teljes felépülést kívánt III. Károlynak
Ajánlatok kedd, 6 február 2024, 09:40

A védelmi miniszter szerint kizárt a kötelező sorkatonaság visszaállítása

A kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása kizárt, ám a védelmi minisztériumot foglalkoztatja az önkéntes katonai képzés...

A védelmi miniszter szerint kizárt a kötelező sorkatonaság visszaállítása
Ajánlatok kedd, 6 február 2024, 09:35

Fizetésemelést ajánlott a kormány az egészségügyi alkalmazottaknak, de nem mindenki elégedett

Két szakaszban további 15 százalékkal nő idén az egészségügyi alkalmazottak fizetése a január elsejétől érvényes 5 százalékos...

Fizetésemelést ajánlott a kormány az egészségügyi alkalmazottaknak, de nem mindenki elégedett