Hadd szóljon!

Vidám-kert a Firtossal szemben – Kakasülő Galéria Vinczeffy László portáján

Vinczeffy Laszlo

Vinczeffy László – Szuszámi Zsuzsa fotója

Azoknak, akik Székelyudvarhely, Korond vagy Szováta környékén autóznak, és idejük megengedi, ajánljuk, iktassanak be egy kis atyhai kitérőt, mert megéri. Július végéig látogatható ugyanis Vinczeffy László festő- és szobrászművész portáján, a csűrben kialakított Kakasülő Galériában az a kiállítás, amely 27 neves hazai és magyarországi képzőművész egy-egy alkotását mutatja be.

A kiállítás a Csorgó címet viseli, utalásként is akár arra, hogy Atyha nemcsak a szó legszorosabb értelmében forrásvidék, hanem képzőművészeti események, kiállítások, értékek promoválásának, bemutatásának forrása, helyszíne is lehet. Vinczeffy László atyhai származású művész, aki tavasztól őszig otthon, szülőfalujában tartózkodik és alkot, a hűvös időszakot, a telet pedig Sepsiszentgyörgyön tölti. Gyönyörűen kialakított portája meseszerű. Köszönhető ez a tájnak, a falu elhelyezkedésének és a művésznek, aki kertjét színes és egészen különös hangulatú fa-szobrokkal rendezte be. A Vidám-kert – ahogy nevezik – kelős közepén áll az a csűr, amely rendeltetését most már teljesen megváltoztatva, galériává alakult. Régi álom teljesült a Kakasülő Galéria létrejöttével: megnyílt egy olyan kiállítótér, amely olyan tárlatoknak ad majd otthont, amely a művész kedvére való. Közeli barátok, kollégák meghitt, barátságos, egyéni hangulatú megmutatkozására, bemutatkozására kerülhet sor a Kakasülő Galériában. És egyben Atyha népszerűsítését, hírnevének öregbítését is szolgálhatják ezek a kiállítások. A falu elnéptelenedése ellen elsősorban azok tehetnek, akik ott élnek és alkotnak. A közméltóságok szerepe utat építeni és gazdasági szempontból támogatni a falut, a lakosságé pedig szépíteni és bármilyen módszerrel benépesíteni, embereket csalogatni a településre. A képzőművészet örök érték, amely maradandó hírnevet biztosíthat. A június végi galéria-megnyitóra szinte háromszázan érkeztek a környező nagyvárosokból, külföldről. A gyönyörű kert és a hatalmas üstben fővő gulyás illata remek vendégmarasztaló volt a többször is eleredő záporban. Vinczeffy László:

Vinczeffy László elsősorban barátaira számíthatott, a sóvidéki, szovátai művészközösségre. Az alábbiakban a Szovátán élő és alkotó Bocskai Vincze szobrászművészt halljuk, akinek alkotása ott látható a Kakasülő Galériában.

Vargha Mihály szobrászművész, a Sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, akinek szobra szintén ott van  Kakasülő Galériában.

vidam kert

Ilyen kis faluban, mint Atyha, soha ennyi nagy művész nem állított még ki. A gyönyörűen kialakított három szintes Kakasülő Galériában a neves hazai és magyarországi művészek alkotásai remek együttes alkotnak. Nem különben a házigazda, Vinczeffy László színes fa-szobrai  a kertben. A művész „nyári műterme”, az udvar és a kert egészen más hangulatú alkotásokra hangol. Vinczeffy László kisplasztikájának továbbgondolt, nagyobba álmodott változatai ezek, azonban sokkal játékosabb, sokkal derűsebb szobrok. A jól ismert szimbólumok és elemek itt is megtalálhatók, azonban ezek laza, jó hangulatban született alkotások, mosolyognak, és a napsütötte tájban, a zöld fűben vonzzák és magukhoz ölelik a látogatót. Remek együttes munka eredményei: a művész és a természet alakító erejének közreműködésével élik életüket a kertben.

Vinczeffy László

 

Az összeállítást Szuszámi Zsuzsa készítette.

Articol editat de szuszamizsuzsa, 17 július 2015, 22:08

Etichete:
Tapogatható növények a botanikus kertben
Lendületben hétfő, 13 november 2023, 14:36

Tapogatható növények a botanikus kertben

A kolozsvári botanikus kertben pénteken nyitották meg a vakoknak szánt felújított, különlegesen kialakított részleget a japán kert...

Tapogatható növények a botanikus kertben
Csipkebogyó-fesztivál lesz Kalotaszentkirályon
Lendületben péntek, 20 október 2023, 11:58

Csipkebogyó-fesztivál lesz Kalotaszentkirályon

Csipkebogyó-fesztivál lesz a hétvégén...

Csipkebogyó-fesztivál lesz Kalotaszentkirályon
Mozgalmas hétvége Nagyenyeden és Magyarlapádon
Lendületben csütörtök, 5 október 2023, 17:52

Mozgalmas hétvége Nagyenyeden és Magyarlapádon

Eseménydús hétvége lesz ismét Fehér...

Mozgalmas hétvége Nagyenyeden és Magyarlapádon
Könyvvásár a Főtéren – magyar könyvek az Idea standjánál
Lendületben csütörtök, 28 szeptember 2023, 15:47

Könyvvásár a Főtéren – magyar könyvek az Idea standjánál

Ma délelőtt nyitotta meg kapuit a Transilvania Nemzetközi Könyvfesztivál Kolozsvár...

Könyvvásár a Főtéren – magyar könyvek az Idea standjánál
Lendületben csütörtök, 28 szeptember 2023, 08:37

Közösségi nap lesz Mérában

Iskola és közösség címmel szervez közösségi napot Mérában szombaton a mérai Tamás Gyula Általános Iskola és a helyi...

Közösségi nap lesz Mérában
Lendületben kedd, 26 szeptember 2023, 12:36

Besztercei Magyar Ház napja lesz hétvégén

2002 óta áll nyitva a Besztercei Magyar Ház kapuja, amely nemcsak egy épület, hanem a közösség kulturális...

Besztercei Magyar Ház napja lesz hétvégén
Lendületben péntek, 15 szeptember 2023, 11:29

Családi nap Bonchidán

A Transylvania Trust Alapítvány vasárnap 10 és 17 óra között ismét Bánffy Napot szervez a bonchidai...

Családi nap Bonchidán
Lendületben péntek, 8 szeptember 2023, 12:48

Jövő a szórványban – másodjára szerveznek Bethlenszentmiklósi Magyar Napokat

Másodjára szerveznek Magyar Napokat...

Jövő a szórványban – másodjára szerveznek Bethlenszentmiklósi Magyar Napokat