Listen Live Kolozsvári Rádió

Döntetlen? Oké! – a magyar-román mérkőzés előzetese

BerndStorck

Bernd Storck

Döntetlen? Oké! – a magyar-román mérkőzés előzetese

Articol editat de , 4 szeptember 2015, 04:40 / actualizat: 4 szeptember 2015, 15:22

„Természetesen” – felelte a csütörtöki sajtóértekezleten Bernd Storck arra az újságírói kérdésre, hogy elégedett lenne-e, ha csapata döntetlent játszik a ma esti Eb-selejtezőn. A német tréner edzői pályafutása eddig legnagyobb kihívása előtt áll. Ha a magyar válogatott le tudja győzni a csoportelső román együttest, jó eséllyel kijuthat a jövő évi franciaországi tornára. Bármilyen más eredmény Anghel Iordănescu csapatát, illetve azokat az északíreket segítené, akik a selejtezősorozat hetedik fordulójában a Feröer-szigetek szerény képességű labdarúgóival találkoznak. Igaz, a feröeriek okoztak már meglepetést az F-csoportban, nem is egyet: előbb idegenben, majd hazai pályán is megverték a szebb időket is megélt görög válogatottat.

A magyar-román összecsapást óriási várakozás előzte meg, főként magyar oldalon. Az elhibázott selejtezőrajt után (vereség hazai pályán Észak-Írországtól) Dárdai Pál lett az új szövetségi kapitány és a Hertha Berlin fiatal mestere visszaadta a reményt a drukkereknek. Bemutatkozó meccsén Dzsudzsák Balázsék egy pontot fociztak össze Bukarestben, az ikszet pedig igazi győzelemként ünnepelték. Később érkeztek az újabb sikerek, a finneket oda-vissza verték, Feröer ellen is hozták a kötelezőt, míg a görögökkel gól nélküli döntetlent játszottak. Hosszú szünet után így újból van esély arra, hogy a válogatott világversenyen szerepeljen – nem csoda tehát, hogy a magyarországi futballbarátok lázasan várták a szeptember negyedikét. A 21 óra 45 perckor kezdődő mérkőzésre percek alatt elfogytak a jegyek, az internetes fórumokon pedig mindennaposak a fogadkozások, a magyar drukkerek nagy része bízik a hazai győzelemben.

Anghel Iordănescu

Anghel Iordănescu

Időközben a román klubfutball rég látott mélypontra süllyedt. Sem a Bajnokok Ligája, sem az Európa Liga csoportkörébe nem jutott be román csapat – erre legutóbb a 2003–2004-es idényben volt példa. Talán ezért és a döntetlennel végződő bukaresti összecsapás miatt visszafogottabbak most a román drukkerek. A válogatottat és kivált annak szakvezetőjét rengeteg kritika éri, holott az eredmények Anghel Iordănescu mellett szólnak. Ha nem is nyújtottak látványos teljesítményt, a románok pillanatnyilag veretlenek a csoportban. Bár nem vitték túlzásba a gólgyártást, védelmük jól működött, hat mérkőzésen csupán egyetlen gólt kaptak.

A sokat látott Iordănescunak viszont éppen a hátvédek okoztak komoly fejtörést a nyáron. Răzvan Raț sorsa egy ideig bizonytalan volt, mígnem visszatért a Rayo Vallecanohoz. A tapasztalt balbekk várhatóan benne lesz a kezdőcsapatban, viszont a védelem másik szélén nagy a kérdőjel. Belfastban legutóbb Paul Papp szerepelt ezen a poszton, amelyre még Alexandru Mățel is pályázik. A román csapat egyik nagy hiányzója az eltiltását töltő Mihai Pintilii, valamint Bogdan Stancu és Ciprian Marica. Iordănescu behívta a keretbe az Astra Giurgiunál sziporkázó Constantin Budescut, ám a szakértők szerint ő legfennebb a második félidőben juthat lehetőséghez.

Különös módon a magyar válogatottnál ezúttal nem fért be a szűkített keretbe Varga József, Hajnal Tamás, valamint az NB I góllövőlistáját vezető Böde Dániel. Igaz, Bernd Storck rendelkezésére áll két nagyon gólerős, jó formában játszó csatár. A Zentán született Nemanja Nikolics a Legia Warsawa színeiben fut pazar szezont, míg Németh Krisztián a Sporting Kansas Citynél hívta fel magára a figyelmet. Egyelőre nem tudni, hogy a játékosként hátvédet játszó Storck milyen taktikát alkalmaz majd. Ami biztos, hogy az idei U20-as világbajnokságon a kétszűrős 4–2–3–1-es felállást, illetve a 4–1–4–1-es rendszert váltogatta.

A találkozó végeredményét borzasztóan nehéz megjósolni. Az eddigiek alapján kijelenthetjük, hogy kiegyensúlyozott, talán kevésgólos mérkőzésre számíthatunk. Dárdai Pál az elmúlt néhány hónapban kitaposta az utat a 2016-os Eb felé, ugyanakkor a magyar válogatott még közel sem ért révbe. Ahogy a román együttes sem, viszont a Iordănescu-csapat lépéselőnyben van, és Vlad Chiricheșék bizonyára egy döntetlennel is kiegyeznének az Üllői úton. A hazai pálya egyébként nagyot lendíthet a házigazdák játékán, most adott az a plusz, ami 2013 márciusában, a 2–2-vel végződő zárt kapus világbajnoki selejtezőn nagyon hiányzott.

Orbán Zsolt

Edzői nyilatkozatok

Anghel Iordănescu: „Ötven százalékban összeállt a fejemben a kezdőcsapat. A többi azon múlik, hogy alszom az éjszaka. Kedvező helyzetből várjuk a mérkőzést, csoportelsők vagyunk, a világranglistán pedig a hetedik helyet foglaljuk el. A keret összeállításánál akadtak problémáim. Sajnos néhányan, így Filip, Chiricheș és Torje még mindig nem százszázalékosak, de reméljük, hogy leküzdjük az egészségügyi gondokat. Nagy érvágás Marica, Stancu és Gardoș hiánya, ugyanakkor a Pintiliié, aki eltiltás miatt nem játszhat. Rendkívül nehéz meccsre számítok, a magyarok mindent meg fognak tenni a győzelemért.” (agerpres.ro)
Bernd Storck: „Nagy küzdelem lesz, tudjuk, hogy az egész ország várja a mérkőzést, de nekünk higgadtnak kell maradnunk, jól kell védekeznünk, és olyan ellentámadásokat kell vezetnünk, amelyek végén lehetőségeket alakítunk ki. Nem volt könnyű ez a hét számunkra, hiszen más-más állapotban érkeztek meg a játékosok az edzőtáborba, így az elején három külön csoportban gyakoroltunk. Végül azonban sikerült jó munkát végeznünk, és boldog vagyok, hiszen felkészültünk a mérkőzésre.” (mti)

magyar-kezdo11

Egy lehetséges magyar kezdő11

Magyar keret

Kapusok: Király Gábor (Haladás), Bogdán Ádám (Liverpool), Dibusz Dénes (Ferencváros)

Hátvédek: Fiola Attila (Puskás Akadémia), Botka Endre (Budapest Honvéd), Juhász Roland (Videoton FC), Vanczák Vilmos (Sion), Lang Ádám (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznań), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Leandro (Ferencváros), Bosnjak Predrag (Haladás)

Középpályások: Elek Ákos (Csangcsun Jataj), Nagy Ádám (Ferencváros), Tőzsér Dániel (Queens Park Rangers), Bódi Ádám (DVSC-Teva), Gera Zoltán (Ferencváros), Kalmár Zsolt (RB Leipzig)

Támadók: Stieber Zoltán (Hamburger SV), Lovrencsics Gergő (Lech Poznań), Nikolics Nemanja (Legia Warsawa), Szalai Ádám (Hoffenheim), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor), Németh Krisztián (Sporting Kansas City)

roman-kezdo11

Így kezdhet a román csapat Budapesten

Román keret

Kapusok: Ciprian Tătărușanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Sunderland), Silviu Lung Jr. (Astra Giurgiu)

Védõk: Alexandru Mățel (Dinamo Zagreb), Vlad Chiricheș (Napoli), Dragoș Grigore (Al-Szailija), Cosmin Moți (Ludogorec), Dorin Goian (Aszterasz), Iasmin Latovlevici (Genclerbirligi), Răzvan Raț (Rayo Vallecano), Steliano Filip (Dinamo), Paul Papp (Steaua)

Középpályások: Andrei Prepeliță (Ludogorec), Mihai Pintilii (Hapoel Tel-Aviv), Ovidiu Hoban (Hapoel Beer Sheva), Lucian Sînmărtean (Al-Ittihad), Gabriel Torje (Osmanlispor), Alexandru Maxim (VfB Stuttgart), Adrian Popa (Steaua), Alexandru Chipciu (Steaua)

Csatárok: Florin Andone (Cordoba), Claudiu Keserü (Ludogorec), Denis Alibec (Astra Giurgiu), Constantin Budescu (Astra Giurgiu)

A hátralevő mérkőzések – a csoport  állása itt tekinthető meg

Szeptember 4.
Feröer-szigetek–Észak-Írország
Görögország–Finnország
Magyarország–Románia

Szeptember 7.
Finnország–Feröer-szigetek
Észak-Írország–Magyarország
Románia–Görögország

Október 8.
Magyarország–Feröer-szigetek
Észak-Írország–Görögország
Románia–Finnország

Október 11.
Feröer-szigetek–Románia
Finnország–Észak-Írország
Görögország–Magyarország

A román válogatott legutóbbi tíz mérkőzése (hat győzelem, három döntetlen, egy vereség)

2015. június 13. (Eb-selejtező, Belfast) Észak-Írország–Románia 0–0 X
2015. március 29. (Eb-selejtező, Ploieşti) Románia–Feröer-szigetek 1–0 🙂
2014. november 18. (Felkészülési mérkőzés, Bukarest) Románia–Dánia 2–0 🙂
2014. november 14. (Eb-selejtező, Bukarest) Románia–Észak-Írország 2–0 🙂
2014. október 14. (Eb-selejtező, Helsinki) Finnország–Románia 0–2 🙂
2014. október 11. (Eb-selejtező, Bukarest) Románia–Magyarország 1–1 X
2014. szeptember 7. (Eb-selejtező, Pireusz) Görögország–Románia 0–1 🙂
2014. június 4. (Felkészülési mérkőzés, Genf) Románia–Algéria 1–2 🙁
2014. május 31. (Felkészülési mérkőzés, Yverdon-les-Bains, Svájc) Románia–Albánia 1–0 🙂
2014. március 5. (Felkészülési mérkőzés, Bukarest) Románia–Argentína 0–0  X

A magyar válogatott legutóbbi tíz mérkőzése (hat győzelem, két döntetlen, két vereség)

2015. június 13. (Eb-selejtező, Helsinki) Finnország–Magyarország 0–1 🙂
2015. június 5. (Felkészülési mérkőzés, Debrecen) Magyarország–Litvánia 4–0 🙂
2015. március 29. (Eb-selejtező, Budapest) Magyarország–Görögország 0–0 X
2014. november 18. (Felkészülési mérkőzés, Budapest) Magyarország–Oroszország 1–2 🙁
2014. november 14. (Eb-selejtező, Budapest) Magyarország–Finnország 1–0 🙂
2014. október 14. (Eb-selejtező, Torshavn) Feröer-szigetek–Magyarország 0–1 🙂
2014. október 11. (Eb-selejtező, Bukarest) Románia–Magyarország 1–1 X
2014. szeptember 4. (Eb-selejtező, Budapest) Magyarország–Észak-Írország 1–2 🙁
2014. június 7. (Felkészülési mérkőzés, Budapest) Magyarország–Kazahsztán 3–0 🙂
2014. június 4. (Felkészülési mérkőzés, Budapest) Magyarország–Albánia 1–0 🙂

[youtube height=”400″ width=”600″]https://www.youtube.com/watch?v=3qrLa-xqm2w[/youtube]

 

Etichete:
Mese #48: A jegesmedve
Címlap szerda, 20 március 2024, 18:16

Mese #48: A jegesmedve

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #48: A jegesmedve
Megmutatni a rádiót az interneten
Címlap szerda, 20 március 2024, 16:44

Megmutatni a rádiót az interneten

Ünnepi hetünk szombat reggeli Hangolójában azokkal beszélgettünk, akik a rádió hangjait láthatóvá teszik: azokat a kollégákat hívtuk...

Megmutatni a rádiót az interneten
Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Címlap szerda, 20 március 2024, 16:24

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak

A gyerekek és fiatalok ingyen látogathatják a közintézményként működő múzeumokat és tárlatokat a szenátus által elfogadott...

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Címlap szerda, 20 március 2024, 15:54

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel...

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Címlap szerda, 20 március 2024, 14:44

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában

A Termini magyar–magyar regionális nyelvi szótárról tartott előadást Benő Attila nyelvész, a BBTE Bölcsészettudományi Karának...

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában
Címlap szerda, 20 március 2024, 13:35

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács

Több mint egymillió eurót fordít a közúti biztonság növelésére a Kolozs Megyei Tanács. Uniós forrásokból elektromos útfelfestő...

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács
Címlap szerda, 20 március 2024, 11:08

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon

Idén június 6-a és 9-e között európai parlamenti választások...

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon
Címlap kedd, 19 március 2024, 17:23

Mese #47: A hold és a vízhordó leány

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #47: A hold és a vízhordó leány