Hadd szóljon!

Iskolai vallásoktatás – a teológus és a kutatófizikus közös nevezőjének nyomában

Elcsitult az Alkotmánybíróság iskolai vallásoktatást érintő határozata által kavart vihar. A szükséges kérvényeket beadták, a számok nem változnak drámaian, vélhetően minden zajlik tovább az eddigi kerékvágásban.
Megnyugodhatnak azok, akik úgy gondolják, az iskolai hittanórák híján erkölcsi mérce nélkül marad gyerek, serdülő!
Ami a tananyaggal, tanítással kapcsolatos követelményeket illeti, sokan úgy vélik, az egyes felekezeti szabályrendszerek szó szerinti átadása, betartatása is megteszi. Jót tesz. Egy ilyesfajta formális – ha úgy tetszik dogmatikus vagy fundamentalista – tálalás azonban két síkon is ütközésekhez vezet: egyrészt a többi órán leadott természettudományos ismeretekkel, másrészt a különböző felekezetű, illetve a vallásos és az ateista diákok között, akiknek eltérő szabályrendszereket tanítanak ugyanannak a(z abszolút) válasznak a jegyében.

dr. Jitianu Liviu

dr. Jitianu Liviu

dr. Néda Zoltán

dr. Néda Zoltán

Mit kellene nyújtania tehát az iskolai vallásoktatásnak tartalmi szempontból és mi kellene legyen a hozadéka? Humánusabb, erkölcsösebb társadalmat eredményez a statisztikák szerint oly általános vallásosságunk? Elbeszélhet egymás mellett a vallás- és mondjuk… a fizika tanár? Hogyan kellene közös nevezőre hozni a két megközelítést egy iskolás gyerek számára? – erről beszélgettünk a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem két oktatójával: a Római Katolikus Teológia Kar dékánhelyettesével, dr. Jitianu Liviuval és a Magyar Fizika Intézet oktatójával, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjával, dr. Néda Zoltánnal.

ROMÁNIA, A „HITBUZGÓ” ORSZÁG

Az iskolai hitoktatás sokak szerint -módozattól és színvonaltól függetlenül- erkölcsi kapaszkodót, mércét biztosít a gyereknek. A több mint két évtizede újrahonosított gyakorlat nyilván hozzájárulhat ahhoz, hogy Románia a statisztikák szerint Európa legvallásosabb országai közé tartozik. Van aki ezt büszkén nyugtázza, esetleg megtoldja egy csípős észrevétellel a „hanyatló”, „irányt tévesztett” nyugat címére. Persze ez a gondolatmenet egy összehasonlítást is megkívánna, amolyan quod erat demonstrandum-ot, mely világosan kimutatná, mennyivel humánusabb, törvénytisztelőbb közösségben élünk, mint mondjuk a nagy százalékban ateista csehek. Márpedig ilyet bajos lenne produkálni, mert a külcsínhez nem jár önműködően a belbecs!
dr. Jitianu Liviu:

AZ EGYHÁZAK ÉS AZ ESZMÉK VERSENYE

fotó: szabadsag.ro

fotó: szabadsag.ro

Megkerülhetetlen valóság: az eszmék is versenyben állnak egymással. A vallások is. A diktatúra ideje alatt az egyes felekezetek bizony kemény „minds and hearts campaign”-t folytattak, megküzdöttek a gyerekek, a lehetséges hívek szívéért és elméjéért. A rendszerváltással kényelmesebb időszak köszöntött rájuk. Nem pusztán arról van szó, hogy megszűnt az üldöztetés. Mostanság „illendő” valamelyik egyházhoz tartozni, szinte formai elvárás. Jó ez a „kényelem” maguknak az egyházaknak?

dr. Jitianu Liviu: „Az egyháznak mindig a mai világban kell megfogalmaznia legitimitását, jelenvalóságának alapigazságát és a küldetéstudatát is.”

 

A TEOLÓGIA MINT TUDOMÁNY

Az iskolai vallásoktatásnak igenis megvan a maga szerepe, haszna – állítja dr. Néda Zoltán, kutatófizikus. Csakhogy nem abban a formában, amelyben jelenleg zajlik – teszi hozzá. „Már a kezdetektől fogva, a tudományok közé odatartozott a teológia. Sőt, egy időben a teológia volt A Tudomány, és én azt hiszem, hogy a gyerekek ezt a gondolkodásmódot kellene megismerjék a vallásórákon…Tehát a teológiát mint tudományt és nem mint dogmát!”

dr. Néda Zoltán:

 

ISTEN SZEME MINDENT LÁT, EL NE LOPD A LÉNIÁT!

vallas_hit_keresztenysegA szerényebb képességű gyereknek bőven elég a szó szerint vett bibliai történeteket és felekezetének szabályrendszerét megtanítani, ha ezeket ismeri, illetve betartja, nem lehet baj! – vallják sokan. Egy ilyen egyszerűsített ismeretkészlet viszont egyértelműen ellentmondásba kerül más órákon tanultakkal, ami meg a más felekezetű osztálytársakat illeti, nehéz lesz valóban egyenlőkként kezelni őket egy betűhű, fundamentalista alapállásból! Hogy kell konstruktívan kezelni ezt a kérdést?

dr. Jitianu Liviu:„Érdekes mód az a tapasztalat, hogy a vallásórára járó gyerekek nem lettek erkölcsileg vagy morális szempontból jobbak. Ez szívbe markoló, erről nincsenek empirikus adatolások, de mégis azt egyértelműen mondhatjuk, hogy jó húsz év iskolai hitoktatás mellett a román társadalom nem vált erkölcsösebbé”

 

IGAZSÁGOK ÉS POSZTULÁTUM-RENDSZEREK

A tudomány sem mond abszolút igazságokat. Minden igazságunk egy posztulátum-rendszerben van. Ha a posztulátumok hamisak, a következtetések is azok lesznek. A tudomány nem mondhatja, hogy a végső igazságot ismeri. Ezért jó, ha a gyerekek más posztulátum-rendszereket is megismernek. Például a teológiaiakat… – érvel dr. Néda Zoltán.

 

PEDAGÓGUSOK- EMBERI PÉLDA ÉS HITELESSÉG

iskolai_vallasora_magyarno.comMilyen a jó vallástanár? Nem különösebben eredeti megfigyelés: tárgytól függetlenül, azoknak a tanároknak van igazán sikerük, akik emberi példájukkal is „nagyot alkotnak”. De a matektanárnak akkor is elhiszik a kétszer kettőt, ha ez nem jön össze neki. Legfeljebb nem lesz népszerű…A vallástanár esetében viszont hitelessége, az által tanított eszme hitele múlik emberi milyenségén. Azon, hogy úgy cselekszik-e, ahogy beszél. Nem exponáltabb helyzet ez a többi pedagógusénál? – vetem fel dr. Jitianu Liviunak.

 

A SZÜKSÉGES VÁLTOZÁS

Mit változtatna a jelenlegi gyakorlaton teológusként, a tartalom javára? – kérdeztem dr. Jitianu Liviut.

„Rendkívül fontos az, hogy [a vallásoktatás] ne egy belterjes világban mozogjon, hisz a vallás is arról a világról beszél, ahol fizikai törvények uralkodnak, biokémiai folyamatok zajlanak le…”

 

Riporterek: Váradi Nagy Pál, Papp-Zakor András

Szerkesztő: Papp-Zakor András

A web-cikk Láthatár című közéleti figyelőnk március 21-i és 28-i, kétrészes műsorának összevont változata.

 

Teljes műsorunk első részének hangfelvétele:

Második rész:

 


 

 

Articol editat de papp.zakor.andras, 9 április 2015, 20:44 / actualizat: 21 november 2020, 21:03

Aláírták a kolozsvári valamint a Iaşi-i regionális sürgősségi kórházra vonatkozó építési szerződéseket
Ajánlatok szerda, 28 február 2024, 11:24

Aláírták a kolozsvári valamint a Iaşi-i regionális sürgősségi kórházra vonatkozó építési szerződéseket

Bukarestben, a Victoria-palotában szerdán megtartott eseményen jelen volt Marcel Ciolacu miniszterelnök, az egészségügyi miniszter,...

Aláírták a kolozsvári valamint a Iaşi-i regionális sürgősségi kórházra vonatkozó építési szerződéseket
Megerősítik a román hadsereget
Ajánlatok csütörtök, 22 február 2024, 09:24

Megerősítik a román hadsereget

A Legfelsőbb Védelmi Tanács tegnapi ülésén a román hadsereget megerősítő intézkedéseket rendelt el és az ország kiberbiztonságát...

Megerősítik a román hadsereget
Indul az F2F-Fiatalok a fiatalokért mentorprogram harmadik kiadása
Ajánlatok csütörtök, 22 február 2024, 09:09

Indul az F2F-Fiatalok a fiatalokért mentorprogram harmadik kiadása

Megnyílt a jelentkezés az F2F-Fiatalok a Fiatalokért ingyenes vállalkozói mentorprogram harmadik kiadására – közölte a Kreatív...

Indul az F2F-Fiatalok a fiatalokért mentorprogram harmadik kiadása
Kibertámadás miatt nem működik több kórház informatikai rendszere
Ajánlatok hétfő, 12 február 2024, 11:54

Kibertámadás miatt nem működik több kórház informatikai rendszere

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint hétfő délelőtt országszerte 15-20 kórháznak vannak problémái a Hippokratész elnevezésű...

Kibertámadás miatt nem működik több kórház informatikai rendszere
Ajánlatok hétfő, 12 február 2024, 08:49

Újabb csalásra figyelmeztet a rendőrség

A közösségi oldalakon terjedő újabb csalási módszerre hívja fel a figyelmet a...

Újabb csalásra figyelmeztet a rendőrség
Ajánlatok csütörtök, 8 február 2024, 08:55

Polgármester: a huzat miatt omlott le egy Szeben megyei iskola álmennyezete

A huzat miatt omlott le a Szeben megyei Ladamos községhez tartozó Alamor falu általános iskola egyik osztálytermének galambok által...

Polgármester: a huzat miatt omlott le egy Szeben megyei iskola álmennyezete
Ajánlatok csütörtök, 8 február 2024, 08:46

Elfogadták Kolozs megye költségvetését

Elfogadták a Kolozs Megye Tanács és az alárendelt intézményeinek idei...

Elfogadták Kolozs megye költségvetését
Ajánlatok kedd, 6 február 2024, 11:05

Klaus Iohannis teljes felépülést kívánt III. Károlynak

Teljes felépülést kívánt Klaus Iohannis államfő III. Károly brit királynak, akit rákbetegséggel...

Klaus Iohannis teljes felépülést kívánt III. Károlynak