✉ radio@kolozsvariradio.ro ☏ 0264.502.580

Iskolai egyenruha régen és ma

iskolai_egyenruhaKell-e nekünk iskolai egyenruha? Ez örökzöld téma, főleg az iskolakezdés utáni első hetekben, mindenki hozzá tud szólni,  mindenki érintett a kérdésben, az idősebbeknek kötelező volt viselése, ami pedig a fiatalabb generációkat illeti, többször is felvetődött kötelezővé tétele. Mi nem foglalunk állást, inkább számba veszünk néhány, az egyenruha történetére vonatkozó érdekességet.

Rendkívül izgalmas az egyenruhák viselésének története, érdekes például a katonai ruházat megjelenése, alakulása, a harctéri- és a díszviselet különválása, de megéri a kutakodást a munkaruhák története, hát még az iskolai formaruhák bevezetésének, kötelezővé tételének kérdése. Persze megéri a fáradságot elgondolkozni azon is, hogy a divatmárkák bűvöletében élő iskolások körében mennyire „takarná el” az anyagi helyzetből fakadó különbségeket, és mennyire, „szorítaná” az egyéniséget az egyenruha általános bevezetése.

A különböző közösségek, baráti társaságok általában fontosnak tartják külsőségekben, a megjelenésben is jelezni, hogy összetartoznak, ugyanazon értékrendet képviselik. Gondoljunk a hasonló cipőben, polóban, fullcap-ben járó tinédzserekre, az egyforma sálat viselő focidrukkerekre, vagy akár a multinacionális cégek alkalmazottaira, ott is akad, ha nem is egyenruha, egy kitűző, egy jelvény, egy ruhadarab, ami jelzi a szervezethez való tartozást.

Az egységes viselet feltehetően a katonáknál jelent meg, bár bizonyos források szerint a bányászoké az elsőbbség. Az első egyenruha-szabályozás az ókori Rómában keresendő. Az ábrázolásokon feltűnik a legionáriusok egyforma sisakja, vértje, alapfelszerelése. Az első iskolai egyenruhák Angliában jelentek meg a 16. században a szegény és árva gyermekeknek alapított bentlakásokban. A kék köpenyeket a  jőtevők ugyan nem egyenruhának, hanem adománynak szánták, de a gyermekeket aztán e ruha alapján azonosították. Később, pár évszázad múlva, az angliai nagy múltú híres iskolák, fegyelmezési meggondolásból, bevezették az egyenruhát, ami – a sors iróniája – így a szegények  öltözetéből a gazdag úrfiak ruhadarabjává vált.  Magyarországon és Erdélyben a két világháború közötti időszakban városon  minden egyházi, vagy polgári iskolának megvolt a jellegzetes viselete, ami – az együvé tartozás érzését erősítendő – kötelező volt a diákokra nézve. A totalitarizmus számára az iskolai egyenruha eszköz volt a rendszerhez hűséges és engedelmes ember nevelésében. A pártállam – fasiszta, vagy kommunista – célja volt, eltiporni az egyéniséget, a propaganda, a fegyelem és az engedelmesség  szellemében nevelni a gyermekeket, hogy felnőttként az államapparátus engedelmes hadseregébe léphessenek. Ezt a célt szolgálták a Hitlerjugend egyenruhák, Olaszországban a Mussolini-ingek és a sportruhák, liceenii_egyenruhaSzovjetunióban a sötét blúz és a fehér szarafán, nálunk az óvodás- és a  Haza Sólymai, vagy az iskolás, illetve  a pionír egyenruha. 1989. után az iskolai egyenruha pár évig még kötelező volt, de csak az elemi osztályokban. 2o1o. után több iskolában ismét kötelezővé vált, főleg nagyvárosokban, igaz, hogy más meggondolásból, és igaz, hogy más formában mint azelőtt. Manapság mifelénk sok helyen viselnek egyenruhát, főként alapítványi, egyházi, vagy magániskolában.

De, lássuk más országok példáját is! Japánban például imádják ajapán_iskolai_egyenruha diákok az uniformist, a divatcégek is komolyan foglalkoznak ezzel az öltözékkel. Sőt, egyre többen nem csak iskolába járnak egyenruhában, hanem akkor is felveszik azt, ha nem kötelező, például közösségi eseményekre. Az iskolai egyenruha kötelező Dél-Afrikában is, ott is kedvelik ezt a gyarmatkori maradványt. S míg ott minden iskolában más a viselet, a tanulóról pedig ruházat alapján tudni lehet, hogy melyik iskolába jár, Japánban engedékenyebb a rendszer, a képregények matróz-divatjából kialakult egyenruha a tanuló ízlése szerint alakítható.

Kis iskolai egyenruha történetünk nem lenne kerek, ha nem szólnánk arról, hogy egyenruhát viselnek a varázslóiskolák növendékei is – jól tudja ezt minden  Harry Potter rajongó. A Beauxbatons Mágusakadémián világoskék selyemtalárt, a Durmstrang intézetben pedig vörös talárt, télen bundaköpenyt kell viselniük a varázsló-csemetéknek.

Bárdos Mária

Kapcsolódó cikkek

Írja meg véleményét

*