Élő Kolozsvári Rádió

Izraeli helyettes nagykövet: mindent meg fogunk tenni, hogy megőrizzük az önvédelemhez való jogunkat

Több mint három hete zajlik az Izrael-Hamász háború.

Múlt pénteken, a konfliktus 21. napján nyilatkozott rádiónknak Rami Teplitskiy, Izrael bukaresti nagykövetségének misszióvezető-helyettese, akit arra kértünk, hogy Izrael állam képviselőjeként tolmácsolja az abban a pillanatban érvényes hivatalos álláspontot.

Kép forrása: Izrael bukaresti nagykövetsége/Facebook

Valóban, huszonegy nap telt el az október hetedikei mészárlás óta. És azt gondolom, ketté kell választani a problémát. Az egyik az, hogy Izrael még mindig próbál magához térni a civil lakosságunkat ért pusztító támadás után. A legfontosabb, hogy még mindig több mint kétszáz állampolgárunk van Gázában. Csecsemők, gyerekek, nők, idős emberek. És mindenek előtt azt kell követelnünk, hogy őket engedjék el. Miért mondom ezt? Gondoljon csak bele abba, hogy egy kisgyermek vagy egy idős ember három hete fogságban van valahol a föld alatt, nem fér hozzá gyógyszerhez, az alapvető jogaihoz. Nem katonákról van szó, hanem civilekről, akiket egy buliról vagy saját otthonukból raboltak el. És minden nappal, ami úgy telik el, hogy nem engedik el őket, egyre inkább veszélybe kerül az életük. Tehát számunkra az a prioritás, hogy a túszok azonnali szabadon engedését követeljük, hiszen ez elsődleges az egészségük, az életük tekintetében.

A második dolog az, hogy az elmúlt három hétben megkíséreltünk legalább alapvető módon kárt tenni a Hamász katonai képességeiben Gázában. A vezetőink a katonai képességeik megszüntetéséről beszélnek, és manapság már látható, hogy miért kell ezt megtenni.

Meg akarjuk tenni azt, amire szükség van, és természetesen betartjuk az összes nemzetközi törvényt, és úgy tesszük mindezt, hogy maximálisan törekedjünk arra, hogy a gázai civil lakosságot ne érje bántódás. Tudni kell ugyanakkor, hogy a gázai civil lakosságot, akárcsak a mi túszainkat, élőpajzsnak használják, és amikor Izrael egy épület vagy egy terület evakuálásáea szólít fel, a Hamász visszatartja ezeket az embereket, akár rábeszéléssel, akár erővel. Ez a kettős háborús bűne a Hamásznak. Egyik, amit Izrael irányába követett el, most is rakétáznak, az elmúlt három hétben több ezer rakétát lőttek ki, amelyek civil lakosságot is céloznak. A másik pedig az, hogy a saját népüket élőpajzsként használják. Láttunk már ilyent többször Gázában, de ami jelenleg történik, arra még nem volt példa. Szeretnénk, hogy az emberek megértsék, hogy a nemzetközi jog betartásával mindent meg fogunk tenni, hogy megőrizzük az önvédelemhez való jogunkat.

Nagyra értékeljük, hogy a román kormány és annak különböző szervei támogatják Izrael önvédelemhez való jogát. Azt hiszem, ez magától értetődő kellene, hogy legyen, hogy egy országnak joga van megvédeni a lakosságát, ez az államok egyik alapelve. De sajnos, amikor Izraelről van szó, néha hibáznak ezzel kapcsolatban a világban. Örülünk, hogy a romániaiak támogatják az önvédelemhez való jogunkat, és így is fogunk tenni. – Rami Teplitskiy

A diplomata nyilatkozatát múlt péntek délben, egy, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala által szervezett szakmai esemény után rögzítettük, a háború harmadik hetének végén. Néhány órával később az ENSZ Közgyűlésén elfogadták azt a határozatot, amelyben haladéktalan és tartós humanitárius fegyverszünetet szorgalmaznak a Gázai övezetben. A dokumentum többek között elítél minden erőszakot az izraeli és a palesztin polgári lakossággal szemben, követeli a túszul ejtett civilek haladéktalan és feltételek nélküli szabadon engedését, valamint a humanitárius segélyszállítmányok akadálytalan bejutását a palesztin térségbe. Továbbá határozottan elítéli a palesztin civil lakosság kényszerű áttelepítésére irányuló próbálkozásokat és felszólítja Izraelt, hogy vonja vissza a Gázai övezet északi részének kiürítésére vonatkozó utasítását – áll még a dokumentumban, A határozatot az arab országok dolgozták ki és Jordánia terjesztette elő, 120 állam támogatta, 14-en szavaztak ellene és 45 ország tartózkodott, köztük Románia is. Az ENSZ-közgyűlés határozatai nem bírnak jogilag kötelező erővel.

Az izraeli hadsereg a hétvége során kiszélesítette műveleteit a Gázai övezetben, szárazföldi rajtaütéseket és légicsapásokat is végeztek. Ezt később Benjámin Netanjahu miniszterelnök a háború második fázisának nevezte. Mai izraeli hivatalos jelentés szerint az éjszaka folyamán több mint húsz Hamász-terroristát öltek meg.

Az Associated Press összefoglalója idézi a gázai egészségügyi minisztériumot, amely szerint palesztin oldalon a halottak száma meghaladta a nyolcezret, főleg nők és gyermekek az áldozatok. Gázában szinte másfél millióan hagyták el az otthonukat. Izraeli oldalon több mint 1400 halottról tudnak, elsősorban civilekről van szó, akik az október 7-i rajtaütéskor estek áldozatul. Mindkét oldalon a halottak száma példa nélküli a konfliktus eddigi történetében.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező és munkaközvetítő hivatala szombaton arról számolt be, hogy többezer ember megrohamozta a segélyszállítmányokat tartalmazó raktárakat. Tegnap 33 teherautónyi segély érkezett a Gázai övezetbe Egyiptom felől, október hetedike óta a legnagyobb.

Sebők Tímea összeállítása

Articol editat de kristalybea, 30 október 2023, 15:31

Mese #48: A jegesmedve
Címlap szerda, 20 március 2024, 18:16

Mese #48: A jegesmedve

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #48: A jegesmedve
Megmutatni a rádiót az interneten
Címlap szerda, 20 március 2024, 16:44

Megmutatni a rádiót az interneten

Ünnepi hetünk szombat reggeli Hangolójában azokkal beszélgettünk, akik a rádió hangjait láthatóvá teszik: azokat a kollégákat hívtuk...

Megmutatni a rádiót az interneten
Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Címlap szerda, 20 március 2024, 16:24

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak

A gyerekek és fiatalok ingyen látogathatják a közintézményként működő múzeumokat és tárlatokat a szenátus által elfogadott...

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Címlap szerda, 20 március 2024, 15:54

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel...

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Címlap szerda, 20 március 2024, 14:44

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában

A Termini magyar–magyar regionális nyelvi szótárról tartott előadást Benő Attila nyelvész, a BBTE Bölcsészettudományi Karának...

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában
Címlap szerda, 20 március 2024, 13:35

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács

Több mint egymillió eurót fordít a közúti biztonság növelésére a Kolozs Megyei Tanács. Uniós forrásokból elektromos útfelfestő...

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács
Címlap szerda, 20 március 2024, 11:08

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon

Idén június 6-a és 9-e között európai parlamenti választások...

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon
Címlap kedd, 19 március 2024, 17:23

Mese #47: A hold és a vízhordó leány

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #47: A hold és a vízhordó leány