Hadd szóljon!

Írók reggelei a rádióban – bárkiből lehetett Könyvfaló

Számos élménnyel gazdagodtak azok a kisebb és nagyobb iskolások, akik részt vettek az V. Erdélyi Könyvfaló Olvasójátékon. Reggelente nekünk is jó találkozásokban volt részünk.

„A kortárs magyar szerzők és műveik megismerése olvasás és találkozás által. Játékosan.” Továbbra is ez a célja a Könyvfalónak, amelyre idén több mint 600 gyermek, fiatal érkezett Erdély különböző tájairól. Meg persze az írók is, akikkel a nagyjátékban találkozhattak a résztvevők. Reggelente a Hangolóban beszélgettünk a játékba bevont könyvek szerzőivel.

Harcos Bálint két könyvét is elhozta Kolozsvárra. A Szofi nagy képeskönyve az összes már megjelent történetet tartalmazza, amelyeket Szofi, a lángvörös hajú cserfes kislány átélt, kezdve az eltüsszentett világ csodájától egészen az édesanyjával való bújócskáig. A könyvet 2-3. osztályos diákoknak kellett átlapozniuk. A másik könyv, amelyet Harcos Bálint elkísért, a Felhőcukrászda; ez négy jóbarát történetét mutatja be. Nünü, Habók, Lulla és Zazi egy nap úgy döntenek, hogy világgá mennek. A Felhőcukrászdát 3-4. osztályos játékosok lapozgatták.

A 8-12 éves gyerekeknek ajánlották Dér Adrienn Kalandorjeti Fémkeleten című könyvét. Mesei elemekkel, vicces jelenetekkel teletűzdelt olvasmány Soma története, aki egy igazi halványlila színű kalandorjeti. Soma elindul Metalit városába, ahol rögtön egy furmányos rejtélybe botlik, Tatumbónak, a rejtésztatunak kell segítenie felgöngyölíteni egy bűntényt. Dér Adrienn a 3-4. és az 5-6. osztályosokkal találkozott az V. Erdélyi Könyvfaló Olvasójátékon, és mint kiderült, ez volt az első alkalom, hogy olvasói kérdezhettek tőle.

Egy igazi kalandtúra, illetve több kalandos túra bemutatásának láncolata K. Kovács István Galócák című kötete, főként a 11-14 éves korosztály érdeklődésére számot tartva, amelyben a főszereplők – egy apa és fia, valamint a fiú barátja – szemén és tapasztalatain át ismerhetjük meg a Kolozsvárhoz közeli természeti látványosságokat. A főszereplők: Peti, Huni és Apu, viszont közben – a szerző elmondása szerint – maga a természet a főszereplő. Természetjárásról, természetvédelemről és természetszeretetről szól ilyenként a könyv.

Mészöly Ágnest és Nyulász Pétert A királyné violája és a Gemini-kód című könyveikről és egyéb írói kulisszatitkokról lehetett faggatni. Mi arról kérdeztük a két szerzőt, hogy milyen az az ötlet, amiből végül könyv születik, és miről mondanak le még olyankor, amikor csak az ötletcsíránál tartanak. Beszéltünk arról is, hogy miért érdemes történelmi témákhoz nyúlni egy kalandregényben: Martin, Betti és Kende ugyanis A királyné violája című könyvben egy időkapu segítségével visszautazik Mátyás király idejébe. „A Gemini-kód, egy számítógépes vírus, ami miatt leállnak a Föld kommunikációs rendszerei, és megáll az élet” – ez olvasható Nyulász Péter Gemini-kód című könyvének ajánlójában, ezért adta magát a kérdés: hogyan lehet becsempészni aktuális problémafelvetéseket egy gyerekkönyvbe. Bugac Pongrác nyomozónak természetesen mindenre van megoldása.

Izgalmasak voltak ezek a napok a Hangolóban, hiszen bár gyerek- és ifjúsági könyvekről beszélgettünk, azok fantáziadús stílusa, izgalmas világa akár a felnőtteket is kiszakíthatja a mindennapokból – mint ahogyan egy rejtélyes telefonhívás és egy véletlen találkozás kiszakította Filit a számítógépes játékok sokszor felcsavaró világából, Szabó Róbert Csaba Újratöltés című könyvében. Fili édesapjának 12 hónappal korábban nyoma veszik, a 14 éves fiú pedig a gamerek életét kezdi élni, szinte alig lép ki a napra. Míg egy nap, egy elvesztett játék után, Fili találkozik Julcsival és családjával. És az izgalmak csak ezután kezdődnek. Szabó Róbert Csaba könyve kalandokkal teli, Fili történetén keresztül barangoljuk be a Körösök vidékét, és hangsúlyos szerepet kap a környezetvédelem is.

„Azt, hogy létezik egy nemeuklideszi geometria, azokban az időkben azért volt nehéz elfogadtatni, mert megbolygatta a világot. A nyugodt világot egy ilyen elmélet megbolygatta. Hát hogyha nem igaz ez a kétezer éves euklideszi elmélet, akkor vajon mi van a többivel? A nagy Gauss, a matematika fejedelme, aki tisztában volt azzal, hogy Bolyainak igaza volt, még ő se merte ezt elfogadni és világgá kürtölni, hogy létezik ez az elmélet” – nyilatkozta rádiónknak Láng Zsolt, aki Bolyai című regényével volt jelen a Könyvfaló játékában. A lejátszóra kattintva az is kiderül, hogy voltaképpen honnan indul a marosvásárhelyi író rajongása a 221 éve született jeles matematikushoz, és hogy miért nem hiányozhat semmiképp a regény utolsó mondata („Csillagporból vagyunk.”)

P. Kristály Bea és Ferencz Zsolt összeállítása

Képek forrása: Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték/Facebook

Articol editat de kristalybea, 13 október 2023, 14:43

Mese #48: A jegesmedve
Főoldal szerda, 20 március 2024, 18:16

Mese #48: A jegesmedve

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #48: A jegesmedve
Megmutatni a rádiót az interneten
Főoldal szerda, 20 március 2024, 16:44

Megmutatni a rádiót az interneten

Ünnepi hetünk szombat reggeli Hangolójában azokkal beszélgettünk, akik a rádió hangjait láthatóvá teszik: azokat a kollégákat hívtuk...

Megmutatni a rádiót az interneten
Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Főoldal szerda, 20 március 2024, 16:24

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak

A gyerekek és fiatalok ingyen látogathatják a közintézményként működő múzeumokat és tárlatokat a szenátus által elfogadott...

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Főoldal szerda, 20 március 2024, 15:54

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel...

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Főoldal szerda, 20 március 2024, 14:44

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában

A Termini magyar–magyar regionális nyelvi szótárról tartott előadást Benő Attila nyelvész, a BBTE Bölcsészettudományi Karának...

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában
Főoldal szerda, 20 március 2024, 13:35

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács

Több mint egymillió eurót fordít a közúti biztonság növelésére a Kolozs Megyei Tanács. Uniós forrásokból elektromos útfelfestő...

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács
Főoldal szerda, 20 március 2024, 11:08

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon

A Román Rádiótársaság podcast-sorozatot indított YouPlusEU 2024 címmel, az Európai Parlament támogatásával. Ebben a részben arról...

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon
Főoldal kedd, 19 március 2024, 17:23

Mese #47: A hold és a vízhordó leány

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #47: A hold és a vízhordó leány