Listen Live Kolozsvári Rádió

Sajtó a számok tükrében – hírelemzés

20151226_sajtotanulmany_boritokepAz év különösen eseménydús volt, ami a közéleti történéseket illeti. Kiválasztottam néhány jól megragadható ügyet elemzés végett, hogy lássuk, azok tükrében lehet-e mondani valamit a román és a magyar sajtó hasonlóságáról, különbözőségéről.

Sajtó a számok tükrében – hírelemzés

Articol editat de , 26 december 2015, 17:07 / actualizat: 30 december 2015, 18:40

A #Colectiv tragédia és társadalmi jelenség, a kézdivásárhelyi terrorvád és a krajovai dzsihadista fiatal olyan témák, amelyeknek a kipattanását időben könnyű meghatározni, és kulcsszavak alapján könnyűnek ígérkezik beazonosítani azokat a híreket, amelyek érintik ezeket a témákat.

Természetesen sok hír születik, Kolozsvárról kitekintve is naponta több száz cikk megjelenése dokumentálható. Ekkora mennyiség feldolgozása gépnek és nem embernek való feladat, de még az is belátható, hogy internetes keresővel is nagy macera volna felhajtani a tanulmányozandó cikkeket.

A következő kérdést tettem fel a gépnek: az ügy kipattanásától naponta hány híradás jelent meg az ügyről románul és hány magyarul a sajtótermékek felületein? Vagyis a közösségi médiát nem tanulmányoztam. A Kolozsvári Rádió híradásaitól ugyancsak eltekintettem.

A következtetés: témák szerint

Tapasztalat, hogy ahol az események csinálják a témát, és nem a sajtó, ott a téma sokáig maradhat a felszínen.

A #Colectiv ügye felrázta az országot. Emlékezzünk, mostanig 63-an haltak meg az október végi tűz miatt, tüntetések voltak és a Ponta-kabinet erre hivatkozva távozott. A román nyelvű sajtóból áradtak a cikkek, a percenkénti beszámolók a tüntetésekről, a szórakozóhelyek tömeges ellenőrzéséről. Azt találjuk azonban, hogy a magyar sajtó valami miatt kevésbé érezte a magáénak a témát és aránylag későn, csak kedden kezdett el reagálni (a tűz szombatra virradó éjjel volt), bár azóta is nagyjából naponta találunk Colectiv-híradást. Jelen cikk írásáig a vizsgált híradásokban nem kevesebb, mint hatezer cikk jelent meg.

20151226_sajtotanulmany_colectiv_1b86fa5fc7597d3a04e68e12859ee7a2

A #Colectiv téma előfordulása az idő függvényében

A krajovai dzsihadista ügye feledhetőnek bizonyult. Hatalmas tam-tammal jelentették a hatóságok is, nem csak a sajtó, hogy mit fogtak a különben nem sok országos horderejű témát szállító városban. Aztán a téma elült, vagyis legfeljebb vélemény-anyagokban szerepelt, amit ez a felmérés nem vett figyelembe. A magyar sajtót különösebben nem foglalkoztatta a téma.

20151226_sajtotanulmany_craiovaifiatal_1b86fa5fc7597d3a04e68e12859ee7a2

A krajovai dizshadista sajtószereplése az idő függvényében

A kézdivásárhelyi terrorvád visszás, ahogy van. Jómagam hírszolgálatos voltam aznap, és csak vakargattam a fejemet a közlemény láttán, hogy ez most komoly-e, mert viccnek nagyon rossz. A krajovai esettel ellentétben látszik, hogy társadalmilag súlyos a téma (igaz, csak magyar szempontból), és minden bizonnyal sokat fogunk még olvasni az ügyről. Eddig bő négyszáz vonatkozó cikket számoltam.

A román sajtó két napig ontotta a Beke nevéhez fűződő híradásokat, aztán egy ideig még a felszínen maradt, de végül a tüntetések ellenére sem tartották a témát szóra érdemesnek. Érdekes még, hogy a magyar sajtó mintha nem lett volna résen december elsején, és csak másnap tetőzik a lehozott anyagok száma – ami az internet korában minimum elgondolkodtató.

 

20151226_sajtotanulmany_bekeistvan

A kézdi terrorvád sajtószereplése az idő függvényében

Megjelenések sorrendjéről

Az, hogy mikor jelenik meg egy hír az online térben, az a honlap, illetve intézmény fajtájától is függ. Egy tévé sugározza, egy rádió bemondja, az újság betördeli (a véleményformáló mondjuk tweet-eli), és csak aztán kerül egy portálra. Csak a hírportáloknak elsődleges, hogy azonnal online közöljék a mondandójukat.

Román források közül a digi24.ro közölte elsőként, hogy merénylet-kísérlet miatt rendőrkézre került egy magyar nemzetiségű férfi. A mediafax és az agerpres gyorsan következik  a sorban, és valami miatt a Times New Roman (paródialap) lepipálta a magyar sajtót és már akkor kacagott, amikor magyarul még jóformán nem volt hír a hatósági fellépésről.

Magyarul a Székelyhon és a Krónika nyúlt elsőként a témához (még a házkutatásról írtak), majd az origo.hu és a maszol.ro közölte, hogy terrorvád hangzott el. Röviddel ezután a Krónika, a Székelyhon és a 444.hu is a terrorvádról cikkezett, az mno.hu is közölt egy cikket, majd az Erdély FM honlapjára is felkerült a rövid hír.  A hvg.hu, az Udvarhelyi Híradó és a Transindex a következő a sorban, majd a Marosvásárhelyi Rádiónál is megjelenik a hír. A Hírmondó majd a Háromszék késő este közli a hírt, majd éjjel kettő tájban a Szabadság honlapja is bekapcsolódik a sorba. Az Erdély TV honlapján másnap délelőtt találunk egy cikket, az index.hu december 2. délutánig várat magára, a hirado.hu pedig csak másnap este közli az első hírt.

 

Szakiknak

A forrásanyag

Dióhéjban, az elemzés készítéséhez egy RSS-olvasóra épülő, saját fejlesztésű web-robotot használtam. Ez a robot a cikk alján listázott forrásokat figyeli, és megpróbálja elkerülni a kifejezetten vélemény-anyagokat (a címben olyasmi szerepel, hogy „/velemeny/” vagy „/opinii/”). Románul és magyarul egyaránt a némileg Kolozsvár-centrikus, az erdélyi magyar és az országos érdekeltségű kiadványok kerültek a listára. A magyarországi források esetében elvárás egy Romániára, Erdélyre jellemző kulcsszó szereplése a cikkben. Bekerülnek még a SRI és a DIICOT közleményei. Ezeken a szempontokon túl a lista szubjektív.

A hírek egy zárt MySQL adatbázisban vannak tárolva a feldolgozhatóság végett.

A keresés

Az adatbázison kereséseket futtattam végig. Egy hír akkor került egy kategóriába, ha adott dátum után jelent meg és legalább az egyik keresési kifejezést is teljesítette a felsoroltak közül: szerepelt benne mindenik, szóközzel elválasztott betűcsoport vagy idézőjelbe tett kifejezés. Műszakibb érdeklődésűek lennebb olvashatják az iménti mondat formálisabb változatát.

Több keresőkifejezés lefuttatására volt szükség, hogy a fogalmazás-beli eltérések ellenére minden vonatkozó cikk előkerüljön. A kulcsszavakat úgy kellett tehát megválasztanom, hogy a keresésre minden kapcsolódó cikk, de csak a kapcsolódó cikkek válaszoljanak. Átfutva a kapott listát, ezt a feladatot nagyon kevés hibával sikerült is teljesíteni – a kézi válogatástól teljesen eltekintettem. Tehát egy-két hibásan azonosított cikk is felkerülhetett a grafikonokra.

A források listája

Az MTI közvetlenül nem szerepel, mivel a tartalma jelszó nélkül nem böngészhető.

szabadsag.ro
kronika.ro
hargitanepe.eu
erdelyfm.ro
szekelyhon.ro
erdon.ro
szatmar.ro
uh.ro
nyugatijelen.com
3szek.ro
hirmondo.ro
rss.transindex.ro
hirado.hu
erdelyinaplo.ro
maszol.ro
paprikaradio.ro
erdely.tv
marosvasarhelyiradio.ro
origo.hu
444.hu
mno.hu
index.hu
vg.hu
hvg.hu
digi24.ro
agerpres.ro
monitorulcj.ro
cotidianul.ro
transilvanianews.com
ziardecluj.ro
transilvaniareporter.ro
stiridecluj.ro
mediafax.ro
hotnews.ro
ziare.com
rfi.ro
actualdecluj.ro
diicot.ro
sri.ro
timesnewroman.ro (igen 🙂 )
webdesk (a román rádiótársaság belső hírfolyama, benne a hírösszefoglalók szövege is)

A keresés gépibb nyelven

Az adatbázis-lekérdezés nem sajtótéma, legfeljebb a logikája. A kézdi-ügy keresése például (>>after:2015.11.28.<<) AND (>>”beke istvan attila”<< OR >>”istvan beke”<< OR >>terrorizmus kezdiv<< OR >>terrorvad kezdi<< OR >>merenylet kezdi<< OR >>teror targu secuiesc<< OR >>bomba targu secuiesc<< OR >>atentat targu secuiesc<<) A Colectiv-ügyé pedig (>>after:2015.10.28<<) AND (>>colectiv incendiu<< OR >>colectiv tragedi<< OR >>colectiv tragic<< OR >>colectiv tragik<< OR >>club colectiv<< OR >>colectiv victim<< OR >>colectiv klub<< OR >>colectiv tuzvesz<< OR >>colectiv aldozat<< OR >>colectiv szorakozo<<)

 

vnp

Indul az F2F-Fiatalok a fiatalokért mentorprogram harmadik kiadása
Ajánlatok csütörtök, 22 február 2024, 09:09

Indul az F2F-Fiatalok a fiatalokért mentorprogram harmadik kiadása

Megnyílt a jelentkezés az F2F-Fiatalok a Fiatalokért ingyenes vállalkozói mentorprogram harmadik kiadására – közölte a Kreatív...

Indul az F2F-Fiatalok a fiatalokért mentorprogram harmadik kiadása
Kibertámadás miatt nem működik több kórház informatikai rendszere
Ajánlatok hétfő, 12 február 2024, 11:54

Kibertámadás miatt nem működik több kórház informatikai rendszere

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint hétfő délelőtt országszerte 15-20 kórháznak vannak problémái a Hippokratész elnevezésű...

Kibertámadás miatt nem működik több kórház informatikai rendszere
Újabb csalásra figyelmeztet a rendőrség
Ajánlatok hétfő, 12 február 2024, 08:49

Újabb csalásra figyelmeztet a rendőrség

A közösségi oldalakon terjedő újabb csalási módszerre hívja fel a figyelmet a...

Újabb csalásra figyelmeztet a rendőrség
Polgármester: a huzat miatt omlott le egy Szeben megyei iskola álmennyezete
Ajánlatok csütörtök, 8 február 2024, 08:55

Polgármester: a huzat miatt omlott le egy Szeben megyei iskola álmennyezete

A huzat miatt omlott le a Szeben megyei Ladamos községhez tartozó Alamor falu általános iskola egyik osztálytermének galambok által...

Polgármester: a huzat miatt omlott le egy Szeben megyei iskola álmennyezete
Ajánlatok csütörtök, 8 február 2024, 08:46

Elfogadták Kolozs megye költségvetését

Elfogadták a Kolozs Megye Tanács és az alárendelt intézményeinek idei...

Elfogadták Kolozs megye költségvetését
Ajánlatok kedd, 6 február 2024, 11:05

Klaus Iohannis teljes felépülést kívánt III. Károlynak

Teljes felépülést kívánt Klaus Iohannis államfő III. Károly brit királynak, akit rákbetegséggel...

Klaus Iohannis teljes felépülést kívánt III. Károlynak
Ajánlatok kedd, 6 február 2024, 09:40

A védelmi miniszter szerint kizárt a kötelező sorkatonaság visszaállítása

A kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása kizárt, ám a védelmi minisztériumot foglalkoztatja az önkéntes katonai képzés...

A védelmi miniszter szerint kizárt a kötelező sorkatonaság visszaállítása
Ajánlatok kedd, 6 február 2024, 09:35

Fizetésemelést ajánlott a kormány az egészségügyi alkalmazottaknak, de nem mindenki elégedett

Két szakaszban további 15 százalékkal nő idén az egészségügyi alkalmazottak fizetése a január elsejétől érvényes 5 százalékos...

Fizetésemelést ajánlott a kormány az egészségügyi alkalmazottaknak, de nem mindenki elégedett