✉ radio@kolozsvariradio.ro ☏ 0264.502.580

NATO-támogatást Moldovának

Afganisztáni misszióról, romániai NATO-jelenlétről és a Moldova köztársaságnak nyújtandó NATO-támogatásról volt szó tegnap a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülésén.

Barack Obama és Traian Basescu véleménye egyezik, miszerint támogatni kell az olyan partner országokat, mint Moldova köztársaság, Ukrajna vagy Grúzia. Ezeknek az országoknak korszerűsíteniük kell a hadseregüket. Az ukrán helyzettel kapcsolatban Amerika egyszerűen cinizmussal vádolta Oroszországot. A Legfelsőbb Védelmi Tanács ülésén elhangzott, hogy az ukrán-orosz konfliktus nem jelent közvetlen veszélyt. Románia támogatja továbbá, hogy NATO-gépek állomásozzanak a reptereken, és ha szükséges, informatikai koordonátori szerepet vállal az ukrajnai helyzetet illetően. Az elnök kiemelte: fontos a román haditengerészet és a NATO flottája közötti együttműködés elmélyítése, hiszen Oroszország is jelen van a Fekete tengerben.

Noha az előzetes tájékoztatás szerint elsosorban az afganisztáni jelenlét lett volna a téma, az ukrán helyzet figyelmet követelt magának. A mostani NATO-csúcsról elmondható, hogy a hidegháború óta ez a legnagyobb jelentőségű pillanata a történelemnek.

Kapcsolódó cikkek

Írja meg véleményét

*