Listen Live Kolozsvári Rádió

A legek PMN-je

Minden idők – a mostmár elmúlt 14 kiadás – leggazdagabb kínálata várta a résztvevőket az idei Partiumi Magyar Napokon, Szatmárnémetiben – gondoskodott róla a két főszervező, az Identitás Alapítvány és a Szatmárnémeti RMDSZ.

A legek PMN-je

Articol editat de racz.eva, 29 augusztus 2015, 00:45

PMN hangulat1

Fotó: PMN

 

Kezdettől fogva szervezést igényelt, de hétvégére szédületes lett: a programok és foglalkozások sokaságával szembesültek már szombaton kora délelőtt a Kossuth-kertbe érkezők. Jóval a 11 órai hivatalos kezdés előtt nagy volt a sürgés-forgás: kézművesek és könyvárusok rendezgették portékáikat, kedves ismerősként köszöntek a varrottasokkal és szőttesekkel vagy más kézműves tárgyakkal a PMN–re már évek óta visszajárók, forogtak a kürtőskalács-sütők, gyúrták az elmaradhatatlan bogdándi béles és sváb strudli tésztáját, a lacikonyhások sütötték a kolbászt meg a rostélyost, tudva, hogy előbb-utóbb mindenki megéhezik.

PMN hangulat4

Fotó: PMN

 

A borgácsfőző verseny résztvevői is készülődtek: pucolták a zöldségeket, aprították a hagymát, rakták a tüzet a kisebb-nagyobb üstök alá — s hamarosan ínycsiklandó illatok jelezték: készül a pörkölt, hol vegyes húsból, hol vaddisznóból, őzből és muflonból, hol disznókörömből, hol kakasheréből. A szakácsok és kuktáik a cél érdekében egy-egy kupica pálinkával kínálták a bírákat, s hogy vád ne érje pártatlanságát, a zsűrielnök Sági Szilárd mesterszakács minden csapatnál koccintott a vidékre jellemző jóféle „gyümölcslével”.

 

Szorgalmasan dolgoztak az RMDSZ Nőszervezetének sárközújlaki, börvelyi, nagykárolyi, tasnádi, erdődi, pálfalvi, szatmárhegyi és szatmári tagjai – ők a sokféle finom falatt mellett még toros káposztát is készítettek a 14. PMN-en dolgozóknak.

Hömpölygő tömeg a 14. PMN-en. Fotó: Rácz Éva

Hömpölygő tömeg a 14. PMN-en. Fotó: Rácz Éva

Majd a tömegben feltűnt három óriás–gólyalábas, minél több apróságot toborzandó a vásári komédiára, amelyet a Vagabanda bábszínház mutatott be, majd Belloni, a kolozsvári bűvész kápráztatta el a nézőket. A Zöld Ház előterében délben nyílt meg a több tucat növényből álló A zöld világ a tied is című s kiállítás. Sokan álltak meg a tőlünk egy lépésre lévő, Szabolcs–Szatmár–Beregben kialakított Középkori Templomok Útját fotókkal és leírásokkal bemutató kiállítás előtt. Közben a (népzenei) kisszínpadon egymást váltották a néptánccsoportok s a muzsikaszót hallva táncra perdültek a nézők is – majd a régóta óriási sikernek örvendő szabadtéri táncházban késő estig ropták. Az esti táncház külön színfoltja volt az avasújvárosi fiatalok csoportja: ők az Ossián-koncertre érkeztek, és a táncházban is megmutatták többéves-évtizedes néptánctudásukat. Olyan méltósággal táncoltak, hogy a nézők közül sokan kérdezték: kik ezek a bőrdzsekis, kendővel bekötött fejű rockerek akik így tudják cifrázni?

PMN hangulat5

Fotó: PMN

Hatalmas sikert aratott az Óriás Szalmavár falain belül a népi játszókert: a gyermekeket még sötétedés után is alig lehetett rábírni, hogy otthagyják a teknőhorgászatot és a fahal-főzőscskézést a konyhasarokban.

Rengeteg érdeklődőt vonzott a hagyományos bútorokkal és kellékekkel berendezett, mezőpetri életképet bemutató Giblis ház „télikonyhája”, és a hagyományos bútorok mellől nem hiányoztak a hagyományos, nagymamáink által készített finomságok sem. A Sárközújlaki Református Nőszövetség varrottasokkal, népi tárgyakkal feldíszített sátrában fánkkal, hájastésztával, hólabdával kínálták az arra járókat, a bogdándiak utólérhetetlen bélesükkel, a mezőpetriek és a nagymajtényiak különféle töltésű strudlikkal várták a közönséget.

P1150029

 

Késő délutánra láthatóan telítődött a Kossuth-kert, de a látogatók egyre csak özönlöttek: hatalmas tömeg hömpölygött a sétányokon, egyre nagyobb sorok torlódtak össze a lacikonyhák, strudlissátrak, a Bor- és Pálinkautca előtt. Sem a padokon, sem az asztaloknál nem lehetett már ülőhelyet kapni és kicsinek bizonyult a Nagysátor is, hiszen csoportokban lógtak az ajtó és ablak körül azok, akik nem fértek be, de nem akartak lemaradni a humorestről.

 

ByeAlex koncertje.  Fotó: Rácz Éva

ByeAlex koncertje. Fotó: Rácz Éva

nagyszínpadnak helyet adó dombon sokan gyűltek össze ByeAlexnek a poptól a rockig több stílusjegyet magán viselő koncertjére. Aztán bevonultak a rock katonái és nagy időket idéző, másfél órás koncertjükkel igazolták: 30 év ide vagy oda, még messze nem járt el felettük az idő! És ezzel még nem volt vége a szombatnak, hiszen a sZempöl egyedi hangulatú koncertje után, az asztalok körül is felcsendültek a magyar nóták.

 

PMN halfőzők

A legízletesebb halételért a szatmári színészeket díjazták. Fotó: Rácz Éva

 

Vasárnap reggel ismét fellobbant a tűz az üstök és tárcsák alatt: kezdődött a halételek versenye! S míg rotyogott a halászlé, a tejfölös harcsapaprikás és egyéb finomságok, a kisszínpadon egymást érték a bábelőadások, a vásári attrakciók, a kézműves foglalkozások és hagyományos népi játékok, a Kossuth-kertet teljesen birtokba vevő gyermekek nagy-nagy örömére. Nem maradt el a hétpróbás gyermekvetélkedő sem, ahol a feladatok teljesítésével a gyerkőcök piculákat gyűjthettek, ezeket pedig a verseny végeztével ajándékokra cserélhették.

 

Kötélmászás versenyen kívül is. Fotó: Rácz Éva

Kötélmászás versenyen kívül is. Fotó: Rácz Éva

 

Mindkét nap nagy szurkolások közepette zajlott a sörösláda-mászó verseny és a falmászás, a bátrabb fiúk és lányok kipróbálták a fák ágai között tekergó dzsungel-útvonalat, a kevésbé kalandvágyók a tavat kerülték meg a hattyú-csónakokban, majd rácsodálkoztak a kutyák engedelmességi, őrző-védő agility bemutatójára.

Délután már (szokás szerint) egy gombostűt sem lehetett leejteni a Kossuth-kertben, ahol előbb Zalatnay Cini kiáltotta világgá tölcsért csinálva a kezéből, hogy ő még mindig nem lesz apáca, majd Wolf Kati kérdezte a szerelmet, miért is múlik?

Neoton PMN

Elkaptuk a Neotont álló helyzetben! Fotó: Rácz Éva

 

Késő este népvándorlásnak is beillett, amikor a majdnem 7000 fős tömeg a Kossuth–kertből megindult Szatmárnémeti új központja felé, ahol már szintén több ezren összegyűltek az energiától sugárzó Neoton Familia koncertjére.

 

 

Hétfőn délelőtt egyszemélyes bábszínház, este pedig Koncz Zsuzsa (és az igazi zenei csemegét kínáló Gerendás Péter) koncertje zárta a rendezvényt.

 

Koncz PMN

Koncz Zsuzsa dalait a közönség is végigénekelte. Fotó: Rácz Éva

A 14. Partiumi Magyar Napok számokban:

8 nap, 15 helyszín, több, mint 150 program, 50.000 feletti résztvevő, 137 önkéntes szervező, 672 fellépő, több, mint 3.000 gyermeklátogató, közel 150 rendfenntartó, 1.020 liter bográcsos étel, 3.360 liter sör, 8.000 feletti kattintás fotósaink részéről, 78 órányi videóanyag, 25 partner civil szervezet, 29 médiatámogató, 70 szponzor.

S ha ez még nem volt elég: jövőre tíznapos lesz a jubileumi, 15. Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozata Szatmárnémetiben!

Korán kelnek és hallgatókat lelnek – egykori Hangolósok a Hangolóban
Hangoló szerda, 13 március 2024, 14:34

Korán kelnek és hallgatókat lelnek – egykori Hangolósok a Hangolóban

Forrai Szerénke, Fodor Edina és Varga-Mihály Márton a 70 éves Kolozsvári Rádió más-más időszakában volt a reggeli műsor vezetője. Most...

Korán kelnek és hallgatókat lelnek – egykori Hangolósok a Hangolóban
„A meseműsor lehetőség a lelkemnek arra, hogy kikandikáljon”
Hangoló kedd, 12 március 2024, 13:33

„A meseműsor lehetőség a lelkemnek arra, hogy kikandikáljon”

Sántha Emőke kollégánk már többször szerepelt vendégként műsorainkban: hol daloskönyvet ír és ajzol, hol néprajzi gyűjtést végez....

„A meseműsor lehetőség a lelkemnek arra, hogy kikandikáljon”
Riportereink voltak – elmesélik, milyen volt
Hangoló kedd, 12 március 2024, 11:09

Riportereink voltak – elmesélik, milyen volt

Az idén hetvenéves kolozsvári Rádió életében nagyon sokan jelen voltak hosszabb vagy rövidebb ideig. Számtalan szebb vagy feszültebb...

Riportereink voltak – elmesélik, milyen volt
„Próbálunk a hallgató fejével gondolkodni”
Hangoló hétfő, 11 március 2024, 17:28

„Próbálunk a hallgató fejével gondolkodni”

Két legfiatalabb kollégánk, Birtalan Albert és Orbán Szabolcs indította hétfő reggel a 70 éves Kolozsvári Rádió ünnepi...

„Próbálunk a hallgató fejével gondolkodni”
Hangoló hétfő, 11 március 2024, 14:46

Magyar Oscar, Oppenheimer, Szegény párák – mindent kibeszéltünk!

Magyar díjazottja is van az idei Oscar-gálának. Mihalek Zsuzsa két kollégájával, Shona Heath-tel és James Price-szal közösen kapta meg az...

Magyar Oscar, Oppenheimer, Szegény párák – mindent kibeszéltünk!
Hangoló péntek, 8 március 2024, 08:27

Kolozsvári siker: négy aranyérmet szerzett Maier-Orosz Judit Dohában

Négy aranyéremmel tért haza a katari szenior úszó világbajnokságról a kolozsvári Maier-Orosz...

Kolozsvári siker: négy aranyérmet szerzett Maier-Orosz Judit Dohában
Hangoló csütörtök, 7 március 2024, 12:55

A növényeink kommunikálnak velünk, csak meg kell tanulni a nyelvüket

A növények jelzik, hogy mikor van szükségük gondozásra, átültetésre, csak meg kell tanulni értelmezni a...

A növényeink kommunikálnak velünk, csak meg kell tanulni a nyelvüket
Hangoló szerda, 6 március 2024, 14:28

Három éve jelent meg először az Újvárad kulturális folyóirat

Irodalmi esttel és lapbemutatóval ünnepel az Újvárad...

Három éve jelent meg először az Újvárad kulturális folyóirat