Hadd szóljon!

A mozi, a lift és a cukrászda – örökbe fogadták az Urániát

urania_palota_homlokzatAz Uránia palotát fogadták örökbe az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket program keretében a Brassai Sámuel Elméleti Líceum diákjai. Ebben az épületben működik a mai napig a város legrégebbi felvonója. Építtetője mozit akart nyitni, de az akkori törvények értelmében, csak emeletes épületet lehetett építeni, így született meg a bécsi szecesszió jegyeit viselő kolozsvári palota. A brassais csapat irányítótanára, Szász Enikő és két tagja Török Tamás és Szabó Gellért volt a Hangoló vendége.

Az Uránia palotát örökbe fogadó Brassai Sámuel Elméleti Líceum diákjai az iskolán belül fogják népszerűsíteni az örökbe fogadott Urániát. Egy osztályteremben rendeznek be cukrászdát, amely hangulatában az eredetit idézi. Szabó Gellért elmondta:

” Február vége fele el fogjuk „rabolni” a cukrászdát. Mi leszünk a felszolgálók, mi leszünk a reklámozóemberek. Az egészet úgy fogjuk berendezni, mint ahogy ezelőtt hetven, nyolcvan, kilencven évvel volt.”

Hamarosan az Uránia egyik utca felőli kirakatába kisebb kiállítást rendeznek be régi fényképekből, plakátokból, mindabból, amit az Urániával kapcsolatba találtak. Szász Enikő irányítótanár elmondta:

„Nagy segítségünkre volt például Zágoni Bálint (a Filmtett menedzsere). Mint kiderült éppen az Urániában van a Filmtett szerkesztősége, Bálint vezetett el minket az Uránia egyik tulajdonosához, aki ott is született. Tőle nagyon sok mindent megtudtunk. Kapunk kulcsot is, hogy bemehessünk a volt cukrászdának a termeibe.”

Az örökbefogadott épület népszerűsítésére létrehozott Facebook oldalon szemlézhetjük a korabeli sajtót – innen tudjuk meg például, hogy  az akkor alig egy éve Kolozsvárra szerződött Poór Lili 100 pengője bánta az Uránia megnyitását. Az Ellenzék című újság 1911. május hatodikai számában írta:

„Felépült Kolozsváron az első liftes palota. A Ferencz József körúti Uránia palota az, mely elsőnek hozta be Kolozsvárra a lift használatát. Ha a hatóság a liftet közbiztonsági szempontból kifogástalannak találja, pár nap múlva átadják rendeltetésének. A liftes palotának annak dacára, hogy még az utolsó csiszolásokat csak most végzik rajta, máris története van. A ház növendék cerberusa, a házfelügyelő, a lakóktól kisebb nagyobb előlegeket és kölcsönöket – így Poór Lilitől 100 koronát – kért s azután a városból elszökött. A hűtlen felügyelőt a rendőrségen feljelentették.”

Az Uránia-palotában található a város legrégebbi felvonója. A lift, bár egyidős az épülettel, mai napig használható. Az ezerkilencszázhetvenes évek során sok új felszerelést kapott a felvonó, az eredeti szerkezetből mára csak a motor és a csörlő maradt. A felvonót az 1883 óta működő Wertheim cég gyártotta. A lift fülkéje fából készült, ez és a benne levő tükör valamint díszített ablaküveg a régi korok hangulatát idézi – írják a brassaisok az Uránia Facebook oldalán. Török Tamás meséli:

„Elég nehéz egy ilyen épületnek megtudni a rejtett titkait, de szerintem ez a szép benne és ez a csodás, hogy kell keresgélni és kell olvasgatni régi újságcikkeket. Egy-két kincsre is találtunk így.”

A cikk a fényképgaléria után folytatódik.

Az Uránia-palota története a múlt század eleji kolozsvári mozihálózat terjeszkedésével kezdődik. Nagy Udvari András kocsigyártó és kovácsmester, mozitulajdonos és a kolozsvári filmezés egyik úttörője, kőfilmszínház építésének céljából vásárolta meg a Ferenc József (ma Horea) úti telket. A korabeli városrendezési tervek értelmében azonban csak emeletes házak építésére lehetett engedélyt kapni. Ezért háromemeletes bérház építésébe kezdett, amelynek tervezésével a budapesti Kappéter Gézát és az aradi Steiner Józsefet bízta meg. Az épület a bécsi szecessziós irány jegyeit viseli magán. Pontosan nem tudjuk, de körülbelül 1910 nyarára tehető az építkezés befejezése. Az épület földszintje a hatszáz férőhelyes mozitermen kívül üzleteknek adott helyet, az emeleteken tizenhét úri lakást alakítottak ki. Az Uránia moziban a megnyitást követő években némafilmeket vetítettek.

Részlet a Hangolóból:

 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben indította útjára az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket programot, melynek célja a szórványban és interetnikus környezetben élő magyar közösségek identitástudatának megőrzése és fejlesztése, a közösségi élet helyszíneinek biztosítása, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása, épített örökségünk védelme, ápolása által.

kolozsvári rádió

 

Articol editat de Szilágyi Szabolcs, 7 február 2016, 12:19

Megmutatni a rádiót az interneten
Hangoló szerda, 20 március 2024, 16:44

Megmutatni a rádiót az interneten

Ünnepi hetünk szombat reggeli Hangolójában azokkal beszélgettünk, akik a rádió hangjait láthatóvá teszik: azokat a kollégákat hívtuk...

Megmutatni a rádiót az interneten
„Beszélgetni szeretek még emberekkel”
Hangoló szombat, 16 március 2024, 15:18

„Beszélgetni szeretek még emberekkel”

Németh Attila népzenei műsorokat, Arcélt szerkeszt, Dalpostát vezet, de korábban faluműsort, sőt, férfimagazint is...

„Beszélgetni szeretek még emberekkel”
„Olyan szép, hogy két hobbimról szól két műsor”
Hangoló szombat, 16 március 2024, 11:18

„Olyan szép, hogy két hobbimról szól két műsor”

Papp Levente Kolozsvár első sulirádióját alapította, utána más rádióknál is kipróbálta magát, majd a Kolozsvári Rádiónál landolt,...

„Olyan szép, hogy két hobbimról szól két műsor”
Egykori tudósítóink mesélnek
Hangoló péntek, 15 március 2024, 11:13

Egykori tudósítóink mesélnek

1954-ben négy tartománynak szóltak a Kolozsvári Rádió műsorai: Kolozsvár, Nagyvárad, Nagybánya és a Magyar Autonóm Tartomány...

Egykori tudósítóink mesélnek
Hangoló csütörtök, 14 március 2024, 17:12

Boldog technikusokat, kincskeresésre fel!

A Kolozsvári Rádió 70. születésnapja apropóján koccintsunk műszaki munkatársaink egészségére is! Majd csodakuckós-rádiós emlékekkel...

Boldog technikusokat, kincskeresésre fel!
Hangoló csütörtök, 14 március 2024, 15:14

Hetvenkedő emlékek – amikor meglepetés érte a kollégá(ka)t

A Kolozsvári Rádió 70. születésnapja apropóján olyan helyzeteket gyűjtöttünk egy csokorba, amikor valamelyik kollégának – vagy akár...

Hetvenkedő emlékek – amikor meglepetés érte a kollégá(ka)t
Hangoló szerda, 13 március 2024, 14:34

Korán kelnek és hallgatókat lelnek – egykori Hangolósok a Hangolóban

Forrai Szerénke, Fodor Edina és Varga-Mihály Márton a 70 éves Kolozsvári Rádió más-más időszakában volt a reggeli műsor vezetője. Most...

Korán kelnek és hallgatókat lelnek – egykori Hangolósok a Hangolóban
Hangoló kedd, 12 március 2024, 13:33

„A meseműsor lehetőség a lelkemnek arra, hogy kikandikáljon”

Sántha Emőke kollégánk már többször szerepelt vendégként műsorainkban: hol daloskönyvet ír és ajzol, hol néprajzi gyűjtést végez....

„A meseműsor lehetőség a lelkemnek arra, hogy kikandikáljon”