Élő Kolozsvári Rádió

Ötletbazár: divat 2018.

Az új év most is változást hoz a divatban, lesznek dolgok, melyekről le kell mondanunk, és lesznek színek, stílusok, melyeket meg kell szoknunk.

2018. divatszínei a levendula és a narancsárga. A levendula nőies, nyugalmat áraszt, a narancsárga pedig vidámságot, energiát. Akik nem szeretnék a meleg áranyalatú narancssárgát viselni, válaszhatják a citromsárgát, illetve a levendula és a naranacsárga semleges, halványabb árnyalatait.

Eddig is tudtuk, hogy az öltözködés művészet, de 2018-ban ez nyilvánvalóvá válik: a női és a férfi divatban egyaránt hódít a festmény-viselés, legyen barokk, klasszicizáló, vagy absztrakt, a műalkotásoknak ott a helyük a gardróbban! Nők és férfiak egyaránt, búcsút inthetünk, tehát a vicces feliratú pólóknak, a szavak helyett a ruhadarabokon, kiegészítőkön festmények, ikonok üzenetünk hordozói, mondják el rólunk, mit gondolunk, mit érzünk, hová tartozunk.

A 2018-as trendek imádják a rovarokat, madarakat, állatokat, mindent, ami repül, illetve négy lábon halad. Szuper-trendi most, ha valaki szitakötőt, paradicsommadarat, medvét, netán kutya, macska képét viseli pólóján, táskáján, ruháján.

Divat továbbá a bohókás rojt, nemcsak a táskákon, bármilyen ruhadarabon megjelenhet. Hódít a rojtruha, ezzel a vidám öltözettel nemcsak a nyári fesztiválokon, de bulin, alkalmi öltözetként, sőt az utcán is biztos a siker!

Továbbra is kedvenc a virágminta és a farmer. E kettőt illetően nem kell visszafognunk magunkat, virágba borulhat teljes öltözetünk, és már a farmer nadrág – farmer ing társítás sem elítélendő. Megjegyezzük, hogy a farmerdarabok közül ajánlott a sötétebbeket választani.

2018-ban folytatja diadalútját a csipke. A fehér csipkeblúz ngyon hálás lehet rendkívül nőies, de lehet ártatlan, angyalian légies, attól függ mivel, és hogyan viseljük, sőt, ceruzaszoknyával az irodában is megállja a helyét.

2018-ban a nadrág dereka pár centivel ismét közelebb kerül a bordákhoz – örülhetnek a gyermek egészségérét aggódó, csípőn aluli nadrágról hallani sem akaró anyukák: hurrá, divat a magas derék! Ez nemcsak meleget tart, de hangsúlyozza a derekat, az alak körvonalát. Segít a tökéletes, vagy majdnem tökéletes alak, úgymond megrajzolásán az erőteljes vállvonal. Ez divatos és előnyös is, ugyanis a széles váll eltereli a figyelmet a karácsonyi bejgli által a csípők környékén okozott károkról.

Hidegben jó hír, hogy hódítanak a báránybőrt utánzó bolyhos bélések, illetve a sportos buborék-kabátok. Bár vannak divat-kritikusok, akik elítélik a paplan kabátokat, dzsekiket, a kollekciókban most mégis előkelő helyet foglalnak el a sípályákról a kifutókra leszállt felfújt dzsekik, sőt nadrágok.

Divat az extra-hosszú sál, ami lehet kötött, vagy készülhet műszőrméből. Nem annyira öltöztet, inkább csak díszít. Jó ha térdig, de legjobb, ha bokáig ér, bár megjegyezzük, hogy a városi forgatagban ez balesetveszélyes, viselője belebotolhat, eleshet.

Ami az anyagokat illeti, 2018. a csillogó szövetek és a vinil éve. A csillogó acél árnylatok nemcsak a kiegészítőkre, de az egész öltözetre jellemző. Viselője az intergalaktikus utazásokról szóló filmek jelmezeit juttatja eszünkbe. Meg kell említenünk a légies, átlátszó anyagokat is, amelyek szintén gyakran jelennek meg a kifutókon.

Az új évben jelszó a kényelem: a 2018-as divatirányzatok képlete: 80% gyakorlatiasság és 20% figyelemfelkeltés. Eddig elítéltük, most azonban menő edzőruhát viselni a konditerem falain kívül – az idősebbek bizonyára emlékeznek arra, hogy a ’90-es évek elején ezt már látták az utcán. Hiába, az irányzatok visszatérnek, nincs új a Nap alatt! A kényelem mellett szól az is, hogy végleg eláshatjuk a viselhetetlenül magas sarkú cipőt.

Elfeledhetjük továbbá a statement nyakláncokat, óriási fülbevalókat. Az ékszer-divat a letisztult, klasszikus, illetve minimalista irányba halad. Végleg elsüllyeszthetjük a szőrös pom pomokat, és, bár tudom, hogy sokan vannak, de rossz hírem van az unikornis-rajongóknak: véget ért az egyszarvú korszak.

Végezetül hangsúlyoznám, hogy mindaz, amit eddig mondtam  (narancssárga, festmény az öltözéken, felfújt dzseki, vagy kabát, utcai viseletre készült kényelmes edző-, vagy hegymászó ruha) a férfiakra is érvényes, nincs kivétel! Ismét bebizonyososdott, hogy a divat ismétli önmagát! 2018-ban a férfi divatban kedveltté válnak,  buziness kategóriában a 70-es, 80-as évek Wall Street-jére emlékeztető öltönyök, felöltők, bővebb ingek, mintás szatén nyakkendők. Terjednek a férfiak körében is  a szörmék, a bundák, és a kifutók attrakciója lett az extravagáns rocker stílus, ami ötvözi az elegánst a vagánnyal.

Ugye mondtam már, hogy nincs új a Nap alatt!

Bárdos Mária

Articol editat de tulitgyopar, 25 január 2018, 13:55 / actualizat: 26 január 2018, 11:08

Mese #48: A jegesmedve
Címlap szerda, 20 március 2024, 18:16

Mese #48: A jegesmedve

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #48: A jegesmedve
Megmutatni a rádiót az interneten
Címlap szerda, 20 március 2024, 16:44

Megmutatni a rádiót az interneten

Ünnepi hetünk szombat reggeli Hangolójában azokkal beszélgettünk, akik a rádió hangjait láthatóvá teszik: azokat a kollégákat hívtuk...

Megmutatni a rádiót az interneten
Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Címlap szerda, 20 március 2024, 16:24

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak

A gyerekek és fiatalok ingyen látogathatják a közintézményként működő múzeumokat és tárlatokat a szenátus által elfogadott...

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Címlap szerda, 20 március 2024, 15:54

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel...

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Címlap szerda, 20 március 2024, 14:44

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában

A Termini magyar–magyar regionális nyelvi szótárról tartott előadást Benő Attila nyelvész, a BBTE Bölcsészettudományi Karának...

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában
Címlap szerda, 20 március 2024, 13:35

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács

Több mint egymillió eurót fordít a közúti biztonság növelésére a Kolozs Megyei Tanács. Uniós forrásokból elektromos útfelfestő...

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács
Címlap szerda, 20 március 2024, 11:08

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon

Idén június 6-a és 9-e között európai parlamenti választások...

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon
Címlap kedd, 19 március 2024, 17:23

Mese #47: A hold és a vízhordó leány

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #47: A hold és a vízhordó leány