Itt szól a rádió!

Amerikai vízumokról dióhéjban – interjú Daniel Perrone főkonzullal

Kolozsvár vendége volt csütörtökön az Egyesült Államok bukaresti főkonzulja, Daniel Perrone, aki a helyi sajtó néhány képviselőjével is találkozott. A diplomata rádiónknak is interjút adott vízumügyben. Mint kiderült, mára már akár egy hét alatt megszerezhetjük a nem bevándorló vízumok valamelyikét, az elutasítások hányada is jelentősen csökkent. Vízummentességre ugyanakkor a közeljövőben nincs túl nagy esély…

Daniel Perrone, Papp-Zakor András

A továbbiakban az interjú rövidített, magyar nyelvű változatát olvashatják, melyhez az eredeti hangfelvételt is csatoltuk.

Papp-Zakor András: Amennyire tudom, a vízumigénylések sikerességi aránya többé-kevésbé állandó jelleggel javul. Volt ennek valamilyen befolyása a bürokratikus eljárásra?

Daniel Perrone USA főkonzul

Daniel Perrone főkonzul

Daniel Perrone: A vízumkérelem elbírálási eljárása nem változott igazából az elmúlt néhány évben. Amiről úgy gondolom, hogy változott, az a hatékonyságunk. Nézetem szerint ez javult. A lebonyolítási módban eszközöltünk néhány változtatást, amely átláthatóbbá, gyorsabbá és sokkal kényelmesebbé teszi a dolgokat az ügyfelek számára. Korábban várni kellett az ún. „vízum-interjúra”, jelenleg lényegében nincs várakozási idő, a kérelmező akár a jelentkezést követő napra is kaphat időpontot! A nagykövetségen töltött idő is rövid, ritka az, hogy valakinek 35-45 percnél többet kelljen időznie. Szóval egy napon belül le is bonyolodhat a meghallgatás, és ha az sikeres, a kérelmező 3-5 napon belül meg is kapja postán az útlevelét, benne a vízummal, tehát máris utazhat!

P. Z.-A.: Az Egyesült Államokba utazni szándékozók igazából eléggé változatos vízumtípusokért folyamodhatnak. Összefoglalná röviden, mi a választék?

D. P.A román állampolgárok által igénybe vehető vízumfajták nem különböznek azoktól, amelyekkel bármely ország polgárai élhetnek. Például a vízumlottó, amely bevándorló-vízumokat biztosít a nyerteseknek, annak arányában szabja meg a maga országonkénti kereteit, hogy az adott országból hány kérelem érkezett. Minél több a pályázó, annál több nyertes lesz. De ez egy különleges, kifejezetten bevándorlóknak szánt program. A romániai vízumigénylők jórészt látogatóba jönnek, világot látni vagy üzleti céllal. A megfelelő vízumok lehetővé teszik, hogy birtokosuk turisztikai céllal utazzon, adott esetben üzleti kapcsolatokat létesítsen, azt mondanám, hogy ügyfeleink nagyjából 90%-a ilyen elképzeléssel keresi fel az Egyesült Államokat.

DSCF0976Van aztán a nyári Work and Travel – Munka és Utazás program, amely egyre népszerűbb Romániában, idén több, mint 7.000-en kérelmezték ezt a vízumot. Egyetemistáknak szánt lehetőségről van szó, akik arra kapnak lehetőséget, hogy az Egyesült Államokban töltsék a nyarat, és valamilyen diákmunkát végezzenek. Ez egyike azon kevés vízumtípusoknak, amelyek lehetővé teszik, hogy tulajdonosuk dolgozzék, kereső tevékenységet folytasson ottléte alatt. A fiatalok így személyesen tapasztalhatják meg, milyen az élet Amerikában, úgy, hogy közben dolgoznak, pénzt keresnek és takaríthatnak meg, amit aztán hazahoznak Romániába visszatértükkor.

Fontos megjegyezni, hogy turistaként ilyesmire nem nyílik törvényes lehetőség!

 

P.Z.-A.Melyek jelenleg azok az általános elvárások, amelyeknek egy romániai vízumigénylő meg kell feleljen?

D.P.Mint említettem, a legtöbb román állampolgár turista vízumért folyamodik. Az ezzel kapcsolatos egyetlen elvárás, hogy az illető valóban turistaként töltse az idejét Amerikában. Tehát ha a konzulátus tisztviselője úgy érzékeli, hogy ügyfele valóban látogatóba, körülnézni készül, nem próbál – teszem azt -munkába állni odakinn, megadja a vízumot. Hangsúlyozom, hogy tapasztalatom szerint a kérelmezők nagy többsége tiszta szándékkal érkezik hozzánk és meg is kapja a vízumot. Ez idő tájt a sikeres igénylők aránya úgy tízből kilenc…

P.Z.-A.: Ellenőrzik valamilyen módon a kérelmező anyagi hátterét? Honnan tudják, hogy X vagy Y képes-e eltartani magát az Államokban?

D.P.Tudja, elbeszélgetünk az illetővel – ez a vízum-interjú célja – és állíthatom, hogy egy viszonylag rövid beszélgetés folyamán elég jó képet alkothatunk magunknak az adott személyről…beleértve azon lehetőségeit, képességét is, hogy eltartsa magát turistaútja során. Nyilván kikérdezzük utazása céljáról, terveiről és merem állítani, hogy jók vagyunk annak felismerésében, mikor mond valaki igazat. Meg mikor nem!

Ez utóbbi eset az egyedüli olyan helyzet, amelyben elutasító döntést hozunk.

P.Z.-A.Posztoltak néhány videót a vízumigényléssel kapcsolatos tévhitekről, mítoszokról. Mennyire volt nyers élmény ezekkel szembesülni? Hogy szereztek egyáltalán tudomást róluk?

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=n6mbgFWiKN4[/youtube]

Furcsa, hogy ezek a téveszmék mennyire elterjedtek a világ minden táján! Eléggé hosszú szakmai pályafutásom során – több, mint 20 éve vagyok a szakmában – megtapasztalhattam, mennyire ugyanazok a mítoszok forognak közszájon a világ minden táján! Igen megszokottak. Nem kell sok időt eltöltened az adott helyen ahhoz, hogy találkozz velük és megállapítsd, hogy se szeri, se száma a tévhiteknek, a helytelen információknak, az emberek olyanoktól fogadnak el tanácsot, akiknek nem igazán kellene ilyesmivel foglalkozniuk, úgyhogy sosem árt, ha a kezedbe veszed a dolgokat és tisztázol kérdéseket, továbbítod a helyes információt!

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=o2esjAn9tGE[/youtube]

Van tehát ez a videó-sorozatunk, és javasolnám is mindenkinek, hogy látogasson el Facebook oldalunkra és nézze meg ezeket a rövid filmecskéket a vízummítoszokról, hadd takarítsa meg magának a tévutakat, hallgassa meg a valós információkat a legilletékesebb forrásból… Ez lennénk mi 🙂 !

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=oBzWz6XRwvQ[/youtube]

P.Z.-A.: Melyik az az út, amelyet a vízumkérelmezőnek ez idő tájt végig kell járnia?

D.P.: Minden az online vízumkérelem kitöltésével kezdődik. Miután ez – elektronikusan – megtörtént, ki lehet fizetni az interjú-díjat. Ebből fedezzük a magunk költségeit: az infrastruktúra fenntartását, a személyzeti kiadásokat. Szóval a kérelmező kitölti az online nyomtatványt, befizeti az interjú-díjat és ezek után – szintén online – beütemezheti meghallgatását, az ún. „interjút”. Ennek napját és óráját maga választhatja ki a létező választékból. Nem marad más teendő, mint megjelenni a kiválasztott időpontban, és elbeszélgetni a konzulátus tisztviselőjével. Az egész folyamat nem időigényes, meghallgatást is gyakorlatilag már a következő napra lehet időzíteni! Az interjút követően, amennyiben a kérelmet jóváhagyják – és jelenleg nagy vonalakban tízből kilenc igénylő sikerrel jár – az illető 3-5 napon belül postán megkapja útlevelét a vízummal. Más szóval: a folyamat akár egy hét leforgása alatt lezárható.

P.Z.-A.Minden kérelmezőnek kötelező módon részt kell vennie a szűrőbeszélgetésen?

D.P.: Nem, fontos tudni, hogy amennyiben létező, de lejárófélben levő vízumot szeretnénk meghosszabbítani, vagy volt már egy adott típusú vízumunk, amely négy évnél nem régebben járt le, akkor egy azonos típusú vízumhoz már nincs szükség meghallgatásra, az egész eljárás lebonyolítható mailben. Ez alól egyedül a nyári Work and Travel – Munka és Utazás program a kivétel. Aki ilyen vízumot szeretne, annak minden egyes alkalommal be kell jönnie a meghallgatásra, ugyanis az egyéni iktatószám minden évben változik! 

P.Z.-A.: Sajtóhírek szerint Kanada valamikor az ősz folyamán jelenti be a Romániával és Bulgáriával szembeni vízumkötelezettség feloldásának menetrendjét. Mi várható az Egyesült Államok részéről e téren?

D.P.: A mi vízummentességi – Visa Waiver – programunk jelentősen eltér a kanadaitól! Az Egyesült Államok programját törvény szabályozza, amelyet a Kongresszus hagyott jóvá. Ahhoz tehát, hogy valami változzék a feltételekben, módosítani kell a törvényt. A dolgok mai állása szerint Románia, Bulgária és néhány további uniós ország nem tesz eleget a vízummentesség feltételeinek. Elsődlegesen azért, mert a kérelmek elutasítási hányada magasabb a mentesség bevezetésének előfeltételeként megállapított küszöbnél. Ez a törvényben leszögezett küszöbérték 3%. Ha tehát bármely ország polgárainak esetében ennél rosszabb az arány, az illető országgal szemben nem oldható fel a vízumkötelezettség, mert a törvényes előírásaink ezt nem teszik lehetővé.

Kanada rugalmasabban járhat el, mert nekik nincs ilyen, a Parlament által szentesített jogszabályuk a vízumkötelezettség, illetve -mentesség ügyében.

Az esetleges változásokról tehát nem bocsátkozhatok jóslatokba, annyit mondanék csupán, hogy a magunk részéről tényleg igyekeztünk a lehető legrövidebbre fogni a procedúrát, a lehető legkevésbé megterhelőre, hogy a kérelmezők különösebb megpróbáltatások nélkül, záros határidőn belül hozzájussanak a vízumhoz! Nem hiszem, hogy a jelenlegi eljárás bárkinek nehézséget okozna, azon vagyunk, hogy ügyfélbarát módon intézzük a dolgokat, hiszen bátorítani, könnyíteni szeretnénk az Egyesült Államokba való törvényes beutazást, a turizmust.

DSCF0978

Interjúnk eredetiben:

Interjú, web-cikk: Papp-Zakor András

Szerkesztő: Papp-Zakor András, 2016 július 21, 19:18 / actualizat: 2016 július 25, 9:48

tripla taxiapp
Hangoló szombat, 2024 június 152024 június 15, 10:45

Taxiapp nyerte a F2F háromezer eurós fődíját

Péntek délután zajlott az F2F – Fiatalok a fiatalokért vállalkozói mentorprogram pitchversenye, ahol a résztvevő csapatok bemutatták...

Taxiapp nyerte a F2F háromezer eurós fődíját
Kultfilm
Hangoló csütörtök, 2024 június 132024 június 13, 08:42

Kulturális Filmek Fesztiválja tizedjére is

Továbbra is a magyar kultúra éltetése, népszerűsítése a célja a Kulturális Filmek Fesztiváljának, amelyet már 10. alkalommal hirdettek...

Kulturális Filmek Fesztiválja tizedjére is
Székely István
Hangoló szerda, 2024 június 122024 június 12, 11:10

Kampányértékelő Székely Istvánnal: Bákó megye meglepetés volt

Nem voltak európai témák az Európai Parlament tagjainak megválasztásáról szóló kampányban. Ugyanakkor nem voltak pártdoktrínákról...

Kampányértékelő Székely Istvánnal: Bákó megye meglepetés volt
Demján Zsolt Margitta
Hangoló szerda, 2024 június 122024 június 12, 11:00

Csillagtúrák Margittáról? Demian Zsolt polgármesteri terveiről

Míg a székelyföldi megyékben egyértelmű, hogy az elöljárók is magyarok, vegyes vagy szórványvidéken rendkívülinek számít, hogy valaki...

Csillagtúrák Margittáról? Demian Zsolt polgármesteri terveiről
Hangoló szombat, 2024 június 82024 június 8, 08:19

Újjászületett a kidei katolikus templom 300 éves orgonája

Búcsús szentmisén adtak hálát a kidei katolikus templom megújult orgonájáért. A templom védőszentje Nepomuki Szent János, viszont a...

Újjászületett a kidei katolikus templom 300 éves orgonája
Hangoló csütörtök, 2024 június 62024 június 6, 11:44

Foci- vagy angoltábor is lesz a lovastanyán

Lovasnapot tartanak a hétvégén Kolozsváron, a Szilaj lovastanyán. Ezúttal elsősorban bemutatókat tartanak: lesznek munkakutyák, sólymok,...

Foci- vagy angoltábor is lesz a lovastanyán
Hangoló hétfő, 2024 június 32024 június 3, 15:35

Nevüket nem őrzi emléktábla: 1944. június 2.

Június 2-án volt pontosan nyolcvan éve annak, hogy az amerikai légierő bombázta Kolozsvárt, és további településeket is, közöttük...

Nevüket nem őrzi emléktábla: 1944. június 2.
Hangoló szombat, 2024 június 12024 június 1, 08:26

Lili 5 éves, és ha nagy lesz, állatgondozó lesz!

Az 5 éves kislány múlt pénteken járt nálunk az édesanyjával, Mátyás Noémivel. Ez volt az első látogatása a Donát úti stúdióban, és...

Lili 5 éves, és ha nagy lesz, állatgondozó lesz!