Élő Kolozsvári Rádió

Ötetbazár: a „kutyaunalom” ellenszere

Házi kedvencünk legnagyobb ellensége az unalom.

Akkor boldog a kutya, ha vele foglalkozik a gazdi! És persze az embernek is jót tesz a négylábú társasága! Játszunk, tehát vele! Okosabb, ügyesebb, kiegyensúlyozottabb lesz!

Egyértelmű, hogy a lakásban élő kisállat, kutya, macska élettere szűk, és azt sem kell mondanom, hogy rendszeres sétára van szüksége, de nemcsak mozgásra, hanem tevékenységre, játékra! De kell az akció annak a kedvencnek is, amelyik szabadon bóklászhat az udvaron a kertben! Ha ezt nem biztosítjuk számára, maga fog tevékenység után nézni.  Mondjuk kiássa a tulipánhagymákat, elrágcsálja a rózsatöveket, kárt tesz a veteményesben – és ez nem fog nekünk tetszeni! Lássunk néhány unaloműző és ugyanakkor fejlesztő tippet!

Tanítsuk meg a kutyának játékai nevét! Köztudott, hogy a kutya rendkívül értelmes, képes több száz szót könnyen megjegyezni. Miért ne fejlesztenénk ezt a képességét? De mit kell tennünk? Kezdjük, mondjuk a labdájával. Miközben játszik vele, ismételjük a tárgyat jelölő szót! Például: „itt a labda”, tessék a „labda”. Ha ezt begyakoroltuk, továbbléphetünk, megkerestethetjük vele a labdát a lakásban: „hol a labda”, „labda…keresd”, „hozd a labdát” – mondogassuk neki! Ezt a játékot más tárggyal, bottal, koronggal, frizbivel, más, plüss játékával megismételhetjük. Azért is jó ez a foglalkozás, mert a lakásban is játszhatunk labdakeresést, ha éppen rossz az idő, és nem vihetjük sétálni kutyánkat.

Négylábú barátunk kedveli a kötélhúzást! A kötél, vagy egyszerűen a rongy egyik felét a gazdi másik felét a kutya húzza. Ez a játék elősegíti a két fél közötti együttműködést, illetve a bizalom-építést. Kezdetben jó, ha a végén a gazdinál marad a kötél. Ha agresszivitás nélkül, de a gazdi győz a kutya megtanulja, hogy ki az úr a házban, azaz ki szabja meg a szabályokat, ki jelöli ki a határokat. Ha ez már világos, akkor a kötélhúzás a közös vadászatot jelenti majd, kutyánk bemutatja az elejtett zsákmányt, amit aztán megoszt velünk, vagy elveszünk tőle. Arra is jó ez a játék, hogy kedvencünk megtanulja, az „Erezd!” felszólítás hallatán el kell engednie a szájában tartott tárgyat. Néha hagyjuk őt is nyerni, így érdekesebb és motiválóbb lesz számára a játék. Ám, ha izgatottá válik a kutya, hagyjuk abba, ha megnyugszik, folytathatjuk.

„Kutya-jó” játék a szaglást igénybe vevő foglalkozás! Mondanom sem kell, hogy a kutyákat kitűnő szaglással áldotta meg az ég,  gondoljunk csak a rendőr-, a drogkereső-, vagy a mentőkutyákra. Az őket körül vevő világról a kutyák nagyrészt a szagok révén alkotnak képet, nem úgy mint mi, akik többnyire a látottak alapján, vizuálisan ítélkezünk környezetünkről. A szaglásra alapozó  játék egyfajta „itt a piros-hol a piros”, főleg a kölyökkutyáknál hasznos, segít abban, hogy felfedezzék képességeiket, és megtanulják használni azokat. Egyik kezünkben tartsunk egy darab ételt, a másik legyen üres, zárjuk össze tenyerünket, mindkét öklünket nyújtsuk a kutya elé, ki kell találnia, hogy melyik kezünkben van a finom falat. Ez a játék arra készteti, hogy használja ezt a rendkívüli képességét, a fejlett szaglását, és segít abban, hogy magabiztosabb legyen a kutyánk. Ha kitalálta megkapja a bónusz-falatot, ha nem, nyissuk ki mindkét tenyerünket, mutassuk meg, majd zárjuk össze ismét, hogy újra próbálkozhasson!

A gazdi távollétében jól elszórakozhat a kutya a csemegét rejtő játékokkal. Ezek a kutyát játékra és tevékenységre, a lustábbakat mozgásra ösztönzik. Ha ilyen játékot választunk, vegyük figyelemebe a kutya életkorát, rágási szokásait. A puzzle-ként összeilleszthető, rágható gumiból készült játék  élelmet tartalmaz, ám a kutyának meg kell oldania egy, vagy egy sor feladatot, ahhoz, hogy hozzá férjen. Akár naponta is használható az etető tál helyett, a kutyának érdekesebb, és egy-két percről, ami alatt rendszerint bekapja az ételt, akár 15 percre is növelhető az étkezési idő, ami természetesen egészségesebb. Megjegyezzük, hogy fejlesztő játékot otthon is készíthetünk a kutyánknak!

Szórakoztatóak és mozgásra ösztönzőek a sípoló játékok. Ezekkel vadászatot játszhat kedvencünk, a sípoló hang ösztönzi és egyben jutalmazza a kutyát, mivel az elejtett zsákmány hangját juttatja eszébe.

Ez csak pár ötlet volt, játszani négylábú kedvencünkkel sokféleképpen lehet. Unaloműző és fejlesztő játékot bárki kitalálhat, még a kutyánk is,  figyeljük csak meg!

Bárdos Mária

Szerkesztő: bardosmaria, 2018 február 2, 12:34 / actualizat: 2018 május 3, 14:29

Mese #48: A jegesmedve
Főoldal szerda, 2024 március 202024 március 20, 18:16

Mese #48: A jegesmedve

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #48: A jegesmedve
Megmutatni a rádiót az interneten
Főoldal szerda, 2024 március 202024 március 20, 16:44

Megmutatni a rádiót az interneten

Ünnepi hetünk szombat reggeli Hangolójában azokkal beszélgettünk, akik a rádió hangjait láthatóvá teszik: azokat a kollégákat hívtuk...

Megmutatni a rádiót az interneten
Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Főoldal szerda, 2024 március 202024 március 20, 16:24

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak

A gyerekek és fiatalok ingyen látogathatják a közintézményként működő múzeumokat és tárlatokat a szenátus által elfogadott...

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Főoldal szerda, 2024 március 202024 március 20, 15:54

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel...

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Főoldal szerda, 2024 március 202024 március 20, 14:44

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában

A Termini magyar–magyar regionális nyelvi szótárról tartott előadást Benő Attila nyelvész, a BBTE Bölcsészettudományi Karának...

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában
Főoldal szerda, 2024 március 202024 március 20, 13:35

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács

Több mint egymillió eurót fordít a közúti biztonság növelésére a Kolozs Megyei Tanács. Uniós forrásokból elektromos útfelfestő...

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács
Főoldal szerda, 2024 március 202024 március 20, 11:08

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon

A Román Rádiótársaság podcast-sorozatot indított YouPlusEU 2024 címmel, az Európai Parlament támogatásával. Ebben a részben arról...

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon
Főoldal kedd, 2024 március 192024 március 19, 17:23

Mese #47: A hold és a vízhordó leány

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #47: A hold és a vízhordó leány